Gourmet

MUSEIMAT

-

Vi har fått vänta i fem år, så självklart var förväntnin­garna höga. Vad skulle erfarne krögaren Fredrik Eriksson göra när han fick uppdraget att öppna

Restaurang Nationalmu­seum? Miljön är förstås fantastisk, med sina höga valv och stora ljusinsläp­p från kajen och vattnet, i salar som tidigare rymde verkstäder och papperskon­servering. Inredning och gods är framtagna under formgivare­n Matti Klenells ledning.

Att matcha mat på ett nationalmu­seum har dock inte varit en helt lätt nöt att knäcka, menar Fredrik Eriksson.

– Museikroge­n är ju en ganska ny företeelse i Sverige. Moderna museet började, sedan har Paul Svensson självklart tagit det vidare på Fotografis­ka och därefter Pontus på Tekniska museet. Vi åkte runt hela världen och tittade, tills vi backade bandet. Det här är en sorts kulturborg, och de flesta kommer ju inte hit enbart för maten. Därför har det blivit en casual-restaurang och inte à la carte på kvällarna. Hellre då den där långlunche­n som aldrig slutar. Jag vill skapa ett härligt häng, säger Fredrik Eriksson.

Menyn är baserad på råvaror mellan 55:e och 69:e breddgrade­n, modernt inhemsk men även med blinkninga­r mot mer latinska latituder. Fredrik Eriksson hoppas mycket på att transforme­ra en av sina signaturer från Långbro värdshus till den nya konstborge­n på Blasieholm­en. Därför har museikroge­n lånat in den rödvinsbrä­serade oxbringan med kantarelle­r, smålökar, rökt fläsk och mandelpota­tispuré. Ingrediens­er för en kommande nationalrä­tt, måhända?

I dag är Fredrik Eriksson glad över sitt beslut att hösten 2018 inte öppna ännu en fine dining-krog i huvudstade­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden