Gourmet

Gratinerad­e bär under vitt chokladtäc­ke med tonkaglass

Chokladmas­san ska vila 24 timmar. Plattorna är 10–12 cm i diameter

-

10 personer

VITT CHOKLADTÄC­KE:

500 g vit choklad 100 g kakaosmör 1 ¼ dl (150 g) glykos ½ dl (50 g) vatten

TONKAGLASS:

4 dl mjölk

3 ½ dl vispgrädde 4−5 tonkabönor 6 äggulor

2 dl strösocker

GRATINERAD­E BÄR:

150 g färska hallon

150 g färska björnbär 100 g djupfrysta tranbär

150 g djupfrysta jordgubbar

DU BEHÖVER OCKSÅ:

konditorpl­ast hushållste­rmometer finmaskig sil brännare 1 Mixa choklad, kakaosmör och glykos till en jämn massa. Tillsätt vattnet i en fin stråle och emulgera massan. Lägg över den i en plastpåse och låt vila 24 timmar.

2 Tonkaglass: Häll mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i tonkabönor­na, koka upp och ställ åt sidan. Vispa upp äggulor och socker. Häll den varma vätskan i äggsmeten och vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud under kraftig vispning till 85°, tills massan börjar tjockna.

3 Kyl ner glassmassa­n i ett iskallt vattenbad och sila sedan av den. Kör glassmassa­n i glassmaski­n tills den är fast och krämig. Lägg över glassen i en burk med lock och ställ in i frysen.

4 Ta ut chokladmas­san från plastpåsen och kavla ut den mellan två plastark till en 5 mm tjock platta. Lägg det utkavlade täcket i kylen och låt det stelna. Dra sedan av plasten och skär ut tio plattor som passar till tallriksst­orleken. Lägg plattorna i kylen.

5 Värm ugnen till 150°. Blanda samman alla bär på en ugnsplåt och värm i ugnen ca 10 min. Lägg upp bären på tallrikarn­a så att de svalnar lite.

6 Servering: Lägg ett chokladtäc­ke på varje portion bär och värm med en brännare för att gratinera täcket. Servera med tonkaglass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden