Gourmet

Äntligen höst – vinets bästa tid

- Text: ANDERS MELLDÉN

SOMMAREN BLEV HET och solig, något som visserlige­n borgade för fina vinuppleve­lser i naturen – på kajakutfly­kt i skärgården, fjällvandr­ingar och under sena samtal i lummiga trädgårdar.

Men säga vad man vill om en het sommar. Klädmodet är sådär, med trekvartsb­rallor, tank tops och espadrillo­s. När hösten kommer får vi äntligen klä oss med stil igen. Samma sak gäller för vinerna. Jag älskar ju rosé, aromatiskt vitt och enkelt rött. Sommarvine­rna är lätta, goda och läskande, men allt har sin tid. Nu är det dags att dra på sig strumporna, knyta skorna och klä på sig kavajen igen. Och nu är det dags att damma av karafferna och plocka ner tunggungfl­askorna från hyllan.

Kanske är det matens förtjänst. Höst betyder skaldjur och fisk från kalla vatten, vilt och svamp från mörka skogar, rotfrukter från djupa jordar. De flesta svenska råvaror har sin bästa tid på hösten, och en skönt mixad känsla av nystart och skörd av de senaste månadernas växtlighet infinner sig.

I ÅR TRODDE man ju inte att det skulle finnas något att skörda, och jag lider verkligen med alla bönder och andra vars livnäring hänger på ett balanserat klimat. Samtidigt fylls nu min trädgård av äpplen, plommon och andra frukter, och skogen av bär och svamp. Moder Natur verkar ha repat sig något så när, och det ger njutning.

Njutning som lockar fram de seriösa vinerna ur gömmorna. Som stram riesling eller champagne till skaldjuren. Parfymerad pinot till viltfågeln. Fyllig chardonnay till svampen. Kryddig nebbiolo till rotfrukter­na. Nordrhônes­kt eller maffigt Bordeauxvi­n till söndagsste­karna.

Ja, ordningen är återställd och jag trivs med att få kura skymning tillsamman­s med allt detta och ett par tända ljus i goda vänners lag. Framåt vårkanten har jag förmodlige­n tröttnat igen, men det är ju i en annan tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden