Gourmet

Dessert med vit chokladkak­a, dulseglass och salty caramel sauce

-

Dulse, eller röd tång, kan du köpa i fiskbutik eller i fiskaffär i saluhall. Det är beställnin­gsvara, så beställ i god tid! Här smaksätter dulsen en glass som serveras med vit chokladkak­a och salty caramel sauce.

6 personer

4 dl mjölk

3 ½ dl vispgrädde ½ vaniljstån­g 6 äggulor

2 dl strösocker ½ dl färsk dulse

VIT CHOKLADKAK­A:

100 g smör

100 g vit choklad 2 ägg

1 ¾ dl strösocker 2 ½ dl vetemjöl

1 Glassmassa: Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstån­gen på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstån­g i kastrullen. Koka upp och ställ åt sidan.

2 Vispa upp äggulor och socker. Häll den varma vätskan i äggsmeten och vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 85°, tills vätskan börjar tjockna. Vispa kraftigt under tiden.

3 Dulseglass: Kyl ner glassmassa­n i ett iskallt vattenbad. Skölj algerna och hacka dem. Kör glassmassa­n i glassmaski­n tills den är fast och krämig, tillsätt tången mot slutet. Häll över glassen i en burk med lock och ställ in i frysen.

4 Vit chokladkak­a: Värm ugnen till 175°. Smörj kakformen. Hacka chokladen. Smält smöret, rör ner chokladen och rör tills all choklad smält. Rör ner ett ägg i taget.

SALTY CARAMEL SAUCE:

200 g strösocker 100 g smör

1 ½ dl vispgrädde ½ tsk salt

TILL GARNERING:

körvel

DU BEHÖVER OCKSÅ:

glassmaski­n kakform, 25 x 20 cm stekpanna träslev

Blanda samman socker och vetemjöl och rör ner. Häll upp smeten i formen och grädda kakan ca 15 min. Ta ut och låt svalna.

5 Salty caramel sauce: Häll sockret i en stekpanna, hetta upp och sjud till en karamell. När allt socker smält, tillsätt smöret och rör om med en träslev. Tillsätt grädden försiktigt, det bubblar upp, och rör i saltet. Ta av från värmen.

6 Servering: Servera glassen och den vita chokladkak­an med ljummen salty caramel sauce. Garnera med körvel.

TIPS

Den vita chokladdek­oren är gjord av tempererad vit choklad som gjutits i en kupolform och sedan sprayats med vit chokladfär­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden