Gourmet

FLYGFÄRDIG FORMEL

SAS satsar stort på mat och dryck, både i luften och i storstäder som Tokyo och Hong Kong.

- Text och foto: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Vi lämnar den heta, fuktiga Hong Kongluften, beger oss ner i källaren och kliver in genom dörren till El Loco Gringo, en nyöppnad mexikansk restaurang. Det är tidig kväll och partystämn­ingen har ännu inte dragit igång. I taket hänger tvättlinor med fotbollstr­öjor och piñatas.

– När vi precis hade öppnat satte vi gästerna i tandläkars­tolen som står i hörnet. Sedan hällde vi i dem tequila, säger Persi Percy, en av ägarna tillika kökschef.

– Det visade sig vara en lite för galen idé. Många mådde inte så bra efteråt. Men dina gäster kanske skulle tyckt det var kul.

Vi vet inte om Persi menar allvar eller inte. Peter Lawrance ser sig omkring, menar att konceptet inte är riktigt vad han letar efter. Ett diplomatis­kt svar. Peter är kökschef och ansvarig för mat och dryck på SAS. Hur har han egentligen hamnat här två trappor ner i källaren med en galen kökschef iklädd mexikansk brottarmas­k? Vi går upp igen. Tar oss vidare till Missy Ho’s, Persis andra ställe, som ligger en kort taxiresa bort. Vi möts av gungor som hänger från taket, en stor bar, ansiktsmas­ker på väggarna men med en lugnare och mer avslappnad atmosfär. Det visar sig att Persi Percy egentligen är en duktig och erfaren kock som lämnat Australien för ett nytt liv på den kinesiska halvön. På Missy Ho’s serveras fusionmat med sydostasia­tisk inspiratio­n. Det är fräscht och vällagat. Peter ser nöjdare ut. – OK, dags att sätta menyn, säger han.

För Peter är det här andra research-resan till Hong Kong. Han är snart klar med sitt schema till en av SAS senaste stora satsningar, SAS Dreams, en exklusiv reseupplev­else som inkluderar ett fullspäcka­t program med mat- och dryckupple­velser. Under märket SAS Dreams öppnar flygbolage­t dörrar till en ny värld och erbjuder unika upplevelse­r inom exempelvis gastronomi, mode, design och sport.

– Enligt undersökni­ngar som vi har gjort är 80 procent av

SAS resenärer intressera­de av mat och dryck, berättar Peter, vars första Dreams-resa gick av stapeln i somras.

Resan gick till Japan under namnet The Secret World of Umami. Då fick resenärern­a tillträde till den svårtillgä­ngliga tonfiskauk­tionen Tsukiji, de besökte tvåstjärni­ga Narisawa, yakinikukr­ogen Nakahara och fick en specialbes­tälld tempelmidd­ag hos munkar och geishor i Kyoto.

Resan till Hong Kong är också speciell, men förstås på ett annat sätt. Dessutom följer SAS vd Rickard Gustafson med den här gången.

– Att Rickard följer med är otroligt häftigt. Dels för mig, dels för gästerna, som får en unik möjlighet att träffa honom. Han är en fantastisk person men också en väldigt upptagen man, säger Peter lite skämtsamt.

Rickard Gustafson tog över SAS när företaget stod på ruinens brant för fem år sedan. Han har fortfarand­e en stor utmaning när det gäller att ratta det statligt ägda nordiska bolaget. Nyligen lanserades ett sparpaket, men trots att SAS dragit hårt i handbromse­n trycker man på gasen när det gäller gastronomi­ska satsningar. Detta har givit SAS uppmärksam­het långt utanför Nordens gränser, med inslag i CNN, Independen­t, Huffington Post och New York Times.

Peter har en bakgrund som kock och har jobbat sig via stjärnkrog­ar i Sverige och England. Redan som 21-åring fick han sitt första kökschefsj­obb på en säsongskro­g i Norge.

– Ja, ödmjuk som man var vid 21 års ålder hade jag ambitionen att göra krogen till världens bästa restaurang och försökte kopiera nivån på det jag gjort tidigare på tvåstjärni­ga Pied a Terre i London, säger han med ett leende.

Efter sex år var det dags att gå vidare, och slutligen hamnade Peter på Lufthansas catering, där han ansvarade för produktutv­eckling, vilket ledde vidare till SAS. Detta var 2007, och Peter stannade i två år. Efter ytterligar­e några år utanför flygbolags­branschen blev han slutligen lockad tillbaka till SAS 2013.

– Mitt uppdrag var att ta över allting som hade med mat och dryck att göra. Det var en effektivis­ering där man tog bort flera tjänster och slog ihop till en. Jag fick även ansvar för charter, crew-mat – ja, allt, säger han och fortsätter:

– Maten spretade högt och lågt, och jag fokuserade först på att hitta en stabil medelnivå för att sedan successivt lyfta den.

Vi återv änder till Hong Kong, närmare bestämt Aberdeen Fish Market, också kallad Wet Market. Vi står med Peter Kam, en engagerad och hängiven leverantör av lokal fisk och skaldjur. Han guidar oss genom fiskmarkna­den, som snart ska stänga för dagen. Wet Market gör skäl för sitt namn. Gummistövl­ar är ett krav för att kunna ta sig runt. På golvet rinner ständigt vatten, ibland flera centimeter högt. Till marknaden kommer inköpare till restaurang­er och butiker, men senare på dagen är den även tillgängli­g för lokalbefol­kningen. Väldigt få privatpers­oner besöker marknaden. Försäljarn­a är opålitliga, och det är svårt att få korrekt informatio­n om ursprung och kvalitet. Till och med en van köpare som Peter kan bli lurad om han inte ser upp. Havet utanför Hong Kong är delvis förorenat, men Peter har hittat ett sätt att göra fisk och skaldjur

” Maten spretade högt och lågt, och jag fokuserade först på att hitta en stabil medelnivå för att sedan successivt lyfta den.”

ätbara. Han tar med dagens inköp till tankar i en lagerlokal intill. Här renas fiskarna under två dagar i ett kretslopp. Peter är en pionjär i Hong Kongs fiskindust­ri, och hans kunder är krogar som Frantzén Kitchen och Little Bao.

– Här finns ingen direkt hygienkont­roll. Väldigt många människor bor på liten yta, och är alla rädda för bakteriesp­ridning. Både svininflue­nsan och fågelinflu­ensan har sitt ursprung här. Har du lagt märke till att ingen dricker direkt ur flaska utan alla använder sugrör, säger Jim Löfdal på Frantzén Kitchen när vi träffas några dagar senare.

Jim flyttade hit för ett drygt år sedan för att öppna Restaurang Frantzéns filial i det myllrande och krogtäta Sheung Wan-området på Hong Kong Island. I Hong Kong öppnar cirka 5 000 nya matställen varje dag, och lika många stänger. Frantzén Kitchen serverar endast à la carte och är nu så etablerade att de har fullbokat varje dag. Jim ska tillsamman­s med David Lai, från restaurang­erna Neigbourho­od och Fish School, arrangera en middag under en av Dreams-kvällarna.

– Jag och David har blivit nära vänner, säger Jim. Alla i krogbransc­hen känner till varandra. Det är en liten värld, och David hjälper oss ofta när vi köper in lokala grönsaker direkt från odlare, berättar Jim. För det finns några få som odlar här i Hong Kong, även om det är svårt. Marken är dyrbar och klimatet varmt och fuktigt.

Check. Peter har lyckats med ytterligar­e ett uppdrag i kommande programmet. Middagen på Frantzén Kitchen är bokad och klar, men fortfarand­e hänger några saker i luften. Vi tar oss vidare till en av stadens mest imponerand­e och kända dim sum-restaurang­er, Luk Yu Tea House. Här serveras ”old school”-dim sum. I en tre våningar stor restaurang, inredd i kolonial stil med mörkt trä och vita dukar, hittar vi en av stadens mest klassiska rätter. Här går servitörer­na klädda i vita, vackra dubbelknäp­pta rockar, är effektiva och nästan lite smått burdusa. Tre dim sum ligger i varje bambukorg, och precis som överallt annars i Kina är maten till för att delas. De små knytena är nygjorda och ångande heta. Vi njuter av dumplings med buljong och krabbkött, grislever och med räkor och bambuskott. Det kantonesis­ka köket är motsatsen till det kryddstark­a i Sichuan. Här är det låga, rena smaker som gäller. Vi är tre: Peter, jag och en tolk. Luk Yu Tea House är svårare att blidka. De imponeras inte av att Peter vill boka in 25 gäster på en gång. Nej, han får reservera en månad i förväg, precis som alla andra.

” Både svininflue­nsan och fågelinflu­ensan har sitt ursprung här. Har du lagt märke till att ingen dricker direkt ur flaska utan alla använder sugrör?”

– Jag måste försöka hitta en annan väg in, annars gäller det att hänga på låset, säger han.

Även om man kommer från SAS och har kontakter och relationer, stöter man ibland på problem.

– Vi i gruppen är drygt 20 personer, och i Hong Kong och Japan kan det vara en utmaning. Många ställen är väldigt små, och vissa är fullbokade av stammisar. Varför ska de då ta in oss? Visst, vi betalar, men det handlar inte om pengar.

Peter är inte en man som ger sig i första taget. Att skapa ett helt nytt världsomsp­ännande mat- och dryckkonce­pt på SAS kräver envishet, kunskap och diplomatis­ka talanger. Nyligen lanserade SAS sitt New Nordic-koncept på samtliga flyg i Europa, med lokala drycker och råvaror. Arbetet med detta började redan när Peter klev på 2013. Första steget var dryckeslis­tan, där Peter tog fram ett specialbry­ggt hantverksö­l med Mikkeller.

– Sedan dess har vi gjort sexton olika ölsorter, vi har haft en ölflaska på 75 cl, vi har ölcocktail­s etc. Vi har förstås också Carlsberg men även äppelmust från Ringi, sake från Norge, gin från norska Harahorn och en whisky vi tagit fram med Mackmyra. Samtliga drycker finns sedan i våras i små flaskor för ekonomikla­ss.

” Många ställen är väldigt små, och vissa är fullbokade av stammisar. Varför ska de då ta in oss? Visst, vi betalar, men det handlar inte om pengar.”

Även på långdistan­slinjerna arbetar Peter delvis lokalt. Och han har några käpphästar, som gurka i säsong och glass.

– Det handlar egentligen om att jag själv är fascinerad av gurka och glass, bekänner han.

I Hong Kong besöker vi SAS glasslever­antör och provar en med härliga toner av rostad sesam.

– Just sesam fick jag faktiskt plocka bort. Det var en lite för avancerad smak för våra resenärer, berättar han.

I Japan var glassen också en utmaning när det gällde smak och att hitta rätt leverantör. Efter mycket letande fick Peter kontakt med ett mejeri i Hokkaido som levererar både glass och smör till flygen från Tokyo.

Cirka 21 000 artiklar lastas på varje långflygni­ng. Varje dag serveras cirka 80 000 måltider. Hur viktigt är mat och dryck på planet, egentligen? Borde inte SAS lägga tid och energi på annat, med tanke på ett man nyss lanserat ett stort besparings­program?

– Vi väljer att investera i det vi anser ger mest värde för våra kunder. Vi försöker att vara så effektiva som möjligt. Det handlar inte alltid om besparinga­r, utan mer om effektivis­eringar. Hur får vi ut så mycket som möjligt för pengarna? säger Peter och fortsätter:

– Kunderna förväntar sig att vi ska ligga på en hög nivå, och maten har varit eftersatt. Det funkar inte att skicka ut sandwich med 140 dagars hållbarhet. Vi ser att kundnöjdhe­ten och lönsamhete­n kring mat och dryck har gått upp. Visst kan man spara pengar, men det är väldigt kortsiktig­t. Vi satsar för att kunna vinna.

Det pratas mycket om att smaklökarn­a förändras på hög höjd. Vi känner sälta sämre och beska bättre. Vi påverkas också av ljud och vibratione­r. Men i slutänden är det ändå bara en sak som räknas.

– Många använder detta som en ursäkt för att leverera dålig mat. Är maten bra smakar den också gott även i ett flygplan.

” Det pratas mycket om att smaklökarn­a förändras på hög höjd. Vi känner sälta sämre och beska bättre. Vi påverkas också av ljud och vibratione­r. Men i slutänden är det ändå bara en sak som räknas. – Många använder detta som en ursäkt för att leverera dålig mat. Är maten bra smakar den också gott även i ett flygplan.”

 ??  ?? Star Ferry tar dig enkelt mellan distrikten Central och Kowloon, Centralreg­ionens finansiell­a centrum som myllrar av turister, shopping, restaurang­er och fina hotell. I Kowloon och Tsim Sha Tsui är stämningen mer avslappnad.
Star Ferry tar dig enkelt mellan distrikten Central och Kowloon, Centralreg­ionens finansiell­a centrum som myllrar av turister, shopping, restaurang­er och fina hotell. I Kowloon och Tsim Sha Tsui är stämningen mer avslappnad.
 ??  ?? Tung Po Sea Food. Sent på kvällen förvandlas restaurang­en till samlingspl­ats för nattätare och kockar.
Tung Po Sea Food. Sent på kvällen förvandlas restaurang­en till samlingspl­ats för nattätare och kockar.
 ??  ?? Dim sum på Luk Yu Tea House.
Dim sum på Luk Yu Tea House.
 ??  ?? Peter Lawrance med Jim Löfdahl, Frantzén Kitchen, och David Lai, Fish School.
Peter Lawrance med Jim Löfdahl, Frantzén Kitchen, och David Lai, Fish School.
 ??  ?? Peter Lawrance ansvarar för mat och dryck på samtliga SAS flygningar i världen. Tusen flighter om dagen varav 75 procent är kortare än 60 minuter. Att byta en meny på en långflight tar nio månader.
Peter Lawrance ansvarar för mat och dryck på samtliga SAS flygningar i världen. Tusen flighter om dagen varav 75 procent är kortare än 60 minuter. Att byta en meny på en långflight tar nio månader.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden