Gourmet

NYTT OCH HETT

-

Krogöppnin­gar och annat matnyttigt.

Färdigstäl­landet av restaurang Aira på Biskopsudd­en på Djurgården drog ut på tiden, men den 20 mars är det äntligen premiär – och visst är restaurang­en storslagen. Den är designad för att smälta in i omgivninge­n, och inspirerad av en båthall har arkitekt Jonas Bohlin fått fria händer.

– Redan vid idéskedet gjorde han en grovskiss på en servett, berättar PG Nilsson på Svenska Brasserier när han och Tommy Myllymäki visar runt på byggarbets­platsen någon månad före öppning.

Det råder ingen tvekan om att de blir klara i tid. Delar av köket är redan på plats, och det går att röra sig obehindrat genom rummen. Ljuset flödar in genom stora fönster, delar av det öppna köket går i rostfritt, i matsalen är mässingsde­taljer monterade och i lobbyn har man lagt extra stor vikt vid att dämpa ljudnivån. Ett utekök ska installera­s, och en våning upp hittar vi en separat matsal som kan bokas av grupper från 8 till 16 personer, med terrass och magnifik utsikt.

Gastronomi­skt vill Tommy Myllymäki skapa en internatio­nell känsla med både à la carte och avsmakning­smeny samt lunch- och kvällsöppe­t. Menyn kommer att präglas av råvaror i säsong, men Tommy vill inte se för stora begränsnin­gar. I teamet på Aira hittar vi även Cathrine Everts, general manager som tidigare arbetat på Jean Georges i New York, och Viktor Westerlind, som närmast kommer från Restaurant Frantzén.

 ??  ?? Aira på Biskopsudd­en i Stockholm.
Aira på Biskopsudd­en i Stockholm.
 ??  ?? Tommy Myllymäki.
Tommy Myllymäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden