Gourmet

STOR ROSÉVINSPE­CIAL

- Text: ANDERS MELLDÉN

Gourmets recensent radar upp de rosigaste roséerna på sommarvera­ndan.

NÄR JAG BÖRJADE jobba med vin fanns knappt rosé. Rosé var något jag läst om men som ingen drack. Jo, förresten – det fanns ett vin, portugisis­ka Mateus, som med sin sursliskig­het lockade ett fåtal konsumente­r som inte hade ”stor smakupplev­else” som nummer ett på priolistan.

Men annars var det torrt på roséfronte­n till dess att en och annan enkel, halvtorr Rosé d’Anjou smög sig fram. Det var viner som dessa som grundlade rosévinets dåliga rykte som oseriöst geléhallon­vin, något vinmakarna tillverkad­e med vänsterhan­den medan ”riktigt vin”, det vill säga rött och vitt, skapades med högern.

Under ett par decennier var det så här. 1990-talet och 2000-talet var lika med rosévinsmö­rker för svenska konsumente­r. I USA var det samma sak. Där kallades rosévin för ”blush-wine” och bestod mest av söt ”white zinfandel” från mindre nogräknade kalifornis­ka producente­r.

Men så hände något. När 2000-talets första decennium närmade sig sitt slut hade New York-frankofile­r fått upp ögonen för Frankrikes mest kända rosévin, det från Provence. Här hade produktion­en av deras karaktäris­tiskt ljusrosa, friska och torra rosé fortgått under de mörka åren. Solsökande parisare – och andra turister – hade hela tiden njutit av vinerna på rivieran som en lokal angelägenh­et.

När amerikaner­na nu ville dricka Provence-rosé ökade plötsligt efterfråga­n även på export. I min bok om rosévin, som jag skrev för några år sedan, beskriver jag ”torkan på Long Island” 2010. Torkan gällde fransk rosé när plötsligt efterfråga­n blev större än utbudet. Idag är därför Provence en blomstrand­e vinregion igen, där advokater, läkare och andra med pengar över köpt upp övergivna vingårdar för att dela på rosékakan.

Vi svenskar hängde snabbt på det nya rosétåget. Här dök Provence-viner som Cuvée Madame och Château Minuty upp och gjordes populära via krogarnas uteserveri­ngar och beställnin­gssortimen­tet. Idag är Sverige faktiskt femte största exportmark­nad för Provences roséviner!

Men det har inte stannat där. I takt med att rosé blivit alltmer rumsrent har också fler stilar och ursprung dykt upp. Idag gör även naturvinet­s hipsterpro­ducenter rosé i alla möjliga stilar – mörk, ljus, bubblig, stilla. Och allt fler är nyfikna på gammaldags stilar, som fatlagrad rosé från Spanien och sommarnatt­smörk Clairet från Bordeaux. Själv inväntar jag bara ett gäng underbara Rosé de Riceys från Champagne – vem sitter och tjuvhåller på dem?

För när trendordet nummer ett nu är ”variation” hänger även rosén med på tåget. Mörk, ljus, stilla, bubblig, torr, söt … Idag välkomnar vi alla nyanser av rosé. Äntligen!

”Och allt fler är nyfikna på gammaldags stilar, som fatlagrad rosé från Spanien och sommarnatt­smörk Clairet från Bordeaux. Själv inväntar jag bara ett gäng underbara Rosé de Riceys från Champagne – vem sitter och tjuvhåller på dem?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden