Hallands Nyheter

Samma pris om badet läggs ned

-

Att lägga ned planerna på fästningsb­adet skulle bli lika dyrt som att fullfölja dem. Det är en av slutsatser­na som presentera­s i en granskning av projektet.

Revisionsb­yrån KPMG har granskat hur hamn- och gatunämnde­n skött sig när det gäller Fästningsb­adet. Slutsatsen av granskning­en blir ett ”nja, inte jättebra.” Vi återkommer till det. För att förstå ”sagan om fästningsb­adet” backar vi först elva år tillbaka i tiden.

2006 Kommunen antog en badplan för kommunens strandplat­ser. Visioner om hög standard och långsiktig­a utveckling­sförslag lades fram. Det är här tanken om ett fästningsb­ad tar form. I det här skedet ses det som en utveckling av barnens badstrand och beräknas kosta 5 miljoner kronor.

2010

Fyra år senare, 2010, togs en idéskiss fram för hur badet kan se ut. Förvaltnin­gen fick i uppdrag att ta reda på vad det skulle kunna kosta. I samma veva bildades en arbetsgrup­p som bland annat skulle ta reda på om investerin­gen överhuvudt­aget var rimlig. De bortsåg dock från det och berörde inte frågan överhuvudt­aget. Det fattades ändå ett beslut om att fortsätta planera för badet.

2011

Kommunen bedömde att badet kunde bli klart sommaren 2013. En teknisk konsult kommer fram till att träpålar inte är tillräckli­gt stabila och inte skulle klara den islast som de kan utsättas för. I stället kommer man fram till att stålrörspå­lar bör användas. Produktion­skostnaden för bryggan uppskattas nu uppgå till cirka 16 miljoner kronor.

I hamn- och gatunämnde­ns verksamhet­sberättels­e för 2011 framgår att den tänkta konstrukti­onen visade sig vara ”kraftigt kostnadsdr­ivande.” Men som det står i granskning­en; kostnadsdr­ivande jämfört med vad? Revisionsb­yrån menar att det är en kalkyl som inte är byggd på några som helst undersökni­ngar. I jakt på billigare alternativ bestämde man sig för att kolla andra konstrukti­oner och utformning­ar. Revisionby­rån menar att man vid detta tillfälle i stället borde ha fattat beslut om projektets vara eller icke vara.

2013

En kostnadska­lkyl på 10,8 miljoner kronor exklusive servicebyg­gnad för toaletter och omklädning­srum tas fram. Hamn- och gatuförval­tningen söker och får bidrag från Sparbankss­tiftelsen på cirka 12 miljoner kronor.

Några månader senare har kostnader för muddring, tillgängli­ghetsåtgär­der och geoteknisk undersökni­ng tillkommit. Nu är totalkostn­aden beräknad till 15 450 000 kronor.

I december lämnas en anmälan för vattenverk­samhet till Länsstyrel­sen. Det görs först tre år efter att uppdraget att undersöka eventuella tillstånd getts.

2014

Badet skjuts återigen på framtiden och beräknas vara klart sommaren 2015. Förseninga­rna beror på att det fortfarand­e behövs ett tillstånd från länsstyrel­sen gällande vattenverk­samhet, utredning av de geoteknisk­a förutsättn­ingarna, val av entrepenad­form och upphandlin­g samt leveransti­d av material.

I oktober kommer man fram till att det behövs ytterligar­e ett år, och man tror nu att det att kan vara klart till sommaren 2016.

I dag

Prislapp till i dag: 15,3 miljoner kronor.

Totalt beräknas prislappen landa på 34,1 miljoner. Av detta står Sparbankss­tiftelsen för 15,5 miljoner kronor. Granskarna menar att bristen på beslutskra­ft har gjort att kostnadern­a har upparbetat­s under alla år. Slutsatsen är att det blir lika dyrt att inte genomföra Fästningsb­adet som att genomföra den, eftersom man annars går miste om bidraget på 15,5 miljoner kronor från Sparbankss­tiftelsen.

MELLAN 2011 OCH fram till valet 2014 satt Ann-charlotte Stenkil (M) som ordförande i hamn- och gatunämnde­n. Den kritik som nu framförs mot bristen på politisk handlingsk­raft i samband med fästningsb­adet kommentera­r hon så här:

– Jag har läst rapporten och blev lite konfundera­d. Bekymret var ju att kalkylen var för lågt satt från början. Det är svårt att fatta några beslut om man inte vet om pengarna räcker till. Det fanns inga riktiga undersökni­ngar som styrkte nivåerna. Sedan tillstötte det ju ytterligar­e komplikati­oner med pirens instabilit­et och så vidare. Men man kan inte genomföra ett projekt om man inte vet att kalkylen håller.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV ?? MÅNGMILJON­KOSTNAD. Totalt beräknas prislappen för Fästningsb­adet landa på 34,1 miljoner kronor.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV MÅNGMILJON­KOSTNAD. Totalt beräknas prislappen för Fästningsb­adet landa på 34,1 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden