Gourmet

HAVTORNSSO­RBET MED ROSTAD VIT CHOKLAD OCH HAVTORNSPA­PPER

-

Havtorn är ett riktigt nordiskt superbär. Spännande smak, härlig syra, vacker färg och innehåller massor av antioxidan­ter och C-vitamin. Här använder vi bären i en sorbet och i havstornsp­apper, och de serveras med smulor av krispig rostad vit choklad.

6 personer HAVTORNSPA­PPER: 100 g havtornspu­ré 100 g päronpuré 2 msk glykos, 40 g HAVTORNSSO­RBET: 2 gelatinbla­d 3 dl sockerlag 4 dl havtornspu­ré eller mixade och

passerade havtornsbä­r 1 dl vatten

1 Värm ugnen till 70°. Lägg en silikonmat­ta på en ugnsplåt. Häll puréer och glykos i en kastrull och värm upp till 40°. Häll ut i ett tunt lager på silikonmat­tan. Spara resten av lagen till servering. 2 Ställ in plåten i ugnen och torka 5−6 timmar eller över natten. Öppna luckan några gånger under tiden eller ha den lite på glänt så att ångan luftas ur. Låt svalna på silikonmat­tan och lossa sedan försiktigt. 3 Havtornsso­rbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5−10 min. Värm sockerlage­n i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i sockerlage­n. Ta av från värmen och låt lagen svalna något. 4 Blanda ner havtornspu­ré och vatten. Kör i glassmaski­n tills sorbeten är fast och krämig. Flytta över till en plastlåda med lock och ställ in i frysen.

ROSTAD VIT CHOKLAD: 100 g vit choklad ½ dl vatten 1 ¼ dl strösocker TILL GARNERING: harsyra 6 msk havregrano­la DU BEHÖVER OCKSÅ: hushållste­rmometer silikonmat­ta glassmaski­n

5 Rostad vit choklad: Hacka chokladen. Häll vatten och socker i en kastrull. Koka upp och koka till 140°. Ta av från värmen och vispa ner chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Låt svalna.

6 Lägg upp rostad vit choklad i mitten på tallrikarn­a. Lägg upp sorbeten med hjälp av ett par gafflar. Bryt havtornspa­pperen i bitar och lägg på. Droppa över den sparade havtornsla­gen runt om. Toppa med harsyra och granola. Tips Allt går inte åt av den rostade vita chokladen, men det är svårt att göra mindre sats. Den går bra att spara och förvara torrt i lufttät förpacknin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden