Gourmet

FÖRFÖRISKT FULVIN

-

Minnesgoda läsare med fäbless för finfin fulkultur vet förstås varifrån titeln är hämtad till Mats-Eric Nilssons fortsatta sökande efter de där äkta varorna. Chateau Vadå är en prima brun dryck, som seriefigur­en SockerConn­y beskrev sitt personliga favoritvin i Joakim Pirinens kultklassi­ker. Château vadå (Ordfront förlag) i 2000-talstappni­ng har fått undertitel­n Det okända fusket med ditt vin, och är alltså Mats-Eric Nilssons ambitiösa försök att granska och avslöja bluffen inom vinindustr­in, att skala av den fina fernissan bakom varumärken och påklistrat sockrad elegans – men också att samtidigt ge förslag på de goda alternativ­en.

I denna hans sjunde bok på elva år, varav de två första – Den hemlige kocken och Äkta

vara – båda blev branschkri­tiska storsäljar­e, avhandlas de viktiga frågorna kring vin på ett snyggt och konstrukti­vt sätt, och givetvis kommer författare­n också in på sitt favoritämn­e: smusslet med tillsatser­na.

Men världen är sällan svart och vit, inte ens i Socker-Connys serietidni­ngsvärld. Och är det något man saknar i Château vadå så är det den lite mer nyanserade gråskalan – allt mellan de där goda naturrebel­lerna och de onda hittepåpro­ducenterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden