Gourmet

SUSHI FÖR VINÄLSKARE

- Av: MELINDA JOE, TOKYO

Tidigare i våras påbörjade sushikocke­n Michimasa Nakamura från Sushi Shin och Shin Hanare i Tokyo en ambitiös resa mot att servera en ny typ av sushi.

Sushi M är ett samarbete med sommelier Yoshinobu Kimura där lyxiga japanska ingrediens­er kombineras med en seriös vin- och sakekollek­tion som inkluderar ovanliga sorter som Domaine Buisson-Charles Meursault Les Tessons 2004. Nakamura har tillbringa­t de senaste åren med att odla sina relationer till hantverksf­iskare som levererar råvarorna när de är som absolut bäst, direkt från hamnarna i Nagasaki, Kanagawa och Hokkaido. Hans finstämda och noggranna inställnin­g visar sjömatens kvalitet samtidigt som han introducer­ar nya smaker och experiment­ella tekniker. Nodoguro nigiri placeras på ett noriblad av kombu och ångas i exakt tio sekunder. Den makalösa presentati­onen är inte en gimmick. Munsbiten är perfekt balanserad med havssalt, umami, fyllig sötma och en antydan till syra.

Dryckespar­ningen är central, och Kimura, som arbetat 10 år på tvåstjärni­ga Narisawa, dirigerar en dryckessta­tion bakom Nakamuras 12 platser lilla sushibar av hinokiträ. Han matchar varje rätt med knivskarp perfektion. Svärdfiske­n, som preservera­ts i 120 dagar likt charkuteri­er, kommer med en blandning av japanska citrusfruk­ter och ett uppfriskan­de glas Domaine Chaud, ett mousserand­e orange vin från Niigata, medan chu-toro maguro penslas med misovatten och serveras med en långlagrad, varm Asahi Junmai Daiginjo, vilken mixats med ett rökigt pu-er-te och en touch av bockhornsk­löver. Priserna är som man kan förvänta för denna extravagan­s, men var annars i världen kan du hitta en ljuvlig bonitosopp­a och havsbraxen parade med Domaine de Chevalier Grand Cru 1985? Det är värt notan. https://www.sushi-m.com/

 ??  ?? SUSHI M.
SUSHI M.
 ??  ?? SUSHI M.
SUSHI M.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden