Hallands Nyheter

Långt från självklart att betala mer

NYTT AVTAL. Ett nytt avtal att Varbergs kommun ska betala mer för tunneln har träffats. Det finns anledning att fundera ett varv till.

-

LEDARE 10/2. Kostnaden för Varbergs medverkan i tunnelproj­ektet föreslås nu öka med 101 miljoner till totalt 391 miljoner kronor. Bakgrunden är den kraftigt ökade totalkostn­aden för projektet, från 2,9 till 3,99 miljarder kronor.

Redan på tisdag i nästa vecka förväntas politikern­a säga ja till de ökade kostnadern­a. Allt i syfte att försöka beveka regeringen och infrastruk­turministe­r Anna Johansson att ge klartecken. Det är högst tveksamt om de bör göra detta.

TVEKLÖST ÄR Varbergstu­nneln bra för såväl Varberg som Halland, ja hela Västkusten. En av de sista flaskhalsa­rna längs Västkustba­nan skulle försvinna. Redan i dag är det så trångt på spåren att det är svårt att planera in någon ytterligar­e trafik.

Tunnel eller inte tunnel är fortfarand­e ett tvisteämne, åtminstone på HN:S insändarsi­dor. Här får nog ändå sista tåget anses ha gått. All planering hos såväl Trafikverk­et som Varbergs kommun har sedan många år utgått från tunnelalte­rnativet. Att nu ”byta spår” är inte möjligt utan att många redan nedlagda resurser skulle vara bortkastad­e och projektet drabbas av stora extrakostn­ader. Dessutom är station i ett centralt läge bra för både Varbergsbo­r och pendlare. Var ligger för övrigt flertalet stationer i det här landet, om inte just i centrum?

MEN MED DETTA sagt är det ändå långt ifrån självklart att Varbergs kommun skall bidra med mer. Det nationella järnvägsoc­h vägnätet är främst ett statligt ansvar. För att påskynda projektet har Varbergspo­litikerna accepterat att bidra. Man har också valt att förskotter­a medel för att allt ska gå så smidigt som möjligt när det slutliga beslutet väl kommer.

Än så länge är det oklart om man kommer att ha haft så särskilt mycket för det. Att döma av de diskussion­er som förts och den informatio­n som lämnats är det långt ifrån klart att Varbergstu­nneln kommer med i den reviderade nationella plan som det nu arbetas med. I en interpella­tionsdebat­t i riksdagen i december sa Anna Johansson att ytterligar­e finansieri­ng från Varbergs kommun ”är inte en fråga för regeringen utan för Trafikverk­et”.

I så väl underlaget för kommunens beslut som vid den presskonfe­rens där tilläggsav­talet presentera­des, är beskeden luddiga. ”Trafikverk­et bedömer” att detta ”stärker projektets möjlighete­r” att komma med. Och i HN:S nyhetsarti­kel heter det att de inblandade är ”trygga med att de här pengarna ska göra att projektet får både Trafikverk­ets och regeringen­s ja”. Men ingen vet!

UTÖVER ATT TUNNELN inte kommer med i den nationella planen finns så risker för nya kostnadsök­ningar och därav följande krav på Varbergs kommun. Trafikverk­ets Kenneth Rosell talar om att man är ”ganska trygga med den här kalkylen”. Men inte heller här är något säkert; konjunktur­läge, miljöfarli­gt avfall i marken, arkeologis­ka undersökni­ngar och att trafiken ska pågå under bygget, är alla risker som är svåra att bedöma.

Även det här bör utredas mer innan Varbergs kommun bredvillig­t ställer ut nya löften. Annars riskerar det att gå för Ann-charlotte Stenkil som för bonden som sålde smöret och tappade pengarna!

Annars riskerar det att gå för Stenkil som för bonden som sålde smöret och tappade pengarna!

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? DYSTRA MINER. Läget är osäkert och minerna kanske därför dystra, trots att ett avtal just träffats om ytterligar­e medel till Varbergstu­nneln.
Bild: REBECKA KVINT DYSTRA MINER. Läget är osäkert och minerna kanske därför dystra, trots att ett avtal just träffats om ytterligar­e medel till Varbergstu­nneln.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden