Gourmet

Pumparisot­to på råris med kantarell-garam masala, kantarelle­r, picklad pumpa och fermentera­de lingon

-

Det här är en rätt där senhöstens alla smaker samsas i härlig kombinatio­n. Pumpa, kantarelle­r och lingon kombineras till en rätt som är både vacker och god.

4 personer FERMENTERA­DE LINGON:

250 g lingon ¾ dl strösocker (70 g)

PICKLAD PUMPA:

½ dl ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 1 ½ dl vatten ½ butternutp­umpa ½ tsk senapsfrön 1 lagerblad

PUMPARISOT­TO:

½ butternutp­umpa ½ gul lök 2 dl råris 4 dl vatten

1 dl vitt vin 2 ½ msk kantarell-garam masala,

se separat recept 1−1 ½ dl riven ost ½ tsk salt smör till stekning

STEKTA KANTARELLE­R:

200 g kantarelle­r ½ gul lök 1 krm timjan ½ tsk salt 1 krm malen svartpeppa­r smör till stekning

1 Fermentera­de lingon: Blanda samman lingon och socker i en burk. Täck med plastfolie och låt stå och fermentera 2−3 dygn i rumstemper­atur. Häll upp i en kastrull och värm till 80°. Låt svalna och förvara i en lufttät burk i kylen.

2 Picklad pumpa: Rör ihop ättika, socker och vatten. Skala och hyvla pumpan. Varva pumpa och senapsfrön i en burk. Häll på lagen och lägg i lagerblade­t.

3 Pumparisot­to: Skala och skär pumpan i tärningar. Spara kärnorna och rosta dem med lite salt i en stekpanna. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör och tillsätt riset. Häll på vatten, vin och

kantarell-garam masala, koka upp och sjud 25 min. Rör om då och då och tillsätt ev mer vatten.

4 Sjud ytterligar­e ca 20 min, tills riset är klart. Rör om och tillsätt ev lite mer vatten. Salta och vänd ner osten. Rör om, servera genast.

5 Stekta kantarelle­r: Ansa svampen och dela på större svampar. Skala och skär löken i bitar. Stek svamp och lök i smör med timjan. Krydda med salt och peppar.

6 Servering: Lägg upp risotton i tallrikar, toppa med kantarelle­r och pumpakärno­r. Servera picklad pumpa och fermentera­de lingon till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden