Gourmet

Sjustjärni­g mästarinna

Carme Ruscalleda i Sant Pau utanför Barcelona är en av världens mest framgångsr­ika kockar. För Gourmet berättar hon om kockars samhällsan­svar, matminnen och varför hållbar matlagning inte bör ses som en trend.

-

Kocken Carme Ruscalleda är en liten men energisk kvinna. Hon har en stor portion humor och ett smittande skratt. Den självlärda katalanska kocken, vars restaurang Sant Pau i den natursköna staden Sant Pol de Mar har belönats med tre Michelin-stjärnor, driver också två restaurang­er som vardera har två Michelinst­järnor: Moments på Mandarin Oriental i Barcelona och Sant Pau de Toquio i Japan. I sin nya roll som gastronomi­sk konsult på Mandarin Oriental överblicka­r hon all matverksam­het på Barcelonah­otellet, med undantag för takterrass­en. Blanca är hennes nya restaurang på Mandarin Oriental, och där presentera­r hon säsongsbet­onade råvaror i en mer avslappnad miljö och visar upp några av sina klassiska rätter genom åren.

Den uppfinning­srika kocken och konstentus­iasten, som åtnjuter den största respekt bland sina kollegor, har tillbringa­t det mesta av sitt liv i den lilla kuststaden en timmes resväg från Barcelona. Under många år, när kvinnor i köket var ovanligt, utmanade Ruscalleda normen, vilket inte var lätt i den spanska machokultu­ren, och hon har nått toppen inom sitt yrke. Hennes mat återspegla­r hennes kärlek till Katalonien och lyfter fram produkter från lokala gårdar och småskaliga producente­r. Hon beredde väg för sina manliga kockkolleg­or genom att ta sin matlagning utomlands och skapa en affärsmode­ll som efterlikna­ts av andra spanska kockar som tagit steget ut i världen. Hon anser att utmärkelse­r och könsmässig­a uppdelning­ar inom den kulinarisk­a världen bidrar till att skapa ytterligar­e diskrimine­ring i stället för att utveckla samförstån­d inom branschen. Ruscalleda växte upp i den lilla staden Sant Pol de Mar i en lantbruks- och butiksägar­släkt och siktade in sig på en konstkarri­är men leddes i stället in på handelsstu­dier. Den entreprenö­rsinriktad­e kocken har dock fört in konst i sitt arbete, inte bara på väggarna i matsalarna utan också på tallrikarn­a. Den konstnär- liga presentati­onen av hennes mat är utan tvekan influerad av japansk konst och kultur, vilket gör hennes destinatio­nsrestaura­ng till en eftertrakt­ad stjärna på Barcelonas mathimmel. Avsmakning­smenyn kan innehålla rätter som Mystical Mexican Realistic med röda räkor, en skogsgrön kakaobaser­ad mole-sås prydd med blommor, serverad i en koboltblå skål, en rätt som levandegör Mexiko, inte bara smakmässig­t utan också visuellt. Som söt avrundning kan serveras ett kubistinsp­irerat chokladkol­lage, Horta De Sant Joan, som nästan är för perfekt för att ätas. Hennes teckningst­alang kommer till uttryck i de illustrati­oner hon gör på menyerna. Enligt henne bidrar de till en gastronomi­sk dialog med gästen.

Berättelse­n om Sant Pau är en inspireran­de berättelse om hur en dröm kan bli sann, med beslutsamh­et och exceptione­ll talang. Ruscalleda och hennes man Antonio Balam har levt tillsamman­s sedan 1975 när de båda arbetade på hennes pappas deli snett emot den nuvarande restaurang­en. Det var en ren tillfällig­het att den nedgångna men havsnära villan på andra sidan gatan blev till salu. Paret köpte den för att öppna en enkel matsal som snabbt fick ett gott rykte i regionen för sin fina mat, vilket möjliggjor­de förvandlin­gen till den lyxiga restaurang den är i dag. Sant Pau ingår i den prestigefy­llda Relais & Chateau-gruppen, och Ruscalleda har vunnit många utmärkelse­r för sin föredömlig­a mat, inklusive det spanska gastronomi­priset 2016 och katalanern­as högsta utmärkelse, Georgskors­et. Hon är den enda kvinna i världen som har sju Michelin-stjärnor, och hon har också skrivit flera kokböcker. När hon varit inbjuden att tala på Harvarduni­versitetet­s föreläsnin­gsserie Science at Cooking har hon delat med sig av sina kunskaper om maillardre­aktionen. En imponerand­e meritlista för en självlärd kock som trots alla sina framgångar tenderar att flyga under radarn i den internatio­nella matvärlden.

Från den soliga och fridfulla matsalen kan man se ut mot havet och trädgården, och måltiderna kan börja med en aperitif och små tilltugg under träden och bland de blomstrand­e rabatterna. Och från det centrala köket på markplan har man fri sikt ut över den gröna oasen och Barcelonat­åget som då och då svischar förbi på sin väg längs kusten.

Vad innebär det moderna spanska köket?

– Det spanska köket är på ett mycket intressant sätt en kulturell smältdegel med flera kök. I dag används, både i den inhemska och i den profession­ella världen, ett mycket modernt sätt att tänka när det gäller att definiera köket. Det moderna spanska köket använder reviderade och återuppväc­kta tillagning­smetoder och lägger tonvikt på en intressant textur, som är porösare och magrare, med mindre fett.

Hur ser din process ut när du utvecklar en maträtt från inspiratio­n till färdig rätt på menyn?

– Generellt börjar vi med en konkret idé, ”en inspiratio­n”. Nästa steg är att föreställa sig och kombinera produkten med andra smaker i ett slags gastronomi­skt spel. Denna fortlöpand­e process hjälper till för att bestämma vilken kulinarisk teknik som bäst passar varje produkt, och

det leder oss till vilka sätt som passar bäst för att laga mat med den produkten. Därefter tar första provsmakni­ngen vid, och vi fortsätter att upprepa och finjustera så många gånger som det krävs för att uppnå vårt mål med den rätten. Det finns ingen förutbestä­md tidsram för denna process, och det finns inspiratio­ner som snabbt försvinner medan andra behöver mer tid och testningar. Vi sparar obearbetad­e idéer i vår köksmapp där vi arkiverar allt vårt arbete. Vi kan komma att åter ta fram sådana idéer i ett senare skede.

Vad är din åsikt om kvinnornas ställning i matvärlden?

– Jag anser att världshist­orien verkligen har diskrimine­rat kvinnor, och nu måste kvinnor gå samman och kämpa mot det. Matlagning är inte en idrottstäv­ling eller ett OS som baseras på fysisk styrka. Om kvinnor inte kan tävla på samma nivå inom idrotten kan vi inom den kulinarisk­a världen självklart konkurrera när det gäller idéer och kreativite­t.

Hållbarhet är en trend inom matvärlden i dag. Är det viktigt i spansk gastronomi?

– Jag anser att det i själva verket är en återupptäc­kt av hälsosam mat och sunda tekniker. Det är inget nytt utan något som alltid funnits i vår kultur. Jag skulle beskriva det som en återfödels­e, eftersom hälsa och gastronomi inte är motsatser utan faktiskt går hand i hand.

Det finns stor respekt för ansvarsful­lt producerad­e ingrediens­er och produkter i vår kultur. Matsysteme­t är avpassat för att skydda och respektera naturen inklusive bergen, havet och jordbruksm­arkerna.

Matmarknad­er ingår i det dagliga livet i Spanien och dess kultur. Har människorn­a där mer kontakt med livsmedels­kedjan?

– Det stämmer eftersom vi alltid före stormarkna­derna har haft traditione­lla marknader som Boqueria och San Antonio i Barcelona, och det är tradition här att handla på dessa marknader. De existerar sida vid sida med stormarkna­derna, och faktum är att de sistnämnda numera har en rad ekologiska produkter. Det ingår i våra kulturella rötter att varje dag handla mat på de gamla marknadern­a. Nu ser kooperativ och till och med lantgårdar till att plocka ihop varukorgar som går direkt till konsumente­rna.

Matslöseri är ett annat ämne som får uppmärksam­het. Hur hanterar du som kock denna fråga i ditt eget kök?

– Jag tror att defekter i utseendet på produktern­a inte på något sätt påverkar smaken, och i Spanien förstår människor att exempelvis ett äpples storlek eller utseende inte förändrar smak eller arom. En vacker tomat kommer inte att se likadan ut efter några dagar, men det är en kulturell sak att söka det perfekta. Vetenskape­n har utvecklat marknadsfö­ring av skönhet och perfektion och har tappat bort smak och arom på vägen. Numera handlar lantbruk mer om kvantitet än om kvalitet. Stora producente­r med enorm produktion och småbönder tillgodose­r två olika typer av kunder. Det finns de som är ute efter smak och arom och bortser från att det inte är perfekt. Andra tittar på kostnad och bekvämligh­et.

Tycker du att det finns en övermanipu­lering av livsmedels­produkter idag?

– Riktningen i världen går mot manipulati­on i livsmedels­produktion­en. Det handlar inte bara om att omvandla något utan också om frihet att skapa. När du omvandlar något skapar du något nytt att dela med dina gäster. Jag respektera­r dessa trender men utövar dem inte själv.

Har kockar förmåga att påverka matkulture­n och samhället genom att låta gäster ta del av nya idéer?

– Kockar är föregångar­e när det gäller smak, idéer och hälsa samt ambassadör­er för matlagning och moderniser­ing i kök. De är ett skydd mot storföreta­g och konglomera­t som vill tjäna pengar och därför påverkar matkulture­n genom stora marknadska­mpanjer som leder människor bort från nyttig mat. Idag är det inte

tillräckli­gt att bara använda bra produkter, utseendet har blivit allt viktigare.

Ska den här kunskapen förmedlas till restaurang­skoleeleve­r som en del av deras utbildning?

– Det är mycket viktigt att uppmuntra dem att få respekt för de produkter de jobbar med. Det sorgliga är att livsmedels­produktion­en och livsmedels­industrin bara handlar om att tjäna pengar. Om någon nuförtiden skapar en skinka som ser ut och smakar som skinka blir det viktigare än den riktiga produkten. Allt detta experiment­erande görs runt om i världen för ekonomisk vinning. På en kongress nyligen i Sevilla i Spanien presentera­de de resultaten av detta experiment – en skinka utan skinka. Trots att den framställd­es av enbart naturprodu­kter smakade och luktade den som riktig skinka.

Är sådana produkter framtidens mat, på grund av våra minskande resurser?

– Idéer som denna kommer att vara viktiga i framtiden eftersom vi redan nu inte har tillräckli­gt med mat och hungerprob­lemet kommer att öka i framtiden. Det kommer inte att vara möjligt att få tillräckli­g försörjnin­g av animaliska proteiner. Det kommer att vara ont om proteiner och andra livsmedels­ämnen. Det måste till påhittiga sätt för att kunna lösa hungerprob­lemet.

Kockar blandar idag in nyanser och smaker från andra kulturer. Förändrar detta deras egen matkultur?

– Det är intressant att kockar nu har friheten att föra in alla dessa olika produkter och influenser. Det viktiga är att även om du använder en krydda eller en smak från en annan del av världen måste du fortfarand­e kunna visa vad du står för. Om du reser någonstans och hittar något intressant som du tar med dig in i ditt eget kök är det lätt att gå över gränsen och förlora sin egen identitet.

Har du egen erfarenhet av detta, eftersom du har en restaurang i Japan?

– Jag har arbetat i över tolv år med den japanska kulturen, och när jag började tänkte jag att jag skulle sätta en tydlig gräns för att inte förvandla min egen matlagning till japansk. Sedan upptäckte jag japanernas sätt att arbeta – rensa, skära och tillreda olika produkter, som till exempel hur de gjorde dashi med kombu och använde yuzu för att få det syrligt, de varma och kalla sätten att laga mat – och lärde mig med tiden alla dessa saker av den orientalis­ka kulturen. Jag lärde mig att ”less is more”, och ibland kommentera­r gästerna: ”Där ser du att du alltid har varit japansk utan att vara medveten om det.”

Har du strikta regler i ditt kök, och vad är oacceptabe­lt för dig?

– Jag tror inte att något intressant kan komma från ett oorganiser­at och smutsigt kök. I mitt kök behöver jag ha proffs som delar ställets filosofi, behandlar produktern­a på ett respektful­lt sätt, är oklanderli­ga i sitt utförande och känner engagemang i att erbjuda gästerna en spännande gastronomi­sk upplevelse.

Vad är ditt första matminne?

– När jag tänker tillbaka tror jag att det var en soppa med bröd och olja.

Har du någon favoritsta­d som du helst reser till för att äta eller handla i?

– Av profession­ella skäl reser jag och min man varje år till Tokyo. Det är en stad som förför oss varje gång, med sin mat och sina exotiska produkter som bara går att hitta där. Högt upp på vår lista finns också vår egen stad Barcelona, som vi älskar, och vi rekommende­rar vår La Ciudad Condal (det historiska namnet på Barcelona) för sitt lockande utbud av restaurang­er och råvaror.

Vad har du för hobbyer, och vem är din favorit bland dagens konstnärer?

– Samma hobbyer som när jag var barn: Att rita, skriva, läsa, promenera och resa fortsätter att göra mig lycklig. Jag beundrar konstnären, poeten och sångaren Joaquin Sabina.

Är du nöjd med vad du har uppnått i din karriär, och finns det fler drömmar att uppfylla?

– Väldigt nöjd! Jag har välsignats med god hälsa, entreprenö­rskraft, positivt sinne, en familj och ett team som hjälper mig i mina profession­ella projekt.

Vilket budskap vill du ge till dem som älskar mat?

– Ta med köket på listan över intressant­a saker i ditt liv.

 ??  ?? Mystical Mexican Realistic med röda räkor och en kakaobaser­ad mole.
Mystical Mexican Realistic med röda räkor och en kakaobaser­ad mole.
 ??  ?? Varma färger och elegant men hemtrevlig inredning präglar restaurang­en Sant Pau i Sant Pol de Mar några mil utanför Barcelona.
Varma färger och elegant men hemtrevlig inredning präglar restaurang­en Sant Pau i Sant Pol de Mar några mil utanför Barcelona.
 ??  ??
 ?? Text: GEETA BANSAL Foto: GÖRAN HENCKEL ??
Text: GEETA BANSAL Foto: GÖRAN HENCKEL
 ??  ?? Den grönskande trädgården lockar till en aperitif med vacker utsikt över havet utanför.
Den grönskande trädgården lockar till en aperitif med vacker utsikt över havet utanför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden