Gourmet

OSTRON SIGNATUR no 2 MED INGEFÄRA, GURKA OCH KOREANSK CHILIOLJA

-

Ostronens mjukhet, sälta och smak av hav passar ovanligt fint ihop med krispiga gurktärnin­gar och en olja med rejält tryck av koreansk chili. Det här receptet går utmärkt att dubblera – och tur är väl det!

6 st 6 ostron, fines de claires no 2 ¼ gurka ½ msk koreansk chiliolja,

se separat recept KOREANSK CHILIOLJA: 4 dl neutral rapsolja 5 msk sesamolja 1 dl gochugaru ( koreanska

chilifling­or) 3 vitlökskly­ftor 2 stjärnanis INGEFÄRSVI­NÄGRETT: ½ bananschal­ottenlök 10 g gari (syltad ingefära) 2 msk champagnev­inäger DU BEHÖVER OCKSÅ: kökshanddu­k ostronkniv

1 Koreansk chiliolja: Häll rapsolja och sesamolja i en kastrull. Krossa vitlökskly­ftorna. Lägg ner dem i kastrullen och tillsätt gochugaru och stjärnanis. Hetta upp och ta sedan av kastrullen från värmen.

2 Ställ oljan att svalna i rumstemper­atur 1 timme. Häll sedan upp på glasburk, förslut med lock och ställ i kyl. Sila oljan före servering.

3 Skala och finhacka löken till ingefärsvi­nägretten. Finhacka ingefäran. Blanda samman lök, ingefära och vinäger. Skala gurkan och kärna ur den. Skär i små kuber. Tvätta ostronen noga.

4 Servering: Lägg ostronet med den platta sidan upp i en handduk. Greppa det ordentligt med ena handen med hjälp av handduken och lirka in kniven i skarven mellan skalen. Skär sedan av muskeln inne i ostronet så att det kan öppnas.

5 Dofta på ostronet och känn att det luktar fräscht av hav. Peta bort eventuella skalrester och lossa ostronet försiktigt från den lilla sega muskeln. Lägg upp ostronen i sina skal, fördela vinägrett och gurka på varje ostron. Avsluta med att toppa med chilioljan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden