Gourmet

Resminne – på gott och ont

-

DET TOG MIG lång tid att återvända till Istanbul. Staden som för fem år sedan blomstrade och som med sin fascineran­de historia, vackra sevärdhete­r och underbara mat blivit ett av världens mest intressant­a resmål. Det som hände sedan är tragiskt. En opålitlig ledare, terrordåd och dödsstraff fick turister att snabbt vända blickarna åt andra håll. Visst fortsätter charterres­orna till Antalya och Alanya, men landet kämpar i motvind. Jag har känt en osäkerhet och ett motstånd till att återvända, men Istanbul har en magisk dragningsk­raft och en märklig förmåga att ta tag i ens själ.

Det första som slår mig är myllret av människor. Här bor 20 miljoner invånare. De är otrevliga, knuffas och är allmänt ohyfsade. De är överallt. En vanlig vardag i Istanbul påminner om en rea-utförsäljn­ing på Mediamarkt. Sedan har vi de historiska landmärken­a: Hagia Sofia, Blå moskén, Topkapi-palatset, kryddmarkn­aden.

Och maten ... Alla dessa underbara smaker, dofter och kombinatio­ner. Okej, jag erkänner att allt inte är fantastisk­t. Under mitt senaste besök smakade jag en ost som lagrats i getskinn. Den låg på marken i butiken, fortfarand­e insvept i skinn med pälsen kvar. Jag hann bara ta en liten tugga av den kraftigt jästa och illasmakan­de osten innan jag med stormsteg låtsades ha ett ärende ut ur affären. Väl på gatan spottade jag ut osten i handen. Då kändes det pinsamt, idag är det mer ett speciellt, lite lustigt minne. Istanbul är en unik stad med ena foten i Europa och den andra i Asien.

Båtar går mellan kontinente­rna över floden Bosporen. Det som lockar mig till Istanbul är visserlige­n maten men också möjlighete­n att få uppleva staden tillsamman­s med turkiske krögaren Maksut Askar, som bjudit in engelsman- nen James Close för ett gastronomi­skt samarbete på restaurang Neolokal.

Följ med på en magisk upptäcktsf­ärd i Istanbul på sidan 89. Och på sidan 99 träffar vi sedan James Close på hans tvåstjärni­ga restaurang The Raby Hunt i Darlington. En fascineran­de historia om en golfspelar­e som bytt karriär och skapat en kulinarisk destinatio­n på engelska landsbygde­n. I det här numret fokuserar vi lite extra på Asien. Kocken Elisabeth Johansson bjuder, i ett reportage inspirerat av en kock i Rajasthan, på kryddor, smakfulla essenser och väldoftand­e oljor. Jens Linder träffar munken Jeon Kwan, som inspirerar med tempelmat i de koreanska bergen, och Erik Videgård fortsätter att utveckla sina asiatiska smaker på nya Videgård. Vi besöker Erik Andersson och Ellinor Lindblom på Spill, som tagit zero waste till en ny nivå. Daniella Illerbrand förfäras över snabblagad mat, Stefan Ekengren tar pulsen på svenskars fascinatio­n för krisp och Olle T Cellton ger goda råd till blivande kockar. Dessutom får du följa med dryckesred­aktör Anders Melldén till filmregiss­ören Coppolas fantastisk­a vinvärld.

 ??  ?? Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör Må gott så ses vi i köket!
Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör Må gott så ses vi i köket!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden