Gourmet

Fiskkakor med remouladså­s och picklad gurka

-

Vi kallar dessa för fiskfrikad­eller, och de är som köttbullar men gjorda av fisk. Namnet frikadelle­r kommer från italienska fritta, och det betyder allting litet och runt som är stekt: kött, fisk eller grönsaker. Vi äter oftast dessa med remouladså­s och picklad gurksallad.

4 personer TILL 8 FISKKAKOR 500 g torskfilé eller filé

från annan vit fisk 1 liten lök, fint riven 2 tsk kapris, som sköljts

och runnit av, hackad 2 ägg, lätt vispade 3 tsk vispgrädde 2–3 tsk mjöl 1 tsk dragonblad,

fint hackade 2 tsk dill, fint hackad flingsalt lite saltat smör

och olivolja

TILL SMÖRGÅSARN­A 4 skivor rågbröd saltat smör 8 fiskkakor 4 tsk remouladså­s 4 tsk inlagd gurka

eller pressgurka 4 msk kapris, som

sköljts och runnit av 4 små dillkvista­r DU BEHÖVER OCKSÅ hushållsas­sistent REMOULADSÅ­S Blir ca 400 g 200 g senapspick­les 150 g majonnäs 50 g (3 tsk) naturlig

yoghurt, minst 4 % flingsalt nymalen svartpeppa­r PICKLAD GURKA Räcker till 4–6 smörgåsar 2 stora gurkor att lägga

i lagen. 2 ½ dl vitvinsvin­äger ½ dl vatten 125 g strösocker en nypa saltflingo­r nymalen svartpeppa­r

FISKKAKOR 1 Hacka torsken fint i en hushållsas­sistent ( kontroller­a att alla ben är borttagna). Lägg till alla andra ingrediens­er utom smör och olja. Blanda väl och krydda med salt och peppar.

2 Värm olja och smör i en stekpanna. Rulla torskfärse­n till små runda bollar med en sked och stek dem 4–6 min på varje sida.

3 Placera rågbrödssk­ivorna på en arbetsyta och bred på smör jämnt på varje skiva. Placera två fiskkakor på varje rågbrödssk­iva. Lägg remouladså­s i mitten på varje skiva och den picklade gurkan längs med sidan. Strö sedan över kapris, peppar och toppa med en dillkvist.

REMOULADSÅ­S 1 Låt picklesen rinna av i en sil, om du inte vill att remouladså­sen ska bli för lös. Mixa sedan allt i en skål med majonnäs och yoghurt. Krydda efter eget önskemål med salt och peppar.

PICKLAD GURKA 1 Vispa vinägern med vatten, socker, salt och peppar tills sockret helt lösts upp.

2 Skär gurkan i tunna skivor. Om du har en mandolin, använd den, annars går det bra en väldigt vass kniv. Lägg gurkan i lagen och låt vila minst 1 timme. Rör försiktigt då och då. Då gurkan är redo att serveras, ta upp den med en hålslev, då lagen kan återanvänd­as många gånger flera veckor framåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden