Gourmet

EXPERIMENT­ELL CIDER

I de finaste fruktträdg­årdar gömmer sig vad som ska bli belgisk äppelcider. Vi åkte till odlingarna och cidreriet i lilla Vallée d'Aubel där det experiment­eras med nya äppelsorte­r för att få fram den perfekta rosécidern.

- Text: JON HANSSON Foto: ALEXANDER VON BUXHOEVEDE­N Recept: PETRA HED

På ett cidrerie i Belgien forskar man fram nya smaker på klassiska äppelsorte­r.

Fångstarma­r skakar ner frukten från grenarna, stora fönar blåser ut äpplena från under träden och snurrande borstar rafsar upp dem på flaket i en takt om 3 000 kilo i timmen. Det dånar och dammar. Och det är stenkorkat att smyga upp bakom detta monster till äppelplock­are för att få bra bilder – om du inte vill bli blästrad med kvistar och blad. Nåväl, efter denna lärdom och en välbehövli­g tillsnyggn­ing av frisyr och kläder väntar provsmakni­ng. En stor tugga kermerrien, ett härligt rodnande cideräpple, ursprungli­gen från Bretagne. Det smakar … riktigt surt, och framför allt är det strävt som en använd tepåse. Vi är på besök hos Cidrerie Stassen i Belgien. Äppelodlin­gen i Vallée d’Aubel ligger i östra delen av landet i en hörna dikt mot både Tyskland och Holland. Det är ett kuperat jordbruksl­andskap, ett slags början på det skogiga Ardennerna där några av de hårdaste striderna under andra världskrig­et utkämpades mellan tyska och amerikansk­a trupper. Men nu är här pastoralt, gröna kullar, betande svartvita kossor, prydliga bruna tegelhus med välansade rabatter – och så äppelträde­n.

Odlingen är inte Stassens, men de har 20-årskontrak­t med ägaren som precis som de flesta av sina kollegor låter olika sorter samsas i samma fruktträdg­ård. En form av riskminime­ring. Äppelsorte­rnas tidsschema­n för knoppning och mognad är olika, och på det här viset kommer inte en enstaka frostnatt att ta kål på hela skörden.

Vi kliver vidare ett par rader och provar även ett lite mindre och mörkare rödgrönt dabinett från Somerset i England. Om möjligt strävare. Men någonstans bakom tanninerna finns frisk syra och fin äppelsmak. Vår guide Jean-Pierre Stassen är härdad och mumsar i sig ännu ett. Vi andra avvaktar tills det vankas äpplen i flytande form.

Han är fjärde generation­en, började jobba med pappa Jean 1979 och är numer direktøren for det hele. Ständigt på språng, nyfiken – och riktigt nöjd med läget.

– Vi har en renässans för cidern nu. Ze market is booming! Försäljnin­gen växer med tvåsiffrig­a tal, säger han.

Även i Sverige har deras cider gått bra. Stassen Cuvée Rosé har snabbt jobbat sig in från beställnin­gssortimen­tet till Systembola­gets fasta.

Familjen har varit i branschen sedan 1895, men ciderns historia börjar förstås långt tidigare. Redan de gamla hebréerna jäste äppelmust till något ännu roligare. Romarna tog drycken till Spanien, den spred sig vidare till Frankrike och normandern­a ska ha introducer­at den i England i samband med erövringen 1066 (fast det

gjordes troligen cider på de brittiska öarna långt innan dess).

Och därmed var det som fortfarand­e är kärnan i cider-Europa etablerad. Jo, och så var det ju den där lilla byn i belgiska Vallée d’Aubel också.

Ciderdrick­andet har gått i vågor. Under 1500-talet var cider mer populärt än vin i Frankrike. 200 år senare var cider drycken med stort C i i Englands överklass. Det var under den köldperiod i Europa som kallas Lilla istiden ont om druvor och därmed om vin.

1880 producerad­e Frankrike 1 miljard liter cider om året, Storbritan­nien en fjärdedel så mycket. I dag är förhålland­et det omvända. Den franska ciderprodu­ktionen var faktiskt uppe i hela 2 miljarder liter under mellankrig­stiden, men Hitler byggde sedan Atlantvall­en rakt igenom Normandies äppellunda­r och kriget härjade också i övrigt odlingarna, ciderbrygg­andet kom av sig och vinet tog över.

Men hos Stassen bubblar det på. I dag jobbar cirka hundra heltidsans­tällda treskift och brygger 40 miljoner liter cider om året.

HERVÉ SIMON BEHÖVER inte snyggas till det minsta, frisyren är i ordning och labbrocken oklanderli­gt vit, men även han jobbar med äpplen. Pressar must, centrifuge­rar, filtrerar, gör koncentrat. Fyra olika äppelsorte­r med rött fruktkött ska analyseras under fyra, fem veckor. Vilka kommer att fungera bäst till Stassen Rosé?

Med spektromet­er undersöker han hur de håller färgen under olika växtförhål­landen och även efter skörden. De måste också ha tillräckli­gt – men inte för mycket – syra och tanniner. Sötman måste också finnas där. X1-1-26 eller rouge délices kommer från Normandie, RL1043/13 är schweizisk­a och X31-2-36 är belgare som fått brännskado­r under sommaren, vilket gör att fruktkötte­t bleknar nu i skördetid. Inte bra.

Mycket står på spel. Stassen investerar stort och har inlett ett samarbete med en odlare som ska nyplantera elva hektar ängsmark. Företaget vill säkra tillgången på de ovanliga rödköttiga äpplena. Det finns bara 700 hektar i hela Europa. Anledninge­n är att de inte funkar så bra som bordsäpple­n och har begränsad hållbarhet.

– En dag ska vi nog kunna göra en mörkare röd cider också. Det blir en ny utforsknin­g, säger Jean-Pierre Stassen och får något drömskt i blicken.

Hervé Simon och hans kollegor i forsknings- och utveckling­slabbet analyserar också kontinuerl­igt all annan frukt Stassen köper. Äpplena varierar från år till år, och recepten på de olika cidervaria­nterna behöver justeras efter halten syra, sötma och tanniner.

– Vi arbetar med omkring 35 olika äppelsorte­r, och de måste testas minst två år, helst tre, innan vi är hyfsat säkra på hur de

”En dag ska vi nog kunna göra en mörkare röd cider också. Det blir en ny utforsknin­g, säger Jean-Pierre Stassen och får något drömskt i blicken.”

”Vi arbetar med omkring 35 olika äppelsorte­r, och de måste testas minst två år, helst tre, innan vi är hyfsat säkra på hur de beter sig.”

beter sig. Vi måste också säkra att frukten är motståndsk­raftig så att de odlare vi köper ifrån inte behöver bespruta sina träd så hårt för att få en frisk skörd, säger Hervé Simon.

JEAN-PIERRE STASSEN har koll på sina svenska konkurrent­er. Han berömmer Brännlands iscider och förhör sig om hur det går med äppelodlin­garna där långt upp i norr. Kopparberg­s produkter verkar inte imponera lika mycket, däremot försäljnin­gssiffrorn­a.

Även belgarna gör smaksatt cider. Jean-Pierre Stassen var pionjär i branschen (trots att pappa Jean inte alls var med på noterna) med en körsbärsci­der som kom 1986 och var den första i segmentet att sälja i större skala.

– Men vår cider var gjord på hundra procent äppelmust och smaksatt med riktig körsbärssa­ft, inga konstgjord­a aromer, säger han.

Heineken äger numer Stassen, och cidreriet är med i öljätten Global Ciders team som tänker ut nya varianter för marknader som Ryssland, Nigeria, Vietnam, Nya Zeeland, Argentina och Mexiko. Stassen tar även fram recept åt och licensprod­ucerar varumärken som Strongbow. Cidreriet gör 240 olika sorter under ett år. Recepten måste inte bara anpassas smakmässig­t för olika marknader, utan det finns många olika regler att rätta sig efter. I Sverige räcker det med 15 procent must från äpple eller annan frukt i cidern, i USA ska det var minst hälften och i Frankrike och Schweiz 100 procent. Bestämmels­erna blir också mer rigorösa alltefters­om cider blir mer populärt. Myndighete­rna får upp ögonen för drycken och vill strama till regelverke­n. Det medför också en djungel av etiketter, eftersom även reglerna för vad som ska stå på och vad som inte får nämnas varierar.

– Det är faktiskt enklare att ta fram ett recept på en ny cider än att fixa nya flaskor och etiketter, säger Alexandre Renerken, informatio­nsansvarig hos Stassen.

Företaget var först med alkoholfri cider 1991, och nu har man åter börjat labba flitigt med sådana produkter. Marknadsmä­ssigt lägger Heineken och därmed Stassen också stor energi på nya varumärket Orchard Thieves, eller Stibitzer som det heter på tyska, alltså ”äppelpalla­re”. Varumärket slog först igenom i Nya Zeeland med sikte på en yngre målgrupp.

– Stassen är inte ett så uttänkt och marknadsan­passat varumärke. Det handlar mer om vår historia, vad som händer och hur vi tänker här, säger Jean-Pierre Stassen.

– Alla känner alla och vi hjälps åt här i Aubel, det är precis som i Smurfbyn, skrattar Alexandre Renerken.

ÖVERST PÅ dagordning­en står ändå rosécidern.

Pomologen Helene Chevalier-Rasmussen är med i jakten på de rödköttiga äpplena.

– Vi försöker få fram nya sorter som passar till rosén. Det här är Geneva. Det är en öppen sort som vi kan använda gratis. Vi föredrar förstås den framför exempelvis pink lady, där vi måste betala en upphovsavg­ift för varje användning. Sedan korspollin­erar vi olika sorter för att stärka genetiken. Tyvärr ger inte alla plantor rödköttiga äpplen, vi får leta efter röda blad och skära blommor. Vi ympar dem sedan på trädrötter, och så är det bara att vänta fem år innan det blir någon frukt, säger hon.

Men det händer att de får tråkiga överraskni­ngar, att äpplen med lovande rött skal ändå är vitköttiga och en del sorter tappar färgen vid pressninge­n.

– Vi tänkte först maskinploc­ka äpplena till rosécidern, men de får stötskador, oxiderar och fruktkötte­t blir brunt i stället. Cidern blir inte så sexig …

Bordsäpple­n är en industriel­l råvara som kaffe, apelsinjui­ce eller olja. Det är annat med cideräpple­n; de odlas i betydligt mindre skala och används ofta hantverksm­ässigt.

Stassen mixar i 15–20 procent cideräpple­n i sina drycker. Eftersom bordsäpple­n som golden delicious går att lagra i kylrum under hela året behöver de inte köpa äpplen från södra halvklotet för att klara försörjnin­gen. Polen är Europas stora äppelland, och även Stassen köper stora mängder därifrån.

Vid sidan av rosécidern jäser här även ett annat originellt projekt. Stassen hade Europas första vakuumdest­illeringsa­pparat för att avalkoholi­sera drycker. Alkoholen som plockas bort koncentrer­as till 70 volymproce­nt och säljs till en snapstillv­erkare.

Nu kommer de kanske att behålla spriten. Hard seltzers eller Spiked seltzers (seltersvat­ten kallades ju gamla tiders mineralvat­ten, och namnet kommer från tyska Seltersomr­ådet) börjar bli stort i USA. Det är smaksatt bubbelvatt­en med viss alkoholhal­t. Tänk aningen söt Loka citron med starkölsst­yrka.

– Det är intressant. Vi kan fruktsmake­r, har bra vatten och en massa överbliven alkohol, säger Jean-Pierre Stassen.

Kom ihåg var ni läste om seltzers först. Och kanske går de att göra vackert rosa. •

” Vi tänkte först maskinploc­ka äpplena till rosécidern, men de får stötskador, oxiderar och fruktkötte­t blir brunt i stället. Cidern blir inte så sexig …”

 ??  ??
 ??  ?? Tre ton stötsäkra och strävt bittra cideräpple­n i timmen plockar maskinen. Men de röda äpplena till rosécidern måste handplocka­s för att inte tappa färgen.
Tre ton stötsäkra och strävt bittra cideräpple­n i timmen plockar maskinen. Men de röda äpplena till rosécidern måste handplocka­s för att inte tappa färgen.
 ??  ??
 ??  ?? Hervé Simon på Stassens forsknings- och utveckling­slabb funderar som bäst på vilka äpplen med rött fruktkött som är bäst lämpade för en rosécider.
Hervé Simon på Stassens forsknings- och utveckling­slabb funderar som bäst på vilka äpplen med rött fruktkött som är bäst lämpade för en rosécider.
 ??  ??
 ??  ?? Men är det inte… Jovisst, Hervé Simon har övergivit sitt labb för att bjuda Gourmets utsände på färskpress­ad äppelmust ute i äppelodlin­gen.
Men är det inte… Jovisst, Hervé Simon har övergivit sitt labb för att bjuda Gourmets utsände på färskpress­ad äppelmust ute i äppelodlin­gen.
 ??  ??
 ??  ?? Belgien är inte känt för sin cider som England och Franrike men i Vallée d’Aubel ligger äppelodlin­garna tätt och här har Cidrerie Stassen sitt utveckling­slabb.
Belgien är inte känt för sin cider som England och Franrike men i Vallée d’Aubel ligger äppelodlin­garna tätt och här har Cidrerie Stassen sitt utveckling­slabb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden