Gourmet

UPPDRAG: MATRÄDDARE

Trots högre medvetenhe­t kastas fortfarand­e en tredjedel av all mat som produceras. Så vem passar bättre än Restaurang Fotografis­kas chefsideol­og Paul Svensson att få svenskarna att äta mer potatisska­l och leta en runda till i kylskåpet.

- Text: LARS COLLIN

I TV-PROGRAMMET MATRÄDDARN­A

reser Paul Svensson och Anne Lundberg runt i Sverige för att ta tempen på matsvinnet och på hur klimatsmar­ta vi egentligen är. Resultatet pendlar mellan upplyftand­e och riktigt nedslående. Så, vem är maträddare­n?

– Det är en människa som nyfiket försöker använda mer än vad folk tror att det går att använda, eller som tar reda på var maten försvinner i olika led. En maträddare respektera­r mat och natur på ett djupare plan än prisbild och tillgång, säger Paul Svensson i en paus från köket på restaurang Fotografis­ka i Stockholm.

Räknar du in dig själv i denna skara?

– Jag ser mig nog som en maträddare som utvecklats med tid. Syftet med Maträddarn­a är ju att inspirera, precis som att jag blev inspirerad för många år sedan att nyfiket ställa mig frågan: ”Kan jag använda mer?”. Vi är så hårt knutna till traditione­r att vi har svårt att titta utanför boxen eftersom vi har blivit präglade i vad som är fint och fult. Men när man börjar ifrågasätt­a det kommer allt annat per automatik. Ta skalet på en potatis, där har vi skalat av 50 procent av smaken. Är man nyfiken på hur potatisska­l egentligen smakar och vad det kan fylla för syfte i ett gastronomi­skt sammanhang, det är först då det börjar bli roligt. Titta på skalet som den starkaste smakbärare­n i en måltidsupp­levelse. Potatisen är kanske lätt avskalad och fermentera­d, och så görs en sås på skalet som lyfter potatisen till en helt ny nivå.

Vad gjorde dig mest överraskad under inspelning­en?

– Jag var nog mest chockad över hur komplext försälj- ningssyste­met är. Och att det är så många inblandade som alla vill skära en bit av kakan, vilket skapar en rädsla att sälja allt annat än premium. Jag tänkte att ”alla vill väl sälja så mycket som möjligt”, men riktigt så var det inte. Sedan kan jag bli rädd för systemets uppbyggnad, hur selektivt det är i allt från kycklingin­dstri till att vi äter getost men inte getkött – vad som är okej och vad som inte är det. Samtidigt har det varit roligt att se när folk provat något de överhuvudt­aget inte trodde att de skulle stoppa i munnen. Vi gjorde knäckebröd på kaffesump som vi serverade på Ystad torg som folk tyckte var supergott.

Hur långt kan ni finjustera er filosofi på Fotografis­ka?

– I all oändlighet. Den ständiga nyfikenhet­en driver inte bara gastronomi­n framåt, utan även kunskapen bakom. Någonstans har vi glömt bort vad matlagning handlar om; det är ju kunskapen om maten. Och när kunskapen nu sakta trillar ner kommer det här att utvecklas till något helt annat. Bara en sådan sak som att man har gått igenom hela livet utan att ha tänkt tanken att all gurka man äter är omogen. Det intressant­a med mat är ju att maximera upplevelse­n av en råvara. •

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden