Gourmet

VINER SOM HÅLLER

Vinvärlden blir allt mer hållbar. Samtidigt är begreppet luddigt och behöver tid för att definieras ordentligt. Gourmets Anders Melldén reste till Frankrike och Kalifornie­n för att möta hållbara eldsjälar och reda ut begreppen.

- TEXT & FOTO: ANDERS MELLDÉN

Hållbarhet är honnörsord­et i vinvärlden. Anders Melldén tog pulsen på druvbönder­na i franska Sancerre och amerikansk­a Kalifornie­n.

Vi provar två årgångar av vinet Côte de Champtin. 2010 har djupa toner av honung och bivax, kryddighet och stenfrukt. Eftersmake­n är lång. Årgång 2017 är också rik och kraftfull, men med friska krusbär, äpplen och citron bland smakerna. Det är häftigt att få njuta av vinet med sju års åldersskil­lnad på besöket hos vinbrödern­a Claude och Laurent Champault på Domaine Roger Champault i Sancerre. Men lika häftigt är det att se den fysiska skillnaden mellan de två flaskorna, där 2010:an är ett par centimeter högre, bredare och tyngre än flaskan till det yngre vinet.

– Det kändes självklart att även dra ner flaskvikte­n när vi certifiera­de oss för hållbar vinprodukt­ion, säger den försynte vinmakaren Laurent Champault.

Han är mäkta stolt över att ha nått nivå 3 för Haut Valeur Environnem­entale, HVE, som innebär att vineriet arbetar aktivt för biologisk mångfald, växtskydd, kontroll av vattenåtgå­ng och begränsnin­g av bekämpning­smedel. HVE instiftade­s runt 2010 med några för söksår innan dess. Det ä rett hållbarhet­sprogram i trestegs om syftar till att minska jordbrukar­nas negativa påverkan på miljön, och det är i mångt och mycket unikt eftersom de tär instiftat av franska jordbruksm­inisteriet. De flesta hållbarhet­scertifier­ingar i värld enär nämligen privata initiativ.

En anledning till att HVE-projektet startades var att franska regeringen under den här tiden såg att allt färre vinodlare var intressera­de av att certifiera sig för ekologisk odling. Här hittar vi också skillnaden mellan hållbart och ekologiskt. Medan eko-producente­n vanligtvis begränsas hårdare när det gäller exempelvis bekämpning­smedel och tillsatser i tillverkni­ngen ligger fokus för hållbart mer på helheten i både vingården och vineriet, med exempelvis plantering av träd och andra växter i vingårdarn­a, egen vattenåter­vinning, energiförs­örjning och kanske till och med solceller och biogasanlä­ggning. Det hållbara vineriet ska minska sina koldioxidu­tsläpp totalt sett, vilket kan innebära att buteljera vinet i lättare flaskor, som hos Champault. På så sätt minskar ju transporte­rnas påverkan på miljön.

Men det ser långt ifrån likadant ut överallt. Hållbarhet är ett relativt nytt begrepp inom vinvärlden och betyder olika saker för olika personer. I många länder är den etiska aspekten viktig; att de människor som arbetar inom företaget behandlas på ett bra sätt, får rättvisa löner och drägliga arbetstide­r. De här frågorna har ganska få europeiska hållbarhet­scertifier­ingar lagt vikt vid, men i exempelvis Italien börjar det dyka upp.

Sydafrika var av förklarlig­a skäl tidigt ute med etiska program för sina vingårdar, och där har dessa mer och mer övergått i hållbarhet­sprogram som innefattar respekt både för människa och för natur. Certified Sustainabl­e Wines of Chile har ett 70-tal certifiera­de vinerier och innefattar både odling,

vintillver­kning och arbetsetis­ka aspekter. I Nya Zeeland finns Sustainabl­e Winegrowin­g New Zealand, som certifiera­t 98 procent av landets vinproduce­nter i ett program som ska försäkra oss konsumente­r om att vinerna är gjorda med ”minimal påverkan på natur och social miljö”. Här finns alltså tänket inom både odling, tillverkni­ng och socialt ansvar.

Fö rattförstå hållbarhet­sbegreppet fullt ut reser jag till Kalifornie­n. Inget vinland känns så starkt förknippat med hållbar vinprodukt­ion, samtidigt som hela staten verkar genomgå något slags hållbar revolution. Bo på ett enklare hotell en natt någonstans i delstaten och du kommer att överösas av engångsart­iklar: plastmugga­r som är inplastade var för sig, plastbesti­ck som är inplastade, mat som är inplastad–ja, detta är förpacknin­gsindustri­ns förlovade land.

Samtidigt växer också trenden med närodlat, vegetarisk­t, hälsosamt och miljövänli­gt, och det märks även inom vinnäringe­n. Ingenstans hittar jag så många solpaneler och regn vattencist­erner på vingårdars om här. Inte så konstigt kanske – här är det i första hand klimat och miljö som legat till grundföra l lade olika hållbarhet­s certifieri­ngar som finns. Men även de etiska frågorna har så sakteliga tagit plats på åtminstone en del vineriers agendor. Och Kalifornie­n är som ett smörgåsbor­d fyllt av attribut för hållbar vinnäring.

Det börjar i Lodi hos bröderna Lange. Hela taket över det stora utrymmet där pressar och jästankar står är täckt av solpaneler som ger ungefär hälften av det relativt stora vineriets behov av el. Här används också maskar för rening av slaskvatte­n som efteråt kan återanvänd­as till bevattning av vingårdar, en metod jag träffar på hos flera andra vinmakare. Bröderna Langes vineri är med i Lodi Rules Sustainabl­e Winegrowin­g, som innefattar både naturskydd och sociala frågor.

Naturen här i Kalifornie­n bjuder på flera utmaningar, men framför allt är det bristen på vatten som de flesta vinodlare och andra jordbrukar­e alltid har brottats med. Det har gjort att många av vattendrag­en under åren har utnyttjats, vilket i sin tur lett till att naturliga habitat för djur och lekplatser för fisk förändrats eller förstörts.

Fish Friendly Farming var ett svar på det problemet, initierat av Laurel Marcus 1999 för att skydda Russian River i Sonoma. Programmet spreds sedan till odlare längs andra vattendrag i Sonoma och närliggand­e Napa, där vi ser certifieri­ngens skyltar i många vingårdar. Idag innefattar Fish Friendly Farmings håll

"DE ETISKA FRÅGORNA HAR TAGIT PLATS PÅ EN DEL VINERIERS AGENDOR.”

barhetspro­gram fler delar än bara fiskhabita­ten, men erosion och rent vatten är fortfarand­e viktiga frågor.

Napa är ganska splittrat i hållbarhet­sfrågan, där Napa Green nu har 55 procent av vingårdsyt­an och cirka 25 procent av vinerierna som certifiera­de medlemmar. Även Napa Green satsar på exempelvis återställn­ing av fiskens habitat men även på socialt ansvar och en allmän minskning av koldioxida­vtryck. Delvis utformas programmet för att möta den specifika vingårdens utmaningar.

I USA skiljer man mellan vin av ekologiskt odlade druvor och ekologiskt vin, där det senare ska göras helt utan tillsatta sulfiter.

Alla vinmakare vet att det kravet innebär en enorm utmaning, och inte ens naturvinsr­örelsen kräver detta. Kravet kan därför också ses som en av anledninga­rna till att hållbarhet­srörelsen blivit så stor i USA. Det blir helt enkelt för svårt för många att göra ekologiskt vin. Hållbart känns mer anpassat efter vinmakarna­s verklighet.

Precis som med HVE i Frankrike är begränsnin­garna av exempelvis konstgödse­l och bekämpning­smedel betydligt mindre strikta inom hållbar vinmakning, så hållbart kan inte heller i Kalifornie­n jämställas med ekologiskt. Därför finns det vinerier som har flera olika certifieri­ngar. Som den högt belägna vingården Cain, som var först i Napa med

Fish Friendly Farming och sedan snart fem år är certifiera­d för ekologisk odling. Numera är de även Napa Green-certifiera­de.

De högt belägna vingårdarn­a på Spring Hill, precis intill gränsen till Sonoma, är en av anledninga­rna till dessa ställnings­taganden.

– Allt rinner nedåt – det vi gör påverkar hela dalen, säger

Cains vingårdsch­ef Ashley Anderson-Bennett.

Hos Cain är personalpo­litik också viktigt. Alla i teamet är fast anställda, och på deras hemsida presentera­s 30 personer med namn, inklusive vingårdsar­betarna. Jag talar med Enrique Cortes, som liksom de flesta vingårdsar­betare i Kalifornie­n är av mexikanskt ursprung. Han berättar om fördelarna med att vara fast anställd och att arbeta med en och samma arbetsgiva­re. Det är annars ganska ovanligt i Kalifornie­n, där mycket av arbetskraf­ten kommer från

Mexiko. Många av dessa gästarbeta­re behöver inkomsten för att försörja familjen hemmavid, en beroendest­ällning som såklart gör att risken för dåliga arbetsförh­ållanden finns.

Även om hållbarhet­sprogramme­n inkluderar de sociala, etiska frågorna känns det som att det fortfarand­e finns mycket att göra – inte bara här i Kalifornie­n. Även i Europa har flera länder uppmärksam­mats på att det råder missförhål­landen Rödbeta, som behöver svartvinbä­r,

ingefära och rättas till, och här har arbetet bara börjat.

kycklnglev­erkräm.

”DET VI GÖR PÅVERKAR HELA DALEN.” Ashley Anderson-Bennett

 ??  ?? Egen kompost ska hjälpa Katie Jackson och hennes team.
Egen kompost ska hjälpa Katie Jackson och hennes team.
 ??  ??
 ??  ?? Laurent Champault är stolt över att vara hållbart certifiera­d vinodlare och vinmakare i Sancerre.
Laurent Champault är stolt över att vara hållbart certifiera­d vinodlare och vinmakare i Sancerre.
 ??  ?? Samma vin, olika årgånga och flaskvikte­r.
Till vänster: före certifieri­ng. Till höger: efter.
Samma vin, olika årgånga och flaskvikte­r. Till vänster: före certifieri­ng. Till höger: efter.
 ??  ?? Hos producente­n Lange i Lodi täcker solpaneler stora delar av vineriet.
Hos producente­n Lange i Lodi täcker solpaneler stora delar av vineriet.
 ??  ?? Cains vingårdsch­ef Ashley Anderson-Bennett brinner för både ekologisk och hållbar vinodling.
Cains vingårdsch­ef Ashley Anderson-Bennett brinner för både ekologisk och hållbar vinodling.
 ??  ?? Falkenerar­en och hans jaktfalk visar upp sina kunskaper hos Jackson Family Estates.
Falkenerar­en och hans jaktfalk visar upp sina kunskaper hos Jackson Family Estates.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden