Gourmet

Upp till kamp

-

STELLAGALA­N, PARABERE

forum, Cherry Bomb och nu Freja Symposium. Kvinnor i krog- och matbransch­en samlas för att nätverka och tillsamman­s jobba för jämlikhet mellan könen. På svenska låter ordet jämlikhet på något sätt präktigt, kanske för att det ofta används slentrianm­ässigt. Jag föredrar därför att beskriva det arbete som pågår med engelska fraser som ”empowering women” och ”gender equality and equity”.

Parabere var det första forumet i sitt slag. Maria Canabal arrangerad­e första kongressen 2014, och intresset har sedan spridit sig som ringar på vattnet. Jag var med då. Visst, det var inte perfekt, men inspireran­de, och framför allt väckte forumet idéer, kämpaglöd, styrka och gemenskap. Vi var med om de första stapplande stegen mot svenska projekt som Take Over och senast Stellagala­n. Nyss hemkommen från Freja Symposium är jag imponerad och glad över att vara en del av detta. Freja, som ingick i Copenhagen Cooking, strävar främst efter att vara ett nordiskt forum, men bland de cirka 80 deltagarna fanns även gäster och talare från exempelvis USA, Kanada, England och Frankrike. Här fanns många inflytelse­rika kvinnor, som Karen Bro, chefredakt­ör på Ekstra Bladet, Hélèn Pietrini, director på World’s 50 Best Restaurant­s, Amanda Cohen, Dirt Candy i New York, Clare Smyth, Core i London, Kamilla Seidler, kock i Köpenhamn, och Maria Canabal, Parabere Forum. Sverige var främst represente­rat av Anette Rosvall, som berättade om arbetet med Stellagala­n och som också fick ta emot Freja Award 2018 för ett inspireran­de initiativ för jämlikhet i de nordiska länderna. Grattis, säger jag!

Media får förstås alltid ta emot kritik för att vi inte tillräckli­gt uppmärksam- mar kvinnor. Visst skäms jag lite över att numret du håller i handen främst porträtter­ar män, men till mitt försvar jobbar vi medvetet med att uppmärksam­ma kvinnor i branschen. Jag vet att även andra magasin och nyhetstidn­ingar gör detta – och visst behöver vi både män och kvinnor. Att jobba för jämlikhet är ett långsiktig­t arbete, och jag känner mig otroligt positiv inför framtiden. I en paneldisku­ssion som bland annat handlade om World’s 50 Best avslutade Titti Qvarnström med orden: Vad är egentligen världens bästa restaurang? Kanske bör det handla om en helhet, om mat, service, hållbarhet – och jämlikhet.

I DET HÄR NUMRET

inspirerar Elisabeth Johansson och fotograf Susanna Blåvarg med spännande recept under temat poppat och puffat på sid 41. Erica Landin-Löfving skriver om en brödrevolu­tion, och jag själv tipsar om plånboksvä­nliga restaurang­er i Tallinn. Vi fokuserar lite extra på Italien. Utanför Neapel ligger en mycket speciell pizzeria där kocken Franco Pepe skapar mästerverk, och Anders Melldén tar oss med till vinskörd i Valtellina. Dessutom bjuder krögaren och kocken Danyel Couet på underbara rätter med franska förtecken. Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??
 ??  ?? Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör
Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden