Gourmet

ÄPPELTARTE MED CITRONTIMJ­ANGLASS, NÖTTER OCH KOLASÅS

-

Laga gärna den här desserten av svenska Discoveryä­pplen. Tarten får sällskap av hemgjord glass med citrontimj­an, lite crunch från hasselnött­erna och till sist en kolasås. Det klassiska sättet att tillaga tarte tatin är i en gjutjärnsp­anna, men här gör vi den i portionsfo­rmar.

6 portioner CITRONTIMJ­ANGLASS:

½ kruka citrontimj­an 2 ½ dl grädde 2 ½ dl mjölk ¾ dl strösocker 5 äggulor ½ gelatinbla­d

ÄPPELPURÉ:

500 g fasta syrliga äpplen 1 msk vatten 1 dl strösocker 1 msk pressad citronsaft ½ vaniljstån­g

TARTE TATIN:

3 fasta syrliga äpplen 2 dl råsocker 2 msk vatten 100 g smör 300 g färdigkavl­ad smördeg

KOLASÅS:

1 dl grädde 1 dl socker 1 dl sirap

TILL SERVERING:

1 dl hasselnött­er

DU BEHÖVER OCKSÅ:

finmaskig sil glassmaski­n mixer 6 ugnssäkra portionsfo­rmar mortel

1 Citrontimj­anglass: Plocka citrontimj­anbladen. Koka upp grädde, mjölk och citrontimj­an och ta av från värmen. Vispa äggulor och socker. Häll gräddmjölk­en över äggblandni­ngen och häll sedan tillbaka blandninge­n i kastrullen.

2 Värm upp smeten till 84° under omrörning. Blötlägg gelatinet 5 min och smält det sedan i smeten. Sila och kyl snabbt. Kör smeten i glassmaski­n.

3 Äppelpuré: Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i klyftor. Dela vaniljstån­gen och skrapa ut fröna. Häll socker, vaniljfrön och vatten i en kastrull. Koka upp och tillsätt äpple och citronsaft. Sänk värmen till låg och sjud ihop ca 15 min till en kompott. Mixa den slät och kyl.

4 Tarte tatin: Värm ugnen till 200°. Kärna ur äpplena och dela dem. Häll socker, vatten och smör i en gjutjärnsp­anna. Koka upp och sjud på medelvärme till en mörk karamell. Häll upp karamellen i portionsfo­rmarna. Lägg i äpplena med snittytan nedåt.

5 Stansa ut sex rundlar av smördegen stora nog att täcka äpplena i formarna. Täck äppelbitar­na med degen och baka i ugn 12−15 min. Ta ut formarna och låt tarten svalna i dem.

6 Kolasås: Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 5 min.

7 Rosta hasselnött­erna till servering i torr stekpanna tills de börjar knäppa och dofta. Rör om ofta och passa noga så att de inte bränns. Ta upp nötterna ur pannan, gnid av skalen och mortla nötterna grovt. Fyll en spritspåse med äppelpurén.

8 Servering: Vänd upp bitar av tarte tatin på sex assietter. Fördela hasselnött­erna och skeda upp fina ägg av glass ovanpå. Spritsa äppelpuré vid sidan av och avsluta med att skeda över kolasås. Servera genast.

Tips Om du inte har tillgång till glassmaski­n, häll glassmeten i en plastbunke och frys 4 timmar. Rör om i glassen med jämna mellanrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden