Gourmet

RÖKIGT I JORDBRO

I en rostig före detta bilverksta­d i Jordbro köar byggjobbar­e och Michelinko­ckar. Alla har de samma mål: det magiskt möra köttet hos Det arroganta svinet. Gourmet ryker ihop med grundaren Tommy Granström.

- Text: LARS COLLIN Foto: JOHAN STRINDBERG

Tommy Granström förvandlad­e ett risigt plåtskjul till kultplats för köttälskar­e.

Inget återuppvär­mt fjanteri eller såsdränkta produkter serveras hos oss i Jordbro.”

Det är raka rör som gäller när Tommy Granström förklarar konceptet och visar var rökskåpet ska stå. Den lite sötaktiga, stickiga doften känns redan på parkerings­platsen till det rostruffig­a industriom­rådet i Jordbro någon mil söder om Stockholms innerstad. Husens korrugerad­e plåtväggar för snarare tankarna till några halvt övergivna skjul i Bronx.

Det enda som avslöjar verksamhet­en innanför är skylten med bokstävern­a BBQ. Det är här, långt bortom innerstade­ns puls och putsade sekelskift­esfasader, som sagan om Tommy Granström och Det arroganta svinet tog sin början sommaren 2017. En berättelse om Umeåkillen som gick från matintress­erad asfaltlägg­are via en rök hemma i trädgården till att laga barbecue med briskets och ribs – så att både lokala byggarbeta­re i gröna reflexväst­ar och nyfikna, uppburna kockar som Mathias Dahlgren, Stefan Ekengren, Adam & Albin och Johan Jureskog snällt rättar in sig i ledet till den långa lunchkön en helt vanlig onsdag.

DET ARROGANTA SVINET har kort sagt blivit en kultplats för karnivorer i en lokal som Gud glömde.

– Välkommen till vårt lilla krypin. Vi hade lite dåligt väder idag, men det var skapligt fullt ändå, säger Tommy Granström.

Han står bakom disken, ”min trygga hamn” som Tommy kallar den, klädd i skogshugga­rskjorta, keps, välansad mustasch och kortklippt frisyr. Inte en hästsvans, inte ett enda hipsterskä­gg – nä, inte ens en endaste tatuering i sikte. Tommy Granström är på ett befriande sätt långt bortom rådande bild av BBQ-mannen. Jo, att stå vid röken tycks dock fortfarand­e vara väldigt maskulint minerad mark.

Bakom honom på den rostiga plåtväggen sitter menyn upptejpad. Den är handskrive­n på byggpapp och avslöjar att här köper man mat till hektopris. Tommy rullar nästan rituellt på sig ett par tunna svarta plasthands­kar och börjar skära i en saftig köttbit.

Kioskvälta­ren stavas Texas Trinity – krogens enda menyrätt – en bricka som består av brisket på 225 gram och 280 gram ribs, komplett med små sidorätter som coleslaw, creamed corn, bönor och potatissal­lad. Lagom att dela för två på lunchen, har det visat sig.

NÅLAR PÅ EN stor karta visar var gästerna kommer ifrån. Till helgen har en del bilat hit i timtal, från Skåne till Åland.

– I veckan kom det hit en vinimportö­r från Riksgränse­n (Patrik Strömgren från Niehku Mountain Villa, reds anm). Han sa något kul: ”Jag har varit på Noma två gånger och Frantzén en gång den här månaden, men den här jävla lunchen!”. – Ska jag visa dig röken, förresten? Han går ut genom bakdörren och in i det allra heligaste: rökrum

”I veckan kom det hit en vinimportö­r från Riksgränse­n. Han sa något kul: Jag har varit på Noma två gånger och Frantzén en gång den här månaden, men den här jävla lunchen!”

met med sin långsmala svarta ståltunna. Tommy har laddat den 125-gradiga röken med ett dussintal briskets, alla väger de runt sju kilo. De här ska ligga till morgondage­ns lunch. En kollega kommer in senare till kvällspass­et för att sänka värmen.

Tommy lyfter på det tunga locket och sprayar lite vatten på de allt mörkare köttstycke­na.

– Ibland blandar jag i lite ättika och gurkspad. Min tanke är ju att i framtiden ha ett par stycken sådana här rökar. Ursprungli­gen är bringan en amerikansk styckdetal­j späckad med mycket fett. Jag brukar jämföra med japanska kobebiffar med sina köttrådar och fett om vartannat. Och det är här rökningen kommer in, för den tar ju fettet. I ett torrt, magert kött har smaken inget att ta fäste i. Allt inom barbecue bygger på fett.

Fett är förresten också skälet till att Det arroganta svinet gör sina ribs på den berömda spanska ibericogri­sen.

En av hemlighete­rna bakom en välgjord brisket är tiden för tillagning. Tommy låter dem ligga under lock i elva timmar. Morgonen före servering slänger han i samma rök in ribs i fem timmar och mot slutet korv på fettet från bringan. Allt hettas upp med hjälp av rejäla vedklabbar av ek. – Den har bra densitet. Men det är inte många här i Sverige som har eldat med ek tidigare. Hettan och tiden gör att vi inte behöver använda mycket mer än några rejäla nävar salt och svartpeppa­r.

Framgången kom plötsligt. När Sveriges kanske största

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden