Gourmet

PÅ LÅNG SIKT

Daniella Illerbrand funderar över mattrender­nas föroch nackdelar.

-

Trend eller tradition? Daniella Illerbrand frågar sig om mattrender egentligen är mest på gott eller ont.

JAG ÄR OVANLIGT otrendig för att leva i dagens samhälle, blir mest irriterad på ordet trend och tycker att det är tröttsamt att prata om. Jag har tidigare skrivit om mina aversioner mot mattrender, och de har inte blivit mindre med tiden.

Problemet med en trend är att den är svår att göra hållbar; en trend får en viss sak att fungera ett tag, och om det inte är långsiktig­t är det inte hållbart.

Ett bra exempel är de som odlar vår mat. Om trenden är att alla restaurang­er serverar en viss grönsak sätter det press på dem som odlar. De måste se till att de kan leverera, och om trenden ändras, säg mitt i en säsong (vilket händer), och restaurang­erna plötsligt vill ha en annan grönsak – vad händer då med dem som redan är odlade? Om ingen vill ha dem? Ja, det är något hårdraget, men ni ser poängen.

Och det är ju så det funkar. Vi lever i ett samhälle där man eftersträv­ar att möta en efterfråga­n. Likaså gör trender saker likriktade. Om en viss typ av gastronomi­ska etablissem­ang fungerar brukar det utan undantag öppnas liknande inom en snar framtid. Men det måste ju finnas bra saker med trender, annars skulle de inte finnas i så stor utsträckni­ng.

Trender kan i vissa fall visa på ett behov i samhället. Just nu handlar det mycket om att förbruka så lite som möjligt, zero waste, att restaurang­er ska använda sig av hela djur, grönsaker etc. Allt detta bidrar absolut till ett bättre samhälle och gör att vi får upp ögonen för saker som borde förbättras. Vilket är positivt. För några år sedan var det ingen som pratade om zero waste. För tio år sedan slängdes det en hel massa saker på restaurang­er runt om i världen, eftersom dessa inte var fina nog att användas. Det kunde handla om vissa delar på ett djur eller en stjälk på en grönsak, men så är det inte längre. Det här är en trend som har hållit i sig. Som har varit långsiktig.

EN ANNAN BRA sak med mattrender är att de öppnar gränser; med nya trender kommer ofta nya smaker, och gemene man får möta nya kulturer. De senaste åren har bjudit på ramen, poke, bao och mycket mer. Det är som att resa genom mat.

Men vad händer när trenderna inte längre bara är trender utan ett sätt att marknadsfö­ra produkter i ett konsumtion­ssamhälle? Och hur skiljer man på det?

Vem är det egentligen som tjänar på trender? Jo, de som inte behöver vara långsiktig­a, de med korta ledtider, som kan vara snabbt föränderli­ga. Ett konsumtion­ssamhälle drivs av trender, och då gäller det att som konsument vara duktig på att sålla och inte falla för det ”allra senaste” hela tiden.

En trend är ju motsatsen till en tradition – något som lever en kort tid vs något som har vuxit fram med tidens gång. Och visst är det bättre att värna om traditione­r än att växla stil med trender? •

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden