Gourmet

Lekfull smörtax

-

I dagarna slår restaurang Smörtaxen upp dörrarna i ett före detta garage vid pampiga Landskrona Citadell, eller Landskrona Slott som det också kallas.

Sebastian och Elin Swärd driver eventbolag­et Whyland. De fick nys om lokalen och tänkte främst att den skulle kunna användas för events, styrelsemö­ten eller annat. Kocken Simon Tollesson, som är sambo till Elins barndomsvä­n, fick följa med och titta på lokalen som rådgivare. Simon blev frälst, och resten är historia.

– Simon kunde inte släppa tankarna på lokalen, och det dröjde inte länge förrän han hörde av sig och ville vara med, berättar Sebastian.

Simon kommer främst från Restaurang Vollmers i Malmö och Småländska Kolonien i Jönköping. Om man tar en Michelinko­ck och två eventpro s föds förstås en hel del kreativa tankar.

– Vi vill skapa en upplevelse­baserad restaurang där det är roligt att gå ut och käka, säger Sebastian.

Vad menar ni med upplevelse­baserad?

– Enkelheten är viktig för oss. Vi kommer att ha en fast meny med tre snacks, bröd, smör och fyra rätter. Den kostar 500 kronor, och vi kallar den för ”Hela rubbet”. Ett av snacksen är en version av korv med mos, som jag älskar, säger Simon och fortsätter:

– Det finns en korvmoj i Landskrona som heter Harald, där jag har käkat sedan jag var liten. Där beställer man alltid två smala med mos. För att hylla korvmojen har jag gjort en potatistar­telett fylld med senap och picklad lök, serverad med ett skum på isterband och mandelpota­tis, som toppas med tomatpulve­r.

Man får lite Punk Royale-vibbar. Vad säger ni om det?

– Vi älskar Punk Royale, det är en häftig upplevelse. Men vi är inte så extrema som de. Istället för punkiga är vi lekfulla.

Ni har filat på krogen sedan 2018. Vad har ni gjort under tiden?

– Lokalen är ett statligt byggnadsmi­nne och vi har fokuserat på detaljer och byggt mycket själva, som våra egna bord, säger Sebastian. Är ni händiga?

– Haha, det är inte vår spetskompe­tens, men vi testar oss fram. Vi har ett kul projekt på toaletten där vi säljer kakelplatt­or. Om du köper ett medlemskap för 300 kronor får du ditt namn på en platta, men också förtur till bokningar och annat, berättar Sebastian.

Smörtaxen är öppet torsdag till lördag. Resten av tiden är lokalen tillgängli­g för event. Mer informatio­n: www.smortaxen.se.

Peter Skogström, Mat & Vin Slottspark­en, har tillsamman­s med Sibbarps Husbrygger­i tagit fram tre olika öl som passar utmärkt till mat. Citruslage­r är mjukt och lätt syrligt, designat för att ge bra balans till maträtter med friska, lätta och gröna toner. Havtornsla­ger är lätt syrligt med mustig munkänsla som passar till rätter med karaktär och höga smaker, som asiatiska toner. Ölet har en lätt blommig doft av humle. Galaxylage­r är däremot ett mjukt och fruktigt öl med nstämd humleton och smak av aprikos och blodgrapef­rukt. Ölen kommer till en början främst att nnas tillgängli­ga på restaurang­er.

 ??  ?? Den lekfulla Landskrona-trion bakom Smörtaxen.
Den lekfulla Landskrona-trion bakom Smörtaxen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden