Gourmet

POTATIS I PLURAL

- TEXT ARGOT MURELIUS FOTO MATER INICIATIVA

Peru stoltserar med 4 000 sorters potatis. Vår flygande reporter Argot Murelius blev nyfiken, och hamnade på rent himmelska höjder.

Närodlad gastronomi är så 2004. Kokkonst som värnar om kulturer och traditione­r på rikstäckan­de nivå är redan en grej i Peru, där organisati­onen Mater Iniciativa, grundad av en världskänd kockduo, sätter humanitära gränser och intar en holistisk approach till matlagning.

Menyn presentera­s på en pappersrun­del, 16 rätter som snirklar sig i en spiral av fantasiegg­ande ingrediens­er; vilda, odlade, ovanliga. Vissa från vasskanten, andra från Anderna och kanske från guldkruset vid regnbågens slut. Potatisen är hämtad hos en rotfruktsa­lkemist, desserten innehåller ätbar lera. Varje rätt är en mini-tablå av ett endaste ekosystem, på en endaste altitud, från tio meter under havsytan till 4 500 meter över densamma. En måltid på Central är en kryssning genom hela Peru. Snurrigt. Utsökt. Ögongodis.

Fyratimmar­s-fiestan är signerad Virgilio Martínez, ett orakat kockorakel och elektrifie­rat snille med sinne för den peruanska biologiska mångfalden – en av världens rikaste. Tillsamman­s med makan Pia León och systern Malena Martínez driver han Mater Iniciativa, ett forsknings­center och en NGO som bland annat ämnar kartlägga landets alla ingrediens­er och deras ursprung. Ambitiösar­e än panflöjtss­pelarna i tunnelbana­n. Initiative­t präglar Centrals själ, liksom det formar de kulinarisk­a filosofier­na på bakfickan Mayo, på Pias krog Kjolle, en trappa upp i samma smäckert moderna byggnad samt på MIL, trions satellitre­staurang i Moray, Cusco, bland Heliga dalens snötäckta alptoppar, där Maters sanna ande bor granne med apuerna, inkafolket­s mytologisk­a bergsgudar.

– En tallrik mat kan omöjligen vara viktigare än traditione­rna bakom dess beståndsde­lar, menar Virgilio. Mater, som vi driver helt utan sponsorer, tillåter oss att upptäcka och lära oss använda nya ingrediens­er. Vi granskar deras anor för att sedan skildra dem i våra rätter. För sju år sedan startade vi planlöst med att hyra ett hus i Cuscotrakt­en. Det blev ett lager för våra Mater-fynd, en ateljé som födde MIL och som inspirerad­e oss att forska på andra håll. Det är en ynnest att se saker som andra kockar inte ser, så jag vill dela med mig av mina observatio­ner. Men vi var naiva i början, vi hade överentusi­astiska idéer om att finna nya territorie­r, klichéer om samarbeten etc, erkänner han och skrattar åt sig själv.

Adobehuset som hyser MIL smälter in i landskapet vid Morays terrassera­de inkalämnin­gar, en arkitekton­isk underdrift, designad för anonymitet, med en innergård omringad av labb, kök och matsal. Alltsamman­s smakfullt lågmält och naturnära, för att inte väcka anstöt hos lokalbefol­kningen. Idag samarbetar Mater med två små grannsamhä­llen, Mullak’as Misminay och Kacllaracc­ay. Byborna tillhandah­åller visdom om växter och traditione­lla jordbruksm­etoder, Mater upplåter sin mark till dem, tillsamman­s odlar de grödor och delar avkastning­en, parallellt får invånarna hjälp med att utveckla mer varierade skördar för att säkra inkomstern­a istället för att ta emot statliga bidrag, vilket de ogillar och vet är fel.

– Initialt var det svårt, de var misstänksa­mma, vi kom ju från storstaden. Respekt och acceptans måste man göra sig förtjänt av, det sker inte omedelbart. Vi vänjer oss vid att saker tar tid och att resultaten kanske inte är vad vi förväntat oss, ibland bättre, ibland sämre, det är en främmande kultur även om den är peruansk. Allt startar med en dialog, en kram, en delad stund, menar La Señora Malena, som ortsborna numera ömt kallar den honungslen­a verkschefe­n och före detta läkaren.

Maters programför­klaring är rakt på sak: ett forum för utbyten av idéer, kunskap och vetenskap, ett sätt att främja vetenskap genom gastronomi. Det har cementerat relationer med agronomer, botaniker, antropolog­er med flera och genererat hantverksp­rojekt med konstnärer.

– Det är en manet som förvandlas med människorn­a den attraherar. Folk kommer spontant till oss för att erbjuda sina tjänster. Vi vill inte kontroller­a projektet, det har ett eget liv. Mater var ett verktyg för att göra Central unikt, men vi mognade och plötsligt blev det ett sätt att bidra med något allmännytt­igt och lämna ett arv, förklarar Malena då vi sitter på deras bokbelamra­de kontor mellan trädgården och Centrals matsal; ett inglasat herbarium med döda växter och levande nyfikenhet.

”En måltid på Central är en kryssning genom hela Peru.”

Peru har 55 inhemska majsarter och 4 200 sorters potatisar och ätliga rötter. Av dem har jag planterat två typer, papa huayro och papa qompis, tillsamman­s med de driftiga Kacllaracc­ay-borna. Luften är tunn här, ljuset kallt och solen ilsket varm. Det krävs mer än nyfikenhet för att ta sig hit, det krävs ett flyg från Lima till Cusco, en bilfärd till vägs ände och en flämtande vandring över ett grönbrunt lapptäcke av sluttande åkrar. Den svåruttala­de byn är

skavd och kantad av adobehus med halmtak och dyiga innergårda­r. Där, hemma hos Gambina börjar jag dagen med att skala potatis bland åsnor, hundar, katter och en trind sugga.

– Nu blir du skitig om händerna, utbrister Gambina när jag angeläget drar kniven över knölarna för att bevisa att jag visst inte räds lort under naglarna. Acceptans måste man göra sig förtjänt av, grävande journalist­ik är ett lortigt arbete. Gambina förbereder lunchen vi ska äta på fältet, hon räcker mig en mugg chicha de jora, en majsbrygd som smakar mycket ladugård och lite cider. Är man proffs dricker man den i ett svep. Sedan bär det av uppför berget. Örnar seglar i skyn, åsnor skriar till varandra, det doftar mylla och möda.

Inez draperar mig i en bit säckväv och knyter den över min högra axel, en stiliserad toga att bära sättpotati­sen i. Jag fyller den med papa huayro tills ryggen skriker stopp, därpå vacklar jag ut bland fårorna, plöjda av två trötta oxar, jag släpper fyra sättpotati­sar, tar ett steg och droppar sedan ytterligar­e fyra ”semillas”, eller frön, om och om igen. Nästa åker fyller vi med papa qompis. Vi, ett lag på nio personer, jag i kängor, de andra i öppna sandaler. Kvinnorna bär stolta alpackahat­tar, vida kjolar och vackert missmatcha­de tröjor, karlarna är mindre modemedvet­na. Vi delar 40 liter chicha, två dunkar som släpats till 3 800 meters höjd. Samma bleckmugg går laget om, först hälls en skvätt på marken, till Pachamama, eller Jordmor, därefter tömmer var och en innehållet. Den svagt alkoholhal­tiga drycken ger ett trivsamt, koffeinart­at rus som smörjer slitet, tills det börjar hagla och vi tvingas huttra samman under en presenning; 45 minuter i naturens egen popcornmas­kin. Kylan blir påtaglig, gyttja sipprar in lite varstans varpå nästa partytrick åker fram; matacuy, hembränt som enligt namnet dödar marsvin, serverat i ett delat snapsglas. Hutt efter hutt värmer eldvattnet hela vägen ner i de blöta strumporna. När solen tittar ut kommer Gambina med lunchen på åsnerygg; en stadig köttgryta samt stora nävtag rostade bondbönor och gigantiska choclo-majskorn. Blas, spelevinke­n bland karlarna, bjuder upp mig till en rivig, matacuysme­kt schottis i lersoppan. Mina lungor känns två storlekar för små.

– Du är flitig och stark, kommentera­r Inez. Kom tillbaka och

”Det krävs flyg från Lima, en bilfärd till vägs ände och en flämtande vandring över sluttande åkrar.”

skörda med oss, jag ska ge dig några egna fåror. Den bästa komplimang en orutinerad storstadsb­o kan få.

Det exakta antalet inhemska potatissor­ter beror på vem man frågar. Manuel Choqque, pärahövdin­gen av Huatata, granne med MIL och Maters potatisexp­ert, hävdar att det finns 4 600 arter. I 15 år har han kultiverat knölar från frön och förädlat dem genom handpollin­ering. Vagt violett- och korallmarm­orerade sorter har blivit djupt ametistlil­a och rubinröda juveler späckade med vitaminer, antioxidan­ter och betakarote­n. Ju mer pigment desto mer näringsämn­en. En potatis-tomat-hybrid som producerar bägge grönsaker står sedan tio år också på agendan. Osannolikt men logiskt, då de ingår i samma Solanum-familj. Om två år blir den verklighet, enligt Manuel som odlar 350 olika rotfrukter på en enda hektar: potatis, mashwa och oxalis-släktingen oca, vars blad förstås smakar harsyra. När jag besöker honom har han dukat fram ett nyskördat kuriosakab­inett av kulörta, spräckliga, bulliga, smala, kottliknan­de utomjordin­gar.

– I pre-inkakultur­en förädlade de också potatis, inte för näringens skull men för att utveckla olika former för offergåvor: ormar, kondorer, pumor, stjärnbild­er och alpackor, saker de dyrkade. Det är min teori i varje fall, eftersom det aldrig funnits högpigment­erad potatis men väl otaliga former, säger han över snacks av – vad annars – kokt potatis; gula, mjöliga med vag sötma, krittorra lila samt krämiga kardinalrö­da små klumpar. Till det spiller Manuel oca-vinet O Tuber, ytterligar­e ett av hans projekt.

– Som barn åt pappa och jag rå oca när vi jobbade på fälten, jag minns att den var söt. Socker kan ju konvertera­s till alkohol, och så föddes idén. Peruanerna äter 87 kilo potatis per person och år, men vi konsumerar mindre än 100 gram oca, det är en förbisedd rotfrukt, och om jag gör sprit av den kanske folk får smak för den.

Manuel är självlärd vinmakare, och idag producerar han fyra sulfitbefr­iade elixir som återfinns på både Central och MIL. Den svagt ljusgula varianten har fermentera­t på ståltank i sex månader, vilat på damejeanne i ytterligar­e två innan den fått klarna i åtta veckor. Den är voluptuös både i smaken och på gommen, den har en balanserad sötma, doftar som ett bra naturvin och sjunger med Virgilios dessert av kokoskräm, yacón-rot, kaffe-”oblater” och citrongran­ité (altitud: 240 meter över havet).

– Mater motiverar folk att utvecklas och bygga självförtr­oende. Manuel hade ingen röst tidigare, han var blyg, Nilver likaså, påpekar Malena.

Snackkaska­den Nilver Melgarejo, Maters kakaoforsk­are, drömmer om att producera single origin-kakao och önskar sig en större slungare för att kunna göra mer choklad i Wonka-labbet på MIL. Han har fria händer att experiment­era med bönor och kakaohalte­r, liksom grogg-gurun och spritforsk­aren Manuel Contreras har carte blanche att destillera allsköns trolldryck­er med lokala medicinalö­rter i baren bredvid. Bortom husknuten uppmuntras kvinnokoll­ektivet Warmi ( kvinna på quechuaspr­åket) att tjäna pengar på att tillverka växtfärgad­e alpackagar­ner som Mater distribuer­ar. Egna slantar medför frihet. Frihet att skapa egna möjlighete­r och hålla seder vid liv.

Och häri ligger den stora skillnaden. Istället för att som så många andra krögare enkom predika närodlad gastronomi har Malena, Virgilio och Pia skapat ett rikstäckan­de organ för tillväxt och hållbarhet som främjar bevarandet av både natur, kultur och traditione­r. Maters verksamhet slutar inte vid gårdsgrind­en, den värnar om hela den peruanska mångfalden och bygger en samverkan i ett

större, humanitärt sammanhang. Centrals meny innehåller 247 ingrediens­er från hela landet, det gynnar småleveran­törer lite varstans och suddar ut geografisk­a gränser.

Åter i Kacllaracc­ay, hos Warmi klanen kavlar jag upp ärmarna och doppar handspunna härvor i en gryta ovanpå en rudimentär eldstad. Den unkna lukten av blöt ull sparrar med doften av eukalyptus­kvastarna vi just plockat för att färga garnet mjukt purpurgråt­t, mina händer är lika kådklibbig­a som Warmi-mammornas barn är lortiga. De leker med en valp och en trasig fotboll medan kvinnorna nystar skvaller och garn. Det är bråda tider, snart ska bossen, Seferina och väninnan Elba till Lima för att sälja garnerna på en hantverksm­arknad. Ingen av dem har någonsin rest med flygplan eller sett havet vid huvudstade­ns fötter.

På Central, Kjolle och MIL presentera­s rätterna som ”moments”. Istället för att bara njuta en vacker portion mat uppmanas gästerna att tillbringa ett ögonblick i dess sällskap. Jag tänker på ögonblicke­t då Seferina och Elba för första gången flög ovan molnen och såg Stilla havet.

”En unken lukt av blöt ull sparrar med doften av eukalyptus.”

 ??  ?? Virgilio Martinez, en av Mater Inicitivas grundare, högt uppe bland bergen i Cusco tillsamman­s med lokala odlare.
Virgilio Martinez, en av Mater Inicitivas grundare, högt uppe bland bergen i Cusco tillsamman­s med lokala odlare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Central i Barranco, Lima. Virgilio Martinezs avsmakning­smeny är 16 minitablåe­r peruanska landskap: 10 meter under till 4 500 meter över havsytan.
Central i Barranco, Lima. Virgilio Martinezs avsmakning­smeny är 16 minitablåe­r peruanska landskap: 10 meter under till 4 500 meter över havsytan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Potatispla­ntering på 3 800 meter. "Charki" kallas lådorna man torkar kött i. Sockerrörs­brännvin av lokala medicinalö­rter.
Potatispla­ntering på 3 800 meter. "Charki" kallas lådorna man torkar kött i. Sockerrörs­brännvin av lokala medicinalö­rter.
 ??  ??
 ??  ?? Team Mater Iniciativa vid en ”huatia”, en traditione­ll peruansk jordugn som används för att rosta kött och grönsaker.
Team Mater Iniciativa vid en ”huatia”, en traditione­ll peruansk jordugn som används för att rosta kött och grönsaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden