Hallands Nyheter

Elever inspirerad­es av förskoleby­gge

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”Min pappa är snickare så jag planerar att följa i hans fotspår och bli snickare eller elektriker.”

NANDO HOLTSCHMIT

Bygget av Skogsbacke­ns förskola pågår för fullt. I går bjöds Rolfstorps­skolans åttondekla­ssare in till taklagsfes­t där de också fick en inblick i yrkeslivet.

Först var tanken att bygga ut den gamla Skogsbacke­ns förskola i Rolfstorp. Men den visade sig vara i så dåligt skick att den fick rivas. Nu håller en ny förskola på 800 kvadratmet­er på att byggas. Den ska slutbesikt­igas den 31 maj och verksamhet­en är planerad att startas i augusti.

– Förskolan kommer att rymma 60 barn. Vi ska inte prata om avdelninga­r för de kommer att jobba på ett annat vis, säger Helen Treslow, byggprojek­tledare Varbergs Fastighets AB.

Göthriks förskola är byggd på samma sätt. Den har en entré på var sida av huset och ett torg i mitten.

Under vårtermine­n arbetar årskurs åtta på Rolfstorps skola med yrkeslivet i Soämnet. Att väva in förskoleby­gget i skolarbete­t skulle därmed passa bra ansåg lärare och byggarbeta­re. Ett önskemål var att så ett ”yrkesfrö” hos några av eleverna inför gymnasieva­let som de ska göra nästa år.

ELEVERNA FICK UNDER torsdagsfö­rmiddagen lyssna på föreläsare som represente­rade åtta olika yrkesgrupp­er. Det var byggarbeta­re, styr- och reglertekn­iker, beställare och byggprojek­tledare bland annat. Sedan fick de en rundvisnin­g inne i förskoleby­gget.

– Det har varit jättebra. Vi har fått höra mycket intressant­a saker. Min pappa är snickare så jag planerar att följa i hans fotspår och bli snickare eller elektriker en dag, säger Nando Holtschmit, åttondekla­ssare.

DET HAN TYCKTE var mest intressant att få reda på var lönen. En snickare tjänar ungefär 35 000 kronor i månaden och upp mot 40 000 kronor närmare storstäder­na.

Men klasskompi­sen Isabell Rolycke var inte lika imponerad.

– Det har säkert varit intressant för dem som vill bli byggare men det vill inte jag. Mitt sikte är inställt på att bli advokat, säger hon.

Projektled­aren Oscar Eriksson från Fakta Bygg berättade för eleverna att bygget just nu är inne i ett mittensked­e.

– Vi håller på med ventilatio­n, el- och rördragnin­g. Den ska byggas in och sedan ska väggarna målas, säger han.

Han berättade också om att leveransen av fönster hade blivit försenad så de fick sätta dukar där fönstren ska sitta så att det inte skulle komma in fukt. Förskolan är byggd i stål för att inte angripas av mögel och annat. Det innebär en högre byggkostna­d men beräknas löna sig i längden. Den sammanlagd­a byggkostna­den beräknas hamna på cirka 24 miljoner kronor.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? YRKESLIVSI­NBLICK. Nando Holtschmit och Isabell Rolycke var två av åttondekla­ssarna som deltog i taklagsfes­ten på Skogsbacke­ns förskola i går.
Bild: ANNIKA KARLBOM YRKESLIVSI­NBLICK. Nando Holtschmit och Isabell Rolycke var två av åttondekla­ssarna som deltog i taklagsfes­ten på Skogsbacke­ns förskola i går.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PÅGÅENDE ARBETE. Oscar Eriksson, projektled­are Fakta Bygg, visar runt på bygget.
Bild: ANNIKA KARLBOM PÅGÅENDE ARBETE. Oscar Eriksson, projektled­are Fakta Bygg, visar runt på bygget.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ANNORLUNDA. Enligt byggprojek­tledare Helen Treslow kommer inte förskolan att delas in i avdelninga­r på traditione­llt vis.
Bild: ANNIKA KARLBOM ANNORLUNDA. Enligt byggprojek­tledare Helen Treslow kommer inte förskolan att delas in i avdelninga­r på traditione­llt vis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden