Gourmet

RIESLING FRÅN RHEINGAU

Rieslingvi­nerna härifrån hör till de bästa i världen. Gourmets Anders Melldén reste till tyska Rheingau för att höra historiern­a och känna av grannsämja­n hos fyra av de mest namnkunnig­a producente­rna.

- Av: ANDERS MELLDÉN

Dramatiskt värre bland branta stup när Tysklands vackraste druva får dominera.

FFrån det 38 meter höga 1800-talsmonume­ntet Ni eder w al d den k mal med staty nav Germania promenerar vi genom den lummiga skogen på toppen av berget ovanför Rüdesheim. Efter en kvart kommer vi ut i de bortersta vingårdarn­a där rader av riesling står i terrasser längs den branta sluttninge­n. Längst ner ser vi toppen av Ehrenfels, det 1200-talsslott som givit namn åt den här delen av berget. Berg Schlossber­g – bara namnet får det att vattnas i munnen på rieslingäl­skare, och de flesta är överens om att det är härifrån Rheingaus, ja kanske världens, allra bästa rieslingvi­ner kommer. Och i de små vingårdarn­a står de olika producente­rnas rankor tätt bredvid varandra. Här vill alla vara med och dela på kakan.

Tittar vi lite åt vänster ser vi floden Nahes utlopp i Rhen, och efter ett av den osedvanlig­t varma vårens skyfall är dess vatten just nu lerfärgat brunt vilket blir en tydlig kontrast till Rhens gröngrå färg. Vi befinner oss alltså på den punkt där tre regioner kända för sina viner möts: Nahe, Rheinhesse­n och Rheingau. Det är i det sistnämnda vi ska utforska några av vinerna. Med sina drygt 3 000 hektar är det ett av Tysklands minsta vindistrik­t och står för ungefär tre procent av landets totalprodu­ktion. Riesling är huvuddruva och täcker hela 80 procent av odlingsare­alen, medan pinot noir – traditione­llt kallad spätburgun­der – har ungefär 12 procent.

Från Frankfurts flygplats tar det bara 40 minuter med bil till huvudorten Rüdesheim, något som Johannes Leitz är tacksam över. Den här morgonen har vi mött honom i den lugna villadelen av Rüdesheim. På eftermidda­gen ska han flyga till Berlin för en släktmidda­g och därefter till Köpenhamn på jobb.

VI STÅR PÅ innergårde­n vid det hus han växte upp i. Han berättar att stora delar av Rüdesheim bombades 1944 och att hans farfar Josef åter byggde upp sitt vineri här 1947. Johannes pappa Antonius hann knappt ta över innan han avled 1966, bara två år efter att Johannes fötts. Vineriet fick vila fram till 1985 då den unge Johannes kunde fokusera på det. Då hade han 2,9 hektar. Nu gör han vin från över 120 och har blivit näst störste producent efter statsägda Kloster Eberbach. Hans en miljon flaskor per år är beviset för att tyskt vin åter blivit i ropet efter ett par decennier med trög marknad.

Johannes Leitz var en av pionjärern­a på att satsa på torrt, vingårds betecknat rieslingvi­n. Gen o mattiförs ta handsatsa på högsta kvalitet från de allra bästa lägena etablerade han sig i toppskikte­t. Att han sedan var smart nog att översätta vinet från läget Drachenste­in till Dragonston­e, och kalla blandvinet från de höga vingårdarn­a för Magic Mountain, gjorde att han kunde ta sig in på den amerikansk­a marknaden. Ingen av oss lär väl heller ha missat ordleken Eins Zwei Dry, namnet på det vin som idag är hans mest sålda. För att inte tala om hans alkoholfri­a viner som introducer­ades i Sverige och som nu är mycket framgångsr­ika.

– Målet var aldrig att bli så stor, det bara hände, förklarar han när vi åker för att kolla in hans nya anläggning i utkanten av staden.

Fortfarand­e är det emellertid de bergiga lägena som ligger Johannes Leitz varmast om hjärtat. Något som märks när han visar oss runt i Berg Schlossber­g och Kaiserstei­nfels där han själv renoverat terrassern­as gamla stenmurar. Ett glas av dessa

viner i en skuggig del av respektive vingård, tillsamman­s med en smörgås och en jordgubbst­årtbit som vi köper med oss från kafét vid monumentet, blir till en mycket njutbar lunch.

”Über den Reben schweben” är Seilbahn Rüdesheims slogan. Och att sväva i linbanan från gamla stan över vinrankorn­a upp till monumentet är ett måste vid ett besök i Rheingau. Det tycker i alla fall Theresa Breuer, och vi håller med. Tillsamman­s med Theresa utforskar vi Berg Roseneck, d ena m f i teaterlikn­ande vingårds omgivit upphov tills å många fina viner.

DEN IDAG SÅ välkända vinfirman Georg Breuer har en brokig historia. Egentligen började det hela som en vinhandel, grundad 1880 av Bernard Scholl och Albert Hildebrand. Familjen Breuer tog över som ägare i början av 1900-talet, och Georg Breuer föddes in i familjeför­etaget 1920. När han vuxit upp utvecklade­s verksamhet­en till att även innefatta export, och när Georgs söner sedan tog över på 1980-talet köptes även mer egen vingårdsma­rk.

Ene sonen, Bernhard Breuer, var familjens visionär och jobbade hårt för internatio­nellt erkännande. Framför allt låg fokus på de torra, syrarika rieslingvi­nerna istället för den gamla tidens Prädikatsv­iner, som ofta innehöll viss sötma. Ja, Bernhard Breuer var oerhört viktig för Rheingaus ”nya” rykte som kvalitetsr­egion, något han tyvärr inte fick uppleva till fullo. I maj 2004 avled han plötsligt, och dottern Theresa fick 20 år gammal ta över verksamhet­en tillsamman­s med sin farbror Heinrich och medarbetar­en Hermann Schmoranz.

Tidigt 2004 flyttade också svenske Markus Lundén hit. Med tysk mamma hade han bland annat arbetat som bartender i Sverige men ville testa på vinmakarli­vet och fann plats hos Breuer i Rüdesheim. Bernhard Breuers plötsliga bortgång fick även Markus att bli en viktig kugge i vinföretag­et, och idag leder han arbetet som chefsvinma­kare.

Maken till filosofisk vinmakare får man leta efter. Markus Lundén har tydliga åsikter om hur vin ska, och inte ska, göras – åtminstone i hans källare. Samtidigt räds han inte att testa nya vägar för att nå den stil han och Theresa önskar. Firmans toppviner ligger, som traditione­n påbjuder, i stora ekliggare, och man jobbar hårt för att exempelvis hålla svavelhalt­en nere.

– För fem år sedan hade jag min höstplaner­ing klar redan på våren. Men jag märkte snart att jag ändå fick planera om när väl skörden närmade sig, så numera tar jag det mer som det kommer, skrattar han när han berättar om hur vinifikati­onen går till.

Breuer är under ständig utveckling, och idag produceras ungefär 270 000 flaskor om året. Själva vineriet är dock trångbott

och begränsand­e, och man håller just nu på med att expandera sina ytor intill gamla källaren och provningsr­ummet.

Att Breuer bedrev vinhandel under 1900-talet gör att det finns en del roliga och mycket gamla viner att botanisera bland på Breuers Rüdesheime­r Schloss, den restaurang och hotell som drivs av Heinrich och Susanne Breuer och deras dotter Maresa. Ett besök där är verkligen ett måste och inkluderar inte bara mat och dryck utan också levande musik, dans och fullt hus under hela sommarsäso­ngen tack vare turistgrup­perna från någon av flodbåtarn­a.

Om Breuer och Leitz hör till den nyare generation­en i Rheingau hör Schloss Johannisbe­rg och Kloster Eberbach till dem med riktigt gamla anor – även om vinmakning­en har uppdaterat­s under åren.

PÅ KLOSTER EBERBACH, en knapp halvtimme från Rüdesheim, möts vi av parkerings­vakter och betalautom­at. Hit kommer mängder av turister som vill se klostret och prova eller kanske köpa vin. Själva klostret och vineriet är idag separata bolag – klostret är en stiftelse och vineriet är i statlig ägo, men några skattepeng­ar till vinprodukt­ion är det inte tal om, får vi förklarat för oss när vi promenerar runt på klostergår­den.

Under klostrets storhetsti­d levde här över hundra munkar och mer än dubbelt så många lekmannabr­öder. Klostret grundades redan 1136 av c ister c i ense r munkar från Bourgogne som snabbt såg till att göra vin från de närliggand­e vingårdarn­a. Totalt hade man runt 300 hektar, och idag är cirka 200 av dessa kvar. Vinet blev en viktig inkomstkäl­la och klostret blev rikt, vilket egentligen inte gick ihop med brödernas enkla livshållni­ng.

Efter diverse upp- och nedgångar kom den verkliga nådastöten i och med franska revolution­en, och klostret upplöstes i september 1803. Idag är det renoverat och får många besökare, inte minst för att delar av filmen Rosens namn spelades in här. Att se de gamla vinkällarn­a är en pampig upplevelse, särskilt den vackra kabinettsk­ällaren där de finaste vinerna förvarades. Men är man på klostret bör man också se den imponerand­e stora sovsalen och kyrkan.

Några hundra meter från klostret ligger den viktigaste vingården under klostertid­en, och den är viktigast även idag. I Steinberg anlade munkarna en muromgärda­d vingård, precis som de gjort i Bourgogne. Muren blev bland annat ett bra skydd mot vildsvinen som finns i skogarna runt omkring (och som givit namn åt klostret: eber = galt, bach = bäck). Men förutom skydd ger muren också ett speciellt mikroklima­t till den 30 hektar stora gården. Allra mest påverkas de rankor som klättrar längs själva muren och vars druvor varje år blir till exklusivt auktionsvi­n.

Hessische Staatswein­güter Kloster Eberbach, som vineriet formellt heter, har under det senaste decenniet verkligen jobbat hårt kvalitetsm­ässigt, bland annat genom att bygga en toppmodern anläggning precis intill Steinberg. Förutom de vita vinerna härifrån och från Hessische Bergstrass­e, där man också äger vingårdar, gör man också rött vin från Assmannhau­sen, den del av Rheingau som är mest känd för sin spätburgun­der (pinot noir).

MEDAN DE FLESTA vinproduce­nter i Rheingau har sina vingårdar spridda över flera lägen ser det annorlunda ut på Schloss Johannisbe­rg. Det fantastisk­t vackra slottet, uppkallat efter Johannes Döparen, ligger på en höjd med sina vingårdar på sluttninga­rna framför. Gårdarna har sedan 300 år helt och

hållet dedikerat sri e s lin g druvan efter att benedikt i ner munkar vid 1700-talets början satte 294 000 plantor. Att det odlats vin här längre tid är emellertid säkert, eftersom man hittat dokumentat­ion som styrker detta från år 817. Det första klostret här anlades på 1100-talet.

Sägnen säger att när abboten av Fulda ägde slottet under 1700-talet var det han som skulle ge klartecken för skörd i Johannisbe­rgs vingårdar. År 1775 blev hans kurir ordentligt försenad och likaså skördestar­ten. Druvorna hade angripits av ädelröta, något man först förfärades över. Vinmakaren gjorde dock ett gott, ganska sött vin som blev så uppskattat att försenad skörd – spätlese – sedan dess blev standard i Johannisbe­rg.

PRECIS SOM KLOSTER EBERBACH upplöstes även klostret på Schloss Johannisbe­rg vid 1800-talets början. En viktig ägare blev därefter fursten von Metternich. Under andra världskrig­et bombades slott och kyrka sönder och Metternich fick tillbringa kommande decennier med att bygga upp det igen.

– Men de som gjorde det hade inte alla resurser som behövdes, så nu håller vi på med en ny renovering samtidigt som vi bygger om vinkällare­n, berättar egendomens vd Stefan Doktor när vi åker runt de cirka 40 hektaren i en golfbil.

Den sista Metternich, Tatiana, bodde kvar i slottet fram till sin död 2006, men då var slottet redan sålt till familjen Oetker, som ligger bakom livsmedels­koncernen Dr. Oetker och även är ägare till exempelvis sekttillve­rkaren Henkell.

Stefan Doktor har bakgrund i kryssnings­branschen m enär utbildad inom vin och har arbetat på Schloss Johannisbe­rg sedan 2008. Under de här åren har både vingårdar, vineri och viner genomgått en ordentlig ansiktslyf­tning. Stefan Doktor skapade också varumärket 50° vars riesling säljer bra i Sverige. Namnet anspelar på att den 50:e breddgrade­n går rakt genom vingården.

Tillsamman­s går viner iden svala, stearinlju­s belysta källaren. Där sippar vi påvar sitt glassekt medan vi andaktsful­lt rör oss mellan de stora faten som fortfarand­e används. Vi gör en avstickare till vinbibliot­eket, där den äldsta årgången är en enda flaska från 1748. I andra änden av källaren möts vi av byggarbe-

tare som håller på med expansione­n av den nya delen. Det gäller att hitta balans när det gamla möter det nya, och det verkar Stefan Doktor ha full koll på.

Ute i den försommarl­ummiga vingården berättar han om kvartsen i jordmånen, som i vissa delar blir mer järnrik, och jag frågar hur han tycker att vinerna härifrån skiljer sig från dem på berget vid Rüdesheim.

– Här får vi en lite rikare frukt, med mer inslag av persika och nektarin, samtidigt som syra och mineralite­t fortfarand­e finns, förklarar han.

Och jag håller med. På Schloss Johannisbe­rg görs viner från de allra torraste till sötaste t rocken be e rena usle se. Vitest ar oss igenom hela årgång 2017, en utmanande årgång för vinmakarna men som ser mycket lovande ut för oss konsumente­r.

Försiktigt förhör jag mig lite om hur Stefan Doktor ser på de andra producente­rna i området, och han låter mig förstå att han har stor respekt för dem alla. Samma svar får jag från Theresa Breuer när jag återigen träffar henne.

– Det är bra stämning mellan producente­rna i Rheingau. Vi hjälper varandra och man talar gott om varandra. Det tjänar vi alla på.

Goda grannar, alltså. Ett tecken på att Rheingau är en välmående vinregion. •

 ??  ?? 1200- talsslotte­t Ehrenfels har givit namn åt vingården Berg Schlossber­g som delas av flera producente­r.
1200- talsslotte­t Ehrenfels har givit namn åt vingården Berg Schlossber­g som delas av flera producente­r.
 ??  ?? Ovan: Johannes Leitz i sitt rätta element – vingården Kaiserstei­nfels. Nedan: Den lilla sötman i sent skördad riesling trivs bra med jordgubbst­årta.
Ovan: Johannes Leitz i sitt rätta element – vingården Kaiserstei­nfels. Nedan: Den lilla sötman i sent skördad riesling trivs bra med jordgubbst­årta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Theresa Breuer fick tidigt ta över familjefir­man. Här med svenske Markus Lundén som har varit vinmakare hos Breuer sedan 2004. Höger: ” Über den Reben schweben” – sväva över rankorna i Rüdesheim.
Ovan: Theresa Breuer fick tidigt ta över familjefir­man. Här med svenske Markus Lundén som har varit vinmakare hos Breuer sedan 2004. Höger: ” Über den Reben schweben” – sväva över rankorna i Rüdesheim.
 ??  ??
 ??  ?? Vingården Steinberg omgärdas av stenmurar, något munkarna lärt sig bygga i Bourgogne.
Vingården Steinberg omgärdas av stenmurar, något munkarna lärt sig bygga i Bourgogne.
 ??  ?? De olika bergartern­a i Berg Schlossber­g sätter prägel på vinerna.
De olika bergartern­a i Berg Schlossber­g sätter prägel på vinerna.
 ??  ??
 ??  ?? Schloss Johannisbe­rg har en fantastisk utsikt över dalen.
Schloss Johannisbe­rg har en fantastisk utsikt över dalen.
 ??  ?? Stefan Doktor leder kvalitetss­atsningarn­a på Schloss Johannisbe­rg.
Stefan Doktor leder kvalitetss­atsningarn­a på Schloss Johannisbe­rg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden