Hallands Nyheter

Deras idéer kan göra nya busshållpl­atser trevligare

- ANN KATRIN NORLING 010-471 51 20 annkatrin.norling@hn.se

Framtidens busshållpl­ats på landsbygde­n kan vara som en liten tågstation med service. Det förslaget föll Region Halland för i en idé- och designtävl­ing som har avgjorts.

Tävlingen gick ut till studenter med uppdraget att göra hållplatse­n attraktiv för hallänning­ar. I åtanke skulle de ha orter som Genevad och Tvååker.

– Ibland är hållplatse­n bara en stolpe eller rivningsfa­stighet och det kan kännas otrevligt att kliva på och av. Vi sökte efter ett nytt tänk från unga personer så som de vill att en hållplats ska vara, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstr­afiken AB.

REGION HALLAND AVSATTE 50 000 kronor i prispengar och på tisdagen offentligg­jordes de tre bästa av femton bidrag.

Det vinnande bidraget, Stationen, är gjort av Björn Sjulgård som studerar till arkitekt på Lunds universite­t. Hans hållplats är under tak med glasväggar och kan varieras med moduler.

– Med moduler kan byggnaden ha flera funktioner och bli en mötesplats med varma bänkar, kiosk och toalett, säger han.

Bidraget gör honom 30 000 kronor rikare och ska spenderas på en arkitektur­resa till Ryssland.

På andra plats kom ”Halland på rull” , en hållplats för mobil service.

– Jag hade foodtruck i huvudet när vi skissade. Servicen tar sig till människor i stället för tvärtom. Vi tänker oss en hållplats där andra fordon som bokbussen, blodbussen, rörlig förskola och matvarubil kan dockas. Hållplatse­n har varma bänkar och eluttag för laddning av mobilen, säger Elsa Bergebo som gjort bidraget ihop med Ruth Boberg. Båda studerar till landskapsa­rkitekter på Sveriges lantbruksu­niversitet i Ultuna.

”Jag hade foodtruck i huvudet när vi skissade”

ELSA BERGEBO, STUDENT

PÅ TREDJE PLATS kom ”Den vänliga hållplatse­n, av Ivan Forsman med fokus på bekväma väntkurer, cykelställ, lekplats, kiosk och plantering­ar.

– Förslagen är bättre än förväntat och ger idéer i vår framtida strategi om fungerande stråktänk, säger Gösta Bergenheim.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? VINNARNA. Björn Sjulgård, Ruth Boberg och Elsa Bergebo tackades med pengar och blommor för sina idéer om trevliga busshållpl­atser.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM VINNARNA. Björn Sjulgård, Ruth Boberg och Elsa Bergebo tackades med pengar och blommor för sina idéer om trevliga busshållpl­atser.
 ?? Bild: REGION HALLAND ?? FÖRSTA PRIS. En upplyst hållplats i moduler för flera funktioner
Bild: REGION HALLAND FÖRSTA PRIS. En upplyst hållplats i moduler för flera funktioner
 ?? Bild: REGION HALLAND ?? ANDRA PRIS. Ett centrum med hållplats, bokbuss, blodbuss och förskola.
Bild: REGION HALLAND ANDRA PRIS. Ett centrum med hållplats, bokbuss, blodbuss och förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden