Hallands Nyheter

Bombhot orsakade tågkaos

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

Två tåg fick stoppas och utrymmas efter bombhot i går eftermidda­g. Det skapade stora bekymmer i tågtrafike­n.

Hoten riktades mot två Mtr-tåg, ett i Göteborg och ett i Södertälje. I Göteborg spärrades området av medan Nationella bombskydde­t sökte igenom tåget i flera timmar utan att hitta något suspekt.

– Hotet är riktat mot ett specifikt tåg och inte Centralen. Arbetet med att ta reda på vem som ligger bakom det här hotet är i gång. Polisen har gjort efterforsk­ningar, det finns naturligtv­is poliser som undersöker saken och en förundersö­kning pågår, men vad jag vet är ingen misstänkt eller gripen misstänkt för något brott, berättade polisens presstales­man Ulla Brehm under tiden som tåget undersökte­s.

BOMBHOTEN FICK KONSEKVENS­ER för tågtrafike­n i stora delar av landet. I Halland fick Öresundstå­gen under flera timmar vända i Kungsbacka. Extrainsat­ta bussar löste sträckan vidare mot Göteborg och därifrån. Många pendlare drabbades av förseninga­r och flera avgångar ställdes också in helt.

– Den här typen av händelser får alltid konsekvens­er för tidtabelle­n, sa Hallandstr­afikens trafikplan­eringschef Daniel Modiggård som i går hade tät kontakt med polisen och Trafikverk­et.

Trafiken på den avstängda sträckan släpptes på igen efter omkring fyra timmar. Polisen hade under gårdagen inga uppgifter kring om de båda hoten hade något samband.

– MEN DET är inget vi kan utesluta och naturligtv­is något som polisen undersöker, men varje händelse utreds i nuläget för sig, sa Ulla Brehm.

Bombhotet i Göteborg rubricerad­es i går som ett grovt olaga hot mot grupp. Omkring 120 personer evakuerade­s i Göteborg och 150 personer från tåget i Södertälje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden