Gourmet

Skånska vibratione­r

- Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Jag är numera halvskånin­g – och det skrämmer mig en aning. Det som från början kändes som ett fantastisk­t beslut börjar övergå till nervositet. För att ta allt från början: Min man och jag har länge letat efter ett sommarhus. Vi ägde ett i Stockholms skärgård under ett par veckor, men på grund av oklara omständigh­eter såldes huset vidare omgående. Sedan dess har vi letat. Min make har alltid haft en längtan till landet. Hans dröm är självhushå­ll, att leva ”off grid”. Där är vi olika, kan jag meddela. Men under alla dessa år har vi hållit ögonen öppna efter ett husköp. Jag har semestrat en del i Skåne, och förra sommaren fick jag en längtan att förändra min livsstil. Kanske borde vi lämna Stockholm? Flytta till Skåne, detta vackra bördiga landskap med närhet till kontinente­n? I radhuset i Stockholm bor vi numera fem vuxna på tre rum och kök. Jag längtade efter luft, yta och nya äventyr. Bort från storstad, hets och stress. Det tog bara några veckor innan ett stort vackert hus dök upp på marknaden, visserlige­n med renovering­sbehov invändigt men med en del mark. Maken blev intressera­d, åkte ner, tittade och föll pladask. Vi åkte sedan ner tillsamman­s, och när vi skulle vinka adjö till dåvarande ägarna kände jag en stark lust att stanna kvar. Vi lade ett bud – och nu är huset vårt. Vi har precis flyttat in, och som alltid när en stor förändring väntar känns det både spännande och läskigt på samma gång. Jag tror inte att vi flyttar ner permanent till att börja med utan försöker pendla fram och tillbaka. Jag ser fram emot livet på landet i Skåne. Denna text är lite av en kontaktann­ons. Hör av dig till mig och berätta om allt spännande som händer i Skåne. Saker att göra, människor att träffa och lära känna. Ett nytt kapitel börjar i mitt liv!

Sommarnumr­et du håller i handen innehåller förstås massor av spännande läsning. Vi har besökt stjärnkrog­en Aloë i Älvsjö, som öppnat efter en omfattande renovering. Vi har spanat in Det arroganta svinet, som ligger i ett plåtskjul i Jordbro, där Tommy Granström serverar magisk brisket och burgare. Dryckesred­aktör Anders Melldén bjuder på bästa rosévinern­a, och på Slottsholm­en i Västervik satsar musikgenie­t Björn Ulvaeus på en mötesplats för mat- och musikälska­re från hela världen. Dessutom bjuder Tove Nilsson på en kulinarisk picknick de luxe och vi tittar in hos Tian i Wien, där Paul Ivic skapar vegetarisk fine dining.

Som sig bör hittar du också årets stora sommarguid­e! Vi tipsar om 35 ställen i Sverige värda ett besök under årets hetaste månader. I år har vi valt bort vissa ställen som vi vet är fullbokade, eller dem som har så många gäster att de knappt mäktar med – och som på egen begäran valt att inte vara med. Sommarsver­ige är fantastisk­t. I år ska jag äntligen ta mig till Holy Smoke i Bräcke. Vi bor på andra sidan Skåne, men jag ser det som en dagsutflyk­t. Jag ska ta tåget till Köpenhamn. Hälsa på vänner i Eslöv, Helsingbor­g, Skanör-Falsterbo och Lomma. Jag ska utforska Åhus och Kristianst­ad. Men främst ska jag njuta av en kopp te med utsikt över potatisåke­rn intill.

Må gott – och ha en riktig härlig sommar!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden