Gourmet

Smaksommar i Skandinavi­en

- TOVE OSKARSSON HENCKEL CHEFREDAKT­ÖR

e danska krögarna förnekar sig inte. Så snart krogarna fick lov att öppna efter vårens lockdown lyckades de överraska och skapa en hype kring nya koncept som lett till fullbokade krogar och långa köer. Det går förstås inte att jämföra svenska och danska krogars förutsättn­ingar. De svenska krögarna har kämpat med kraftigt vikande försäljnin­g och konkurshot, de har haft svagt stöd från regeringen och gått på knäna för att hålla näsan ovanför vattenytan. De danska krögarna har det visserlige­n också tu t ekonomiskt men har haft tid att vända blad både en och två gånger. När det så var dags för danskarna att äntligen slå upp portarna var de förberedda, och Köpenhamns krogscen utökades med flera nya och spännande koncept. Noma blev hamburgerb­ar, Geranium startade Angelika, en krog i krogen där de serverar en vegetarisk avsmakning­slunch. Och Amass friterar kyckling på löpande band under parollen AFC, Amass Fried Chicken. När krögare som René Redzepi, Rasmus Kofoed och Matt Orlando skapar popups i sina egna lokaler går danskarna man ur huse. Det är fantastisk­t att se. När det här skrivs är gränsen till Danmark fortfarand­e stängd på grund av corona-pandemin, men jag hoppas att vi svenskar får lov att åka över sundet innan sommaren är över.

Själv kommer jag att semestra i Sverige, och eftersom jag numera bor främst i Skåne blir det att resa runt i södra delen av landet. Något som jag just nu är lite extra nyfiken på är våra svenska viner. Nyligen smakade jag mig igenom hela Klagshamns Vingårds utbud, och wow vilka viner. Hittade ett par snygga favoriter som var eleganta, tydliga, balanserad­e med knivskarp syra – precis så som jag vill ha det. Om du vill prova svenska viner, besök Swedish Wine Center. Här finns vin från hela världen i allmänhet och svenska viner i synnerhet.

I det här numret kan du läsa vinskriben­t Carina Olofsson Gavelins artikel om svenska viner. Hon har följt utveckling­en under många år och anordnar även vinbesök till svenska vingårdar. Då regeringen lagom till semestern öppnar upp för resor i Sverige vill vi på Gourmet fira det med en extra stor sommarguid­e. Vi ger dig hela 73 njutbara tips på allt från gårdsbutik­er till krogar och kaféer. Dessutom får du följa med till Vollmerska Gården, där Karin och Mats Vollmers bjuder på ett sprillans nytt hemma hos-koncept. Anders Melldén rekommende­rar sommarens hetaste viner, och kocken och konditorn Elisabeth Johansson har skapat massor av underbara recept.

Må gott och njut av Sverige i sommar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden