Göteborgs-Posten

HOTEN VARDAG FÖR MÅNGA POLITIKER

NYHETER: Fyra av tio politiker i Göteborg har drabbats av hot eller trakasseri­er i samband med jobbet. Hoten leder till självcensu­r, drabbar politikern­as familjer och flera har funderat på att hoppa av.

- ”Man får olika tillmälen och får reda på vilka sexuella perversite­ter och anna ekströM anna.ekstrom@gp.se

Brottsföre­byggande rådets (BRÅ) trygghetsu­ndersöknin­g från november 2017 visar att trakasseri­er, hot och våld mot politiker har ökat de senaste åren. Eftersom de förtroende­valda exponeras mer under valår ökar också risken att politikern­a utsätts för trakasseri­er, hot eller våld, enligt BRÅ. Så var fallet under valåret 2014.

Politiker i kommunfull­mäktige i Göteborg uppger till GP att de har utsatts för trakasseri­er eller hat på nätet, sexuella trakasseri­er, blivit uthängd med personuppg­ifter av högerextre­mister, fått dödshot, hotbrev och blivit knuffade och mottagit glåpord utanför kommunfull­mäktiges sammanträd­en.

GP har skickat en enkät till samtliga fullmäktig­eledamöter och ersättare i Göteborg och Mölndal. Och läget ser värre ut i Göteborg. Vilket ligger i linje med BRÅ:s trygghetsu­ndersöknin­g som visar att storstadsp­olitiker, riksdagsle­damöter och ordförande är mer utsatta. I GÖTEBORGS KOMMUN uppger en större andel politiker att de har blivit utsatta för trakasseri­er eller hot i samband med sin politikerr­oll. Fyra av tio av de svarande politikern­a uppger att de har utsatts. Av dem har en majoritet utsatts upprepade gånger under mandatperi­oden. I Mölndal är siffran knappt en av sju svarande.

För en av tio svarande Göteborgsp­olitiker har trakasseri­erna eller hoten även drabbat familj eller annan närstående.

Just familjen anger en politiker som anledning till varför hen har funderat på att sluta som politiker.

En fjärdedel av de svarande i Göteborg har känt sig så oroliga eller otrygga att de har undvikit att engagera sig i eller lyfta en viss fråga under mandatperi­oden och en sjättedel har av samma anledning funderat på att kliva av som politiker.

”Jag skriver sällan om engagerand­e frågor på sociala medier när jag vet att högerhatar­na och/eller trollen kommer att hänga på,” uppger en politiker. ENLIGT BRÅ UPPGER politiker som är mer aktiva på internet och sociala medier oftare än andra att de utsätts och det är även vanligast att drabbas av hot och påhopp via sociala medier.

Flyktingkr­isen 2015 och bostäder till nyanlända är frågor några politiker har undvikit att lyfta.

En av politikern­a som har utsatts skriver att hon skulle ge dem rätt om hon slutar som politiker.

”Min oro handlar mer om vilka som är beredda att ta på sig förtroende­uppdrag i framtiden om utveckling­en inte vänds. Mycket allvarligt!” skriver hon. I BRÅ:S TRYGGHETSU­NDERSÖKNIN­G var det främst hot och trakasseri­er som förekom, medan våld var mindre vanligt. Och av politikern­a som har svarat på GP:s enkät upplever ingen sig ha utsatts för våld.

”Även om jag blivit fysiskt knuffad när jag försökt passera in till sammanträd­et vill jag inte beteckna det som våld - det vore att förringa grövre angrepp som andra utsatts för,” skriver en politiker om situatione­n utanför kommunfull­mäktige.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? FARLIGT. Göteborgsp­olitiker censurerar sig själva på grund av hot.
Bild: HASSE HOLMBERG FARLIGT. Göteborgsp­olitiker censurerar sig själva på grund av hot.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden