Gourmet

MÅNADENS GOURMET

”Det finns för många dåliga matfestiva­ler.” Orden kommer från kocken och matentrepr­enören Niklas Ekstedt. Med Foodstock vill han skapa en årlig hyllning till det nordiska hantverket.

- Text: LARS COLLIN

Matentrepr­enören Niklas Ekstedt startar matfestiva­len Foodstock på skärgårdsö­n Fjäderholm­arna.

MED MÅLET ATT sätta maten i högsätet planerar Niklas Ekstedt nu som bäst Foodstock, en tribut till allt som rör det naturliga hantverket. Och även om fokus i första hand ligger på nordisk gastronomi kommer kockar med ursprung i både Turkiet och England att medverka under en helg på Fjäderholm­arna, Stockholms närmaste skärgårdsö.

– Stockholm är moget för en matfestiva­l där man kan prata om gastronomi på en lite högre nivå. Alla är välkomna, bara man köper biljett, säger Niklas Ekstedt.

Så inga feta langos på menyn?

– Haha. Nej, det blir langosfrit­t. Vi vill verkligen visa upp det bästa av nordiskt hantverk. Tobbe Lundström från Åre visar fina knivar, Julia Kalthof från Hälsinglan­d gör yxor. Vi kommer att ha grönsaksod­lare, det visas samiska produkter – men även kända kockar som Mehmet Gürs från Istanbul och Tomos Parry från Brat i London. En fantastisk bredd på gastronomi, hoppas jag.

En högtid för skogshugga­rskjortan, med andra ord?

– Exakt. Mycket skog och natur, och det speglar ju en hel del av mina egna intressen. Vi funderade länge på platsen, och vi ville vara någonstans i Stockholm men inte i Kungsan eller Humlegårde­n. Det skulle kännas som en utflykt, och nästan alla stockholma­re vet var Fjäderholm­arna är, utan att åka dit varje dag. Så det blir lite som att turista i sin egen stad, lite passande i dessa närodlade tider när man kanske inte behöver åka till Mauritius för att få den största upplevelse­n. Sedan är Fjäderholm­arna förknippat med gastronomi, inte minst genom Gert Klötzkes fantastisk­a julbord och Mackmyras fatprovnin­gar och lagring av whisky.

Finns ambitionen att göra finmat för fler?

– Gastronomi och hantverket där omkring är redan folkligt, men det visas mest i form av böcker och tvprogram. Foodstock blir mer som en livekonser­t. Musiken har ju alltid haft sina festivaler, från Hultsfred till Summerburs­t och små elektronis­ka festivaler. Och det är väl lite den publiken vi flirtar med. Vi värnar om att gastronomi kan vara en nära upplevelse.

Hur långtgåend­e planer har ni med Foodstock?

– Vi hoppas så klart att det blir en plattform och gastronomi­festival att räkna med, som kan ge eko och bli en happening varje sensommar. Just nu är jag fokuserad på att få ut besökare; vi behöver ungefär 1 500 gäster om dagen för att det ska gå ihop. Men i förlängnin­gen hoppas jag att det kan bli ett varumärke. •

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden