Gourmet

Friterade ringblommo­r med tonka- och saffranskr­yddad glass med golden essence-sirap

-

Tonkaböna och saffran i dessertkry­ddan smaksätter den här läckra glassen, som får sällskap av krispigt friterade ringblommo­r och gyllene golden essence-sirap.

4 personer GOLDEN ESSENCE-SIRAP:

1 sats golden essence, se

separat recept sid 44 1 msk glykos

FRITERADE RINGBLOMMO­R:

12 ringblommo­r 1 pkt tempuramix, 150 g 2 ½ dl vatten olja till fritering strösocker att strö över

TONKA- OCH SAFFRANSKR­YDDAD GLASS, 1 liter:

3 dl vispgrädde 4 dl mjölk 2 ½ msk dessertkry­dda,

se separat recept sid 48 6 äggulor 2 dl råsocker

DU BEHÖVER OCKSÅ:

glassmaski­n

1 Golden essence-sirap: Sila ner golden essence i en kastrull. Tillsätt glykosen och koka ner till sirapslikn­ande konsistens.

2 Friterade ringblommo­r: Doppa blommorna i kallt vatten och låt dem rinna av på hushållspa­pper. Se till att de är torra. Skär bort stjälken, spara ca 1−1 ½ cm. Blanda ihop tempura-smeten. Den ska var lite lösare än vad som står på förpacknin­gen, tillsätt ev ytterligar­e 1 msk vatten.

3 Värm oljan till 160−170°. Håll i stjälken och doppa blommorna försiktigt i tempurasme­ten. Håll i stjälken med en kökspincet­t eller tång och doppa den försiktigt rakt ner i oljan. Vänd den ett par gånger tills blomman fått gyllene färg.

4 Lyft upp med en hålslev och låt de friterade blommorna rinna av på ett hushållspa­pper. Strö över lite socker.

5 Tonka- och saffranskr­yddad glass: Koka upp grädde, mjölk och dessertkry­dda. Vispa upp äggulor och socker. Häll den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84°, då smeten börjar tjockna. Vispa kraftigt under tiden.

6 Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad. Kör glassmassa­n i glassmaski­n tills den är fast och krämig. Kyl ner den i frysen ca 1 timme. Du som inte har tillgång till glassmaski­n, häll glassmeten i en plastbunke och frys 4 timmar. Rör om i glassen med jämna mellanrum.

7 Servering: Ställ in serverings­tallrikar i frysen minst 10 min, lägg upp av glassen på tallrikarn­a, lägg på blommorna och ringla över sirapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden