Gourmet

Hoisin-glaserat ankbröst med svart sesamcurry, rostade jordärtsko­ckor, brynt sojasmör och plommonchu­tney

-

Anka och plommon är en klassisk kombinatio­n som vi här tar till en högre höjd än klassisk anka med plommonsås. Sesamcurry, jordärtsko­cka och smör tillför nya smaker.

4 personer PLOMMONCHU­TNEY RAJASTHAN, 3 dl:

10 plommon ½ gul lök ½ dl vatten 2 msk äppelcider­vinäger 2−3 msk färsk chutneykry­dda från

Rajasthan, se separat recept 2 dl råsocker

ROSTADE JORDÄRTSKO­CKOR:

1 kg jordärtsko­ckor 2−3 msk raps- eller olivolja ½ tsk salt

JORDÄRTSKO­CKSCHIPS:

2 jordärtsko­ckor olja till fritering salt att strö över

HOISIN-GLASERAT ANKBRÖST MED SVART SESAMCURRY:

2 ankbröst 4 msk hoisinsås 2 msk svart sesamcurry, se separat

recept sid 44. ½ tsk salt

BRYNT SOJASMÖR:

4 msk smör 2 msk japansk soja

TILL GARNERING:

rölleka

DU BEHÖVER OCKSÅ:

hushållste­rmometer bakplåtspa­pper

1 Plommonchu­tney: Kärna ur och skär plommonen i bitar. Skala och hacka löken. Lägg plommon, lök, vatten, äppelcider och chutneykry­dda i en kastrull. Koka upp, sjud allt 5 min och rör om under tiden. Tillsätt råsockret, sjud ytterligar­e 8−10 min och rör om då och då.

2 Rostade jordärtsko­ckor: Värm ugnen till 225°. Tvätta och torka jordärtsko­ckorna. Dela på dem som är stora. Lägg dem på en plåt med bakplåtspa­pper. Ringla över oljan och sätt in i ugnen tills de är mjuka, ca 10−15 min. Strö över salt.

3 Jordärtsko­ckschips: Hyvla jordärtsko­ckan tunt. Värm oljan till 170° och fritera lite av skivorna i taget tills de är gyllenbrun­a. Lägg över på en bit hushållspa­pper och salta.

4 Hoisin-glaserad anka med svart sesamcurry: Värm ugnen till 175°. Klä en plåt med bakplåtspa­pper. Torka av ankbrös-

ten med hushållspa­pper. Skåra fettkappan med en vass kniv. Salta och krydda med ett rejält lager sesamcurry på fettkappan.

5 Värm upp en stekpanna och stek ankbrösten först med kappan nedåt. Stek tills de fått en fin yta. Vänd och stek på andra sidan.

6 Lägg upp ankbrösten på plåten med bakplåtspa­pper. Pensla fettkappan med hoisinsåse­n. Tillaga i ugnen 6−7 min, till innertempe­ratur 67°. Svep in ankbrösten i bakplåtspa­pper och låt vila ca 10 min.

7 Brynt sojasmör: Smält smöret på hög värme, sänk värmen och låt smöret bli nötbrunt. Dra av från värmen och häll i sojan.

8 Servering: Skär upp ankbrösten och lägg upp dem på tallrikar. Lägg på jordärtsko­ckor och chips, ringla över sojasmöret och garnera med rölleka. Servera chutneyn till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden