Göteborgs-Posten

Första luktfria 3D-skrivaren

-

Det luktade väldigt mycket plast om 3D-skrivaren. Det tyckte inte Mats Moosberg kändes bra när han provade nya teknikleks­aken med sin 3-årige son. Så han uppfann en ny. Den ser ut som en korsning mellan skrivare och mikrovågsu­gn. Den KHWHU =<<; ' SULQWHU RFK ¦U Y¦UOdens första som inte luktar. Det är också den första som är konstruera­d i Sverige.

Mats Moosberg håller till på Chalmers Innovation i Landala. Skrivaren tillverkas i Kina och ska nu börja säljas till konsumente­r. 3ULVHW ¦U b NURQRU YHUNRPligt för intressera­de privatpers­oner, alltså. Vad har man den till då?

ZYYX gör föremål av olika sorWHUV SODVW HIWHU HQ ' ULWQLQJ L HQ datafil.

Ûb'X NDQ ODGGD QHG I¦UGLJD ULWningar från nätet, eller göra själv i HWW ' SURJUDP L GDWRUQ I¸UNODUDU Mats Moosberg.

Jag ber honom göra en plastplopp som trillat av från ett ben på mitt kamerastat­iv och det klarar ZYYX galant. Men det går inte snabbt. Vi hinner äta lunch medan plastpryle­n byggs upp. Plasten kommer som tråd på rulle, matas in, hettas upp och sprutas ut XQJHI¦U VRP XU HQ OLPSLVWRO L ' skrivaren. En fläkt med kolfilter ser till att inga farliga gaser kommer ut i rummet.

Är du nyfiken så demonstrer­as ZYYX på Hisingen i dag och i morgon när Siba på Backaplan firar jubileum. Du kan också kolla på www.zyyx3dprin­ter.com/

 ??  ?? PÅ RULLE. 0DWV 0RRVEHUJ OHWDU IUDP HQ UXOOH PHG VYDUW SODVW WLOO PLQ WDSSDGH VWDWLYIRW (Q UXOOH PHG NLOR SODVW NRVWDU NURQRU $WW VNULYD XW SU\ODU VM¦OY O¸QDU VLJ RP GHW ¦U VP§ VHULHU VRP VND WLOOYHUNDV 6NLIWQ\FNlarna är exempel på vad som går att göra.
PÅ RULLE. 0DWV 0RRVEHUJ OHWDU IUDP HQ UXOOH PHG VYDUW SODVW WLOO PLQ WDSSDGH VWDWLYIRW (Q UXOOH PHG NLOR SODVW NRVWDU NURQRU $WW VNULYD XW SU\ODU VM¦OY O¸QDU VLJ RP GHW ¦U VP§ VHULHU VRP VND WLOOYHUNDV 6NLIWQ\FNlarna är exempel på vad som går att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden