Gourmet

PAUL IVICS TIPS TILL WIEN

-

Café Central

Café Central är ett kafé med anor. Hit ringlar alltid en lång kö av främst turister. Som tur är finns gott om plats, och kön går därför hyfsat snabbt. Kaféet ligger nära Stephanspl­atz i ett gammalt bank- och börshus som öppnade 1876, och den vackra interiören tar gästerna till en svunnen tid. Högt i tak, stora fönster och möbler i mörkt trä och röd klädsel. Tyvärr är de klassiska bakverken stora, torra och söta – precis som de var på den tiden då Café Central var Wiens främsta mötesplats för stadens intellektu­ella elit.

Viola

För drygt ett år sedan öppnade konditorn Viola Bachmayr-Heyda sitt konditori Viola. Ägaren har erfarenhet från bland annat bageri Joseph Brot och Café Central, och hon serverar några av stadens godaste klassiska bakverk med en twist. Inredninge­n må inte vara lika pampig och vacker som på Café Central eller Demel, men bakverken lockar gäster från Wiens alla hörn.

Hausmair’s Gaststätte

Pauls favoritstä­lle när det gäller hemgjord traditione­ll mat. Specialite­ten är gulasch, som tillagas från grunden. Ägaren Herbert Hausmair är en bestämd man, både i matsalen och i köket. Han väljer ut råvaror med kvalitet, och den ungerska gulaschsop­pan har en djup, tät smak. Vitt bröd serveras vid sidan om och bryts i bitar innan det läggs i soppan och äts med sked. Brödet är perfekt att använda för att suga upp de sista dropparna i tallriken. Har du tur finns desserten Kaiserschm­arrn på menyn, och den är ett måste. De fina äggen ger desserten en klargul färg, och smaken är fantastisk.

Jumi Käse

Hos osthandlar­e Jumi Käse köper Paul sina ostar. Grundarna av Jumi Käse är Jürg Wyss och Mike Glauser från Emmental. Ostarna görs på råmjölk, och deras specialite­t är raclette i olika varianter. Här finns inga klassiska ostar, utan alla är framtagna enligt egna recept. För den som är ostintress­erad är ett besök i butiken i Wien att rekommende­ra. Jumi Käses ostar tillverkas i Bern och finns även på Borough Market i London.

Gragger & Cie Holzofenbä­ckerei

Saltzstang­erl är ett vitt bröd format som en liten stång dekorerad med saltflingo­r. Gragger & Cie bagar brödet i vedugn och anses vara ett av Wiens främsta bagerier. De använder endast ekologiska råvaror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden