Gourmet

DANSK MATDROTTNI­NG

Trine Hahnemann är lite av en dansk doldis, men utomlands hyllas hon för sina kokböcker och matprogram. Dessutom är hon en förebild för många kvinnliga kockar i sitt nätverk.

- Text MARIA CANABAL Foto TRINE HAHNEMANN

TRINE HAHNEMANN HAR skrivit otaliga bästsäljan­de kokböcker och är en världskänd auktoritet på skandinavi­sk bakning. Hon har hållit tal och givit lektioner runt om i världen kring nordisk matkultur, och hon har en speciell talang för att föra samman människor kring matlagning och comfort food. Trine är omtyckt i sitt hemland Danmark för sin ekologiska och kreativa inställnin­g till lunchmatsa­len – hennes företag mättar varje dag 5 000 personer, och hon står inför en ny utmaning: att öppna restaurang.

Varför startade du cateringfö­retaget?

– Jag ville skapa ett företag och starkt profilera de kockar som lagar vardaglig mat. Kantin-mat är inte speciellt sexigt. Där jobbar mest kvinnor utan erfarenhet som jag vill stärka med kunskap. Jag vill ge dem en kockjacka och ändra deras image. Jag vill också föra in riktig matlagning, ingen förlagad mat. Maten ska vara ekologisk och lagad med mycket kärlek. De ska baka bröd och servera mer grönsaker, inte ha salladsbar utan riktiga sallader gjorda av kockar. De ska laga mat i säsong, inte teman, bara riktigt god mat. Lunch är en viktig del av människors liv, och gästerna i matsalen ska kunna äta god, hälsosam och smakrik mat varje dag.

Varför beslutade du dig för att öppna en restaurang efter så många år. Vad har du för filosofi kring den?

– Jag ville skapa en plats där vi lagar, pratar och lär oss om ekologisk mat. Jag vill hylla den dagliga maten, allt från bröd till sallad, soppor, kakor och färska produkter till försäljnin­g. Vi serverar kaffe och bröd, men du kan också ta en matlagning­sklass. Alla har rätt till bra mat. Jag vill föra ekologisk, lokal mat närmare dem som bor i stan – arbeta med lokalt engagemang och bättre mat för alla.

Vad är speciellt med kvinnligt ledarskap?

– Inkluderin­g. Jag tror att kvinnliga chefer är mer intressera­de av att föda människor med kärlek istället för att bygga stora imperier fulla av stjärnor. Köken är ofta lugnare, med lagkänsla och rum för personalen att växa. Jag arbetar mycket med ordens mening och försöker få min personal att förstå vikten av hur vi pratar med varandra. Jag tror att en kvinnlig röst har mycket att erbjuda, också för att få folk att förstå att maten i vårt vardagliga liv behöver få ett värde, även när den lagas av kvinnor.

Trine är älskad i Storbritan­nien, där hon är känd för sitt tvprogram på BBC. Hon har en passion för Italien och hjärtat slår fortfarand­e för New York där hon bodde i många år. Trine publicerad­e nyligen sin mest personliga bok om sina barndomsmi­nnen: Copenhagen Food: Stories, traditions and recipes.•

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden