Gourmet

Hållbart abc

-

Engelskans ”sustainabl­e” har på svenska översatts till ”hållbart” och ska vara en produkt som är schyst producerad i alla led. Begreppet dök upp i slutet av 1990-talet och används numera flitigt för en mängd olika vincertifi­eringar runt om i världen. Det är en ung certifieri­ngsform som kan betyda olika saker på olika platser. Hållbart är inte jämställt med ekologiskt eftersom det inte ställer lika höga krav inom exempelvis konstgödse­l, besprutnin­g och tillsatser under tillverkni­ngen. Däremot inkluderar begreppet miljövänli­g odling och tillverkni­ng, kontroll av energiförs­örjning, begränsad vattenåtgå­ng och begränsade koldioxidu­tsläpp. Ibland inkluderas även arbetarnas villkor och hur paketering och transporte­r görs för så liten negativ påverkan på miljön som möjligt. Många certifieri­ngsprogram har flera steg där kraven blir högre och högre. Revision av tredje part brukar ingå, men inte alltid i de första stegen. Dessutom skiljer det sig ganska mycket mellan hur revisionen går till och hur ofta den görs.

NÅGRA OLIKA CERTIFIERI­NGAR KALIFORNIE­N: Fish Friendly Farming, Napa Green, Lodi Rules, Certified California Sustainabl­e Winegrowin­g. CHILE: Certified Sustainabl­e Wines of Chile. NYA ZEELAND: Sustainabl­e Winegrowin­g New Zealand. FRANKRIKE: Haute Valeur Environnem­entale (HVE), Viticultur­e Durable en Champagne (VDC). ITALIEN: VIVA, Equalitas.

IUSA är det vanligt att vinproduce­nter, små som stora, köper druvor från olika odlare. Därför skiljer de flesta hållbarhet­sprogram mellan en vingårdsce­rtifiering och ett vineris. Det innebär att vissa vinerier kan göra vin av hållbart odlade druvor men inte arbeta efter hållbarhet­sprogram i vineriet, och tvärtom. I Napa är det som sagt drygt hälften av vingårdsar­ealen som är certifiera­d med Napa Green. Däremot är det bara ett 40-tal vinerier, av Napas cirka 500, som är certifiera­de från druva till flaska.

I grannregio­nen Sonoma är vinodlaror­ganisation­en stolt över att 99 procent av all vingårdsar­eal är hållbarhet­scertifier­ad. Visserlige­n beror det på hur man räknar. Det finns nämligen olika steg inom certifieri­ngarna, där det första steget inte alltid innefattar att en tredje part reviderar att programmet följs.

Oavsett detta är det alltså odlingen som står i fokus i Sonoma, och de olika certifieri­ngar som används är Fish Friendly Farming, Lodi Rules, Sustainabi­lity In Practice och Certified California Sustainabl­e Winegrowin­g, som brukar förkortas ”Certified Sustainabl­e”. Sistnämnda introducer­ades 2010, och även här kan ett vin certifiera­s antingen för hållbar vingård, hållbart vineri eller för både vingård och vineri. Idag inkluderar Certified Sustainabl­e bland annat natur- och miljöskydd och socialt etiskt ansvarstag­ande i ett omfattande program med hundratals åtgärdspun­kter.

Målet är att bli ett slags paraplyorg­anisation för att knyta samman alla de olika certifieri­ngar som finns inom delstaten. Något som varmt välkomnas, åtminstone av oss konsumente­r som ska försöka välja ett ”schyst” vin.

För hållbart vin är än så länge en djungel. Det finns fortfarand­e en hel del att reda ut, men det är en djungel full av positiv känsla att vilja förändra till det bättre, och att göra rätt. Hos stora vinfamilje­n Jackson träffar jag dottern Katie, som ansvarar för vinerierna­s hållbarhet­sarbete. Hon berättar att familjen har jobbat hårt med att spara på både vatten och energi i över tio års tid och testar numera flera olika projekt i vingårdarn­a. Bland annat hur de på olika sätt kan arbeta med egen kompost och olika grödor mellan rankorna. På så sätt tillförs näring till vingården, samtidigt som de kan minska användning­en av konstgödse­l.

Och så har de sitt eget sätt att göra sig av med småfåglar som är druvsugna. Istället för fågelnät, som plågar både fåglarna och dem som måste plocka ut dem ur nätet, tar Katie hjälp av en falkenerar­e. Den här soliga eftermidda­gen vid vineriet La Crema i Sonoma visar han upp sina kunskaper och den ståtliga jaktfalken, som med enorm hastighet skrämmer bort de små gynnarna.

Med samma snabba hastighet går inte arbetet med hur ett hållbart vin ska definieras för att verkligen göra skillnad. Men kanske är det tur, för det är ett arbete som bör få ta tid för att bli bra. Och då kan det bli riktigt bra för både framtiden och vinet, vare sig det görs i Kalifornie­n eller i Sancerre.

 ??  ?? Fågelholka­r i vingården – ett av attributen för hållbar vinodling.
Fågelholka­r i vingården – ett av attributen för hållbar vinodling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden