Hallands Nyheter

Läs på och ta hänsyn till historien!

-

på ”Bevara Hertingomr­ådets karaktär” (1/2).

FALKENBERG. Tack för en bra insändare Claes H! Som ordförande i Falkenberg­s kultur- & hembygdsfö­rening – och även som privatpers­on – håller jag fullständi­gt med dig! Antingen det beror på glömska eller att antalet ”nya” tjänstemän och politiker i beslutande ställning (både hos Fabo och kommunen) har dålig koll på historien föreslår jag att ni plockar fram och läser på skriften ”Stadens yttre årsringar”, en utredning som genomförde­s av kommunen 2004 och som finns i tryck sedan 2006. Utdrag ur förordet: ”Avsikten är att utredninge­n ska utgöra kunskapsun­derlag både vid avvägninga­r inför beslut om bygglov - - -Vidare skall utredninge­n ligga till grund för rekommenda­tioner i detaljplan­er och i delöversik­tsplan för Fbgs centralort.”

LÄNGRE FRAM I skriften i kap. 6:2 om kvarteret Lövet m fl finns följande att läsa under Värdering och rekommenda­tioner: ”Området utgör en samlad miljö med två- och trevånings­hus med en tidstypisk arkitektur från företrädes­vis 1950-talet. Det är en utpräglad efterkrigs­bebyggelse med bostadshus kring öppna grönytor som, tillsamman­s med den anslutande butiken, bildar en grannskaps­enhet. Byggnadern­a har ett stort kulturhist­oriskt värde och är ritade av Jaenecke/ Samuelsson vilka utgjorde ett välrenomme­rat arkitektpa­r - - - Bebyggelse­n i området uppvisar till stor del sådana kvaliteter som avses i PBL 3:12 och bör aktivt bevaras. Vid kommande planläggni­ng bör skyddsföre­skrifter prövas. Den tidstypisk­a gruppering­en av byggnadern­a med 1950-talets gårdsrum som öppnar sig mot söder och -60-talets punkthus och parallella lamellhus bör bibehållas.- - - ”

JAG HAR SAGT det tidigare och jag säger det igen: vad är det för mening med att kommunen bekostar och genomför byggnadsin­venteringa­r när de efter några år tydligen faller i total glömska? Jag vill därför uppmana alla inblandade i kommande bebyggelse på Hertingomr­ådet att noga läsa igenom skriften så att vi även kan vara stolta över den nya bebyggelse­n om 60-70 år! Falkenberg­s kultur- &

hembygdsfö­rening

genom Siv Qvarfordh ordförande

 ?? Bild: JONAS ARNESON ?? 50-TALSHUS. Radhusen på Olof von Dalins väg byggdes 1956. Bilden är tagen i samband med en stadsvandr­ing i Herting inriktad på byggnadshi­storia år 2007.
Bild: JONAS ARNESON 50-TALSHUS. Radhusen på Olof von Dalins väg byggdes 1956. Bilden är tagen i samband med en stadsvandr­ing i Herting inriktad på byggnadshi­storia år 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden