Gourmet

Sushi doughnuts

-

Är inte det här ett innovativt sätt att servera sushi, så säg? Vi äter ju även med ögat, så bjud dina gäster på vackra och nyttiga doughnuts av japanskt ris, pinfärsk fisk och läckra dekoration­er av rom, havsgrönt och örter.

4 personer HARUKA ( japanskt ris):

2 dl rundkornig­t ris vatten

DOUGHNUT MED PIGGVAR OCH TONFISK:

80 g piggvarsfi­lé 80 g färsk tonfisk 1 tsk sesamfrön 1 msk avrugakavi­ar några kvistar glasört

DOUGHNUT MED AVOKADO OCH RÄTTIKA:

1 avokado 2 cm rättika 1 tsk rostade vita sesamfrön ½ noriark några plockade blad av

korianderk­rasse

DOUGHNUT MED LAX OCH HIRAMASA:

80 g laxfilé 80 g hiramasa 1 msk laxrom några plockade blad av

daikonkras­se DU BEHÖVER OCKSÅ: Doughnutfo­rm 1 Haruka: Skölj riset i rinnande kallt vatten 5 min. Lägg över riset i en bunke och täck med vatten. Ställ in i kyl och låt stå 12 timmar. Häll sedan av vattnet och lägg riset i en kastrull och häll på vatten så att det täcker riset. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud riset mjukt. Häll över riset i en form och kyl ner. 2 Skär fisksorter­na, avokado och rättika i ytterst tunna skivor. Strimla noribladen fint. Forma riset till tolv doughnuts med hjälp av formen. 3 Doughnut med piggvar och tonfisk: Lägg piggvar och tonfisk på riset. Dekorera med sesamfrön, avrugakavi­ar och glasört. 4 Doughnut med avokado och rättika: Lägg avokado och rättika på riset. Toppa med korianderk­rasse, rostade vita sesamfrön och strimlade noriblad. 5 Doughnuts med lax och hiramasa: Lägg lax och hiramasa på riset. Garnera med laxrom och daikonkras­se.

 ??  ?? FAKTA Hiramasa är det japanska namnet på en taggmakril­l som på svenska kallas sydseriola, latinskt namn Seriola lalandi. Ett annat känt namn är yellowtail kingfish. Avrugakavi­ar är en strömmings­produkt som inte innehåller fiskrom. Smaken är rökt och med lite citrus. Glasört är en strandväxt som brukar säljas i fiskdisken. Den kallas även sjökorall eller strandört.
FAKTA Hiramasa är det japanska namnet på en taggmakril­l som på svenska kallas sydseriola, latinskt namn Seriola lalandi. Ett annat känt namn är yellowtail kingfish. Avrugakavi­ar är en strömmings­produkt som inte innehåller fiskrom. Smaken är rökt och med lite citrus. Glasört är en strandväxt som brukar säljas i fiskdisken. Den kallas även sjökorall eller strandört.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden