Gourmet

MÅNADENS GOURMET

Restaurang Geranium firar ett decennium i år. Med hjälp av krögaren Rasmus Kofoed blickar vi bakåt och framåt.

- TOVE OSKARSSON HENCKEL

Rasmus Kofoed firar ett decennium i sitt hyllade Geranium i Köpenhamn.

Krögarna Rasmus Kofoed och Sören Ledet firar tio framgångsr­ika år med Restaurang Geranium. Många fantastisk­a upplevelse­r har skapats i både kök och matsal. Vi tog pulsen på Rasmus Kofoed och börjar med en riktig sportfråga:

Hur känns det?

– Fantastisk­t. Det känns också som att tiden har gått så fort. Jag tänker på när vi flyttade in i ett helt tomt rum, fyllda av drömmar. Vi har vuxit upp och mognat, och är mer i balans i livet än någonsin. Jobbet är ett sätt att leva, en plats där man tillbringa­r mycket tid.

Ni har förändrats, men också omgivninge­n under dessa tio år …

– Ja, matmässigt har vi förändrats, men allt måste hänga ihop. Vi som arbetar har blivit mer synliga i matsalen. Vi fokuserar på att må bra och att få personalen att må bra, säger Rasmus och fortsätter:

– Vi måste också hitta en balans mellan familj och arbete.

Om du tittar tillbaka, finns det några ögonblick du minns lite extra? Arbit, nihil habem pro conum

– Att vinna Bocuse d’Or, att publis öppna novemus, Geranium tarbistrus mitt i en cris, finanskris

sua num inCupior abem opublicer. och att överleva. Vi älskar den Ciem gastronomi­ska publi es co världen, habem hala att vara intem en del av den. Men att laga en maträtt porio mei handlar furest om gra. så mycket mer. Hur påverkar den dig? När jag lagar mat hemma är det vegetarisk­a rätter i säsong som smakar gott, som är hälsosamma. På restaurang­en har vi i personalen haft en vegandag, och en dag i veckan lagar vi vegetarisk­t. Det är en intressant process och något jag njuter av att upptäcka.

Något mer?

– Att bli pappa, att gå ner till stranden och plocka havtorn och örter. Att visa barnen hur man äter. Genom barnen kan jag också återupptäc­ka min barndom. Det är livets cirkel.

– Dessutom är det förstås speciellt att få tre stjärnor i Guide Michelin och ta oss in samt klättra på 50 Best-listan. Men det är inget jag tänker på i mitt dagliga liv. Det är en ära som motiverar mig och som vi alla är väldigt stolta över. Något vi aldrig trodde skulle hända. Hur kommer du att fira resten av året?

– Vi fokuserar på att arbeta hårt som vanligt, men det är en viktig milstolpe. Det är också viktigt för mig att inspirera och kunna coacha andra i exempelvis Bocuse d’Or. När vi fyllde fem år hade vi en stor fest. I år vill vi fira restaurang­en med dem som står oss nära. Vi planerar en stor fest i höst, men vi vill också laga mat med människor som vi har en relation till. Laga äldre rätter och ha tid att reflektera.

 ??  ?? Rasmus Kofoed.
Rasmus Kofoed.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden