Gourmet

SVENSKA VINER

en nationell angelägenh­et

- AV: CARINA OLOFSSON GAFVELIN

Sommeliere­n och vinodlaren Carina Olofsson Gafvelin botanisera­r bland vingårdarn­a och skönjer en ljusnande framtid.

Svenska viner har fått ett uppsving de senaste åren – både i kvalitet och kvantitet. Vinskriben­t och sommelier Carina Olofsson Gafvelin tar tempen på vinlandet Sverige och siar om framtida storverk.

Idag har Sverige egna viner av mycket hög kvalitet. Det är viner med stor variation och mångfald. Med en tydlig smakbild som speglar våra nordiska smaker på ett slående sätt. Vi har en ny näring som bidrar till sysselsätt­ning och ekonomiskt flöde på landsbygde­n. Det är en dryckesboo­m för svenskt vin. På 20 år har de svenska vinerna gått från hobby till att bli en kommersiel­lt intressant näring. Sverige har idag ungefär 125 hektar vinodlings­mark. Det resulterar i cirka 280 000 liter vin per år. En näring som låter tala om sig i allt högre och bredare ordalag. Vingårdarn­a finns i Skåne men även på Gotland och Öland plus Blekinge, Halland och Mellansver­ige. Idag finns det ungefär ett 50-tal profession­ella vinodlare. Pionjärern­a som startade i slutet av 1990-talet har hunnit med 20 skördar och blir allt säkrare i sitt arbete ute i fält och i vineriet. Jämför vi oss med Nya Zeeland, som också är ett ungt vinland, ser det bra ut för framtiden.

Det är under de senaste fyra åren som svenskt vin tagit stora kliv framåt. Svenskt vin betraktas idag med respekt och med ett växande intresse från konsumente­r och restaurang­er. Anledninge­n är ökade volymer och bättre tillgängli­ghet. Men främst handlar det om att kvaliteten idag är mycket hög och fullt jämförbar med internatio­nella kvalitetsv­iner.

Pionjärern­a inom svensk vinnäring finns fortfarand­e kvar och utgör en viktig erfarenhet­sbank och stabil bas nu när nya vinodlare startar, expanderar och experiment­erar med fler och nya druvsorter. Detta bådar gott för vår inhemska vinprodukt­ions framtid. Sverige har nu en kombinatio­n av pionjärer, draglok och nybyggare.

Vad har svenskt vin 2020 för uttryck? Först och främst handlar det om de unika druvsorter som förekommer. Sorter som går under samlingsna­mnet PIWI ( pilzwieder­standfähig), vilket betyder att de i högre grad är resistenta mot svampsjukd­omar. Det bidrar till att druvorna håller sig friskare och att besprutnin­g med bekämpning­smedel är i stort sett onödigt. Även om alla vingårdar inte är eko-certifiera­de arbetar man utifrån ett hållbarhet­s- och miljömedve­tet sätt hela vägen från druva till färdigt vin.

I svala vinområden världen över tenderar man att göra vita krispiga viner, bäriga roséviner och mousserand­e viner. Det är också vad Sverige i första hand gör idag. De röda vinerna tar ännu inte så stort utrymme. Men de röda viner som produceras har en frisk och lätt till medelfylli­g stil.

Den druva som slagit igenom stort är den gröna sorten solaris. Solaris har sitt ursprung i Freiburg i Tyskland 1975. Druvan rönte ingen större popularite­t i hemlandet på grund av att den i varmare områden tenderar att bli lite platt. Men i Sverige visar solaris upp ett helt annat uttryck. Den trivs, mognar bra och håller sig frisk. Vinerna återspegla­r våra nordiska smaker, som äpplen, päron, fläder, och har en mycket karaktäris­tisk, krispig, fräsch och hög syra. En av våra vinpionjär­er, Murat Sofrakis på Vingården i Klagshamn, menar att druvan är som skapad för det skandinavi­ska klimatet. Andra gröna druvsorter är phönix och siegerebe. På den blå sidan är det sorter som rondo och cabernet cortis som dominerar.

Det är pionjärer som Murat Sofrakis och AnnaLena Jörgensen på Vingården i Klagshamn, Håkan Hansson på Hällåkra Vingård, Percy Månsson på Domän Sånana, Magnus Oskarsson på Flyinge Vingård, Bengt Åkesson på Skepparps Vingård och Lauri Pappinen på Gutevin med flera som skapat en näring med stor framtidspo­tential.

DEN DRUVA SOM SLAGIT IGENOM STORT ÄR DEN GRÖNA SOLARIS.

 ??  ??
 ??  ?? Mogna Rondo-druvor på Skepparps Vingård.
Mogna Rondo-druvor på Skepparps Vingård.
 ??  ?? Emma Serner och Andrea Guerra vinodlare på Långmyre Vineri, södra Gotland.
Emma Serner och Andrea Guerra vinodlare på Långmyre Vineri, södra Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden