HAV­TORNS­SOR­BET MED ROSTAD VIT CHO­KLAD OCH HAVTORNSPAPPER

Gourmet - - NORDISK SVALKA -

Hav­torn är ett rik­tigt nor­diskt su­per­bär. Spän­nan­de smak, här­lig sy­ra, vac­ker färg och in­ne­hål­ler mas­sor av an­tiox­i­dan­ter och C-vi­ta­min. Här an­vän­der vi bä­ren i en sor­bet och i havs­torns­pap­per, och de ser­ve­ras med smu­lor av kris­pig rostad vit cho­klad.

6 per­so­ner HAVTORNSPAPPER: 100 g hav­tornspuré 100 g pä­ron­puré 2 msk gly­kos, 40 g HAV­TORNS­SOR­BET: 2 ge­la­tin­blad 3 dl soc­ker­lag 4 dl hav­tornspuré el­ler mix­a­de och

pas­se­ra­de hav­torns­bär 1 dl vat­ten

1 Värm ug­nen till 70°. Lägg en si­li­kon­mat­ta på en ugns­plåt. Häll puré­er och gly­kos i en ka­strull och värm upp till 40°. Häll ut i ett tunt la­ger på si­li­kon­mat­tan. Spa­ra res­ten av la­gen till ser­ve­ring. 2 Ställ in plå­ten i ug­nen och tor­ka 5−6 tim­mar el­ler över nat­ten. Öpp­na luc­kan någ­ra gång­er un­der ti­den el­ler ha den li­te på glänt så att ång­an luf­tas ur. Låt sval­na på si­li­kon­mat­tan och los­sa se­dan för­sik­tigt. 3 Hav­torns­sor­bet: Blöt­lägg ge­la­ti­net i en skål med kallt vat­ten 5−10 min. Värm soc­ker­la­gen i en ka­strull. Lyft upp ge­la­ti­net ur vatt­net och smält det i soc­ker­la­gen. Ta av från vär­men och låt la­gen sval­na nå­got. 4 Blan­da ner hav­tornspuré och vat­ten. Kör i glass­ma­skin tills sor­be­ten är fast och krä­mig. Flyt­ta över till en plast­lå­da med lock och ställ in i fry­sen.

ROSTAD VIT CHO­KLAD: 100 g vit cho­klad ½ dl vat­ten 1 ¼ dl strö­soc­ker TILL GARNERING: harsyra 6 msk hav­regra­no­la DU BE­HÖ­VER OCK­SÅ: hus­hålls­ter­mo­me­ter si­li­kon­mat­ta glass­ma­skin

5 Rostad vit cho­klad: Hacka cho­kla­den. Häll vat­ten och soc­ker i en ka­strull. Ko­ka upp och ko­ka till 140°. Ta av från vär­men och vis­pa ner cho­kla­den. Vis­pa kraf­tigt tills cho­kla­den se­pa­re­rar och blir smu­lig. Låt sval­na.

6 Lägg upp rostad vit cho­klad i mit­ten på tall­ri­kar­na. Lägg upp sor­be­ten med hjälp av ett par gaff­lar. Bryt hav­torns­pap­pe­ren i bi­tar och lägg på. Drop­pa över den spa­ra­de hav­tornsla­gen runt om. Top­pa med harsyra och gra­no­la. Tips Allt går in­te åt av den ros­ta­de vi­ta cho­kla­den, men det är svårt att gö­ra mind­re sats. Den går bra att spa­ra och för­va­ra torrt i luft­tät för­pack­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.