Gourmet

Årets bästa rätter

-

Löjrom med syrad Av tradition vill I det här numret

fokuserar vi på kommande fester och bjuder därför på massor av tips, idéer och recept – samt en hel del inspireran­de läsning, förstås. Tove Nilsson bjuder på rotfruktsl­yx, Anders Melldén tipsar om bästa skumpan, Roy Fares och Mattias Ljungberg på Mr Cake vet hur man fixar desserten och Daniel Müllern på Villa Strandväge­n i Ystad lagar perfekta rätter för en lyckad middag. Dessutom får du följa med till det vibrerande, underbara Hong Kong. Det och mycket mer hittar du i årets sista nummer.

jag dela med mig av några favoriträt­ter 2017: En stor saftig stjärt från havskräfta, infuserad med gran och penslad med havskräfts­garum, Maaemo, Oslo. Lent och lyxigt med kaviar, blomkål och getmjölk på Chambré Separee, Gent. Den största sushibit jag ätit. Den gick nästan inte in i munnen, men väl där exploderad­e himmelska smaker av sjöborre, shari och nori. Magiskt på Sukiyabash­i Jiro Roppongi Hills, Tokyo. Sött, jordigt och mustigt i en och samma rätt. Ny beta i gammal beta, svarta vinbär och kalvsvansf­ett, Daniel Berlin, Skåne-Tranås. Delikat och vackert med rå havskräfta, syrad gurka och juice på gin och enbär, Oaxen Krog, Stockholm. Vacker, elegant och spännande med pilgrimsmu­ssla, syrad majrova, pepparrot, ingefärsol­ja och nobisdress­ing på romsäcken på Restaurant Frantzen, Stockholm. Bästa desserten i år är jordgubbar i tre serveringa­r, Vollmers, Malmö. När det här summeras är det nästan två månader kvar på året, så jag hinner nog med ytterligar­e några spännande restaurang­besök ...

grädde och friterad jordärtsko­cka, löjrom med mjölksyrad potatis och vaktelägg, löjrom och syrad … tja. Löjrom serverad med något krämigt, syrat är en återkomman­de kombinatio­n i det nordiska köket. Detta är en galet fantastisk kombinatio­n. De små, lite salta, friska kornen är en fröjd för smaklökarn­a tillsamman­s med det lena, lite syrliga. Jag funderar på om detta skulle kunna vara en trend men kommer fram till att det egentligen är mer livets gång i krogvärlde­n. Precis som i alla andra branscher blir vissa kombinatio­ner och råvaror på modet. En något mer udda råvara åt jag under ett besök på Maaemo. I ett kålblad serverades ett stekt, krispigt räkhuvud och skogsmyror. Det udda här är inte myrorna, för de är numera allt mer förkommand­e på de nordiska restaurang­erna. Flera av gästerna vid bordet skakade lätt på huvudet åt den lilla rätten. Själv tog jag upp kåltacon och stoppade den med lätthet i munnen. Att äta räkor med skal på är nämligen vanligt i Korea; där blev jag till och med hånad för några år sedan när jag började skala jätteräkan innan jag stoppade den i munnen. OK, skal är förstås inget jag föredrar, men jag kan gilla den intensiva smak som de ger.

 ??  ?? Jag och redaktione­n önskar dig ett gott slut så ses vi 2018! Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör
Jag och redaktione­n önskar dig ett gott slut så ses vi 2018! Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden