Hallands Nyheter

Bostadsinb­rott allt färre

- Maria.hjulstrom@hn.se

”Jämför jag siffrorna för Halland samma period ser jag en minskning på 25 procent och för Falkenberg har det minskat med 34 procent.”

ANNELI SVENSSON kommunpoli­s i Falkenberg

igång i 80 områden och i Falkenberg 27 stycken.

– Vi har också lyckats gripa en hel del inbrottstj­uvar på bar gärning, säger Richard Hiller.

En annan förklaring som Richard Hiller ger är att polisen jobbar aktivt med missbrukar­e och då och då hittar stöldgods i samband med det.

– De som gör inbrott är ofta antingen ligor eller lokala missbrukar­e, förklarar Richard Hiller.

I ETT LITE längre perspektiv har antalet misshandel­sanmälning­ar i norra Halland sjunkit. Siffran för Falkenberg har gått upp en del mellan de två senaste åren men enligt Anneli Svensson går antalet neråt mellan 2012 och 2015.

– Det går lite upp och ner hela tiden, säger hon.

Sambandet mellan alkohol och misshandel är starkt och både i Falkenberg och Varberg jobbar polisen och kommunen flitigt med att sprida ansvarsful­l alkoholser­vering.

– Polisen jobbar även med så kalllade hotspots. Vi försöker ha en patrull på de platser där brott har skett tidigare, säger Richard Hiller.

– Vi vet att de flesta bråk inträffar då krogen stänger och folk ska hem eller då de ska äta något och står i kö.

DEN NYA POLISORGAN­ISATIONEN kan ha haft en del positiva effekter på hur polisen arbetar. Richard Hiller menar att ”pinnjakten” försvunnit och att polisen nu själv får välja vad de ska jobba med.

– Antalet anmälda rattfyllor och drograttfy­llor har ökat och det kan ha att göra med att vi jobbar mer efter eget huvud nu, säger Richard Hiller och exemplifie­rar:

– Tidigare kanske vi stod i Lassabacka och lätt kunde få 100 bilister att blåsa men det var inte så många som blåste positivt. Nu kanske vi väljer att ställa oss där vi vet att det bor kända rattfyller­ister och stoppar två personer som ger utslag.

MARIA HJULSTRÖM

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? gruppbefäl/yttre befäl i lokalpolis­område Varberg. ”Min bild av Varberg är att det inte är otryggt!”, säger Richard Hiller.
Bild: ANNIKA KARLBOM gruppbefäl/yttre befäl i lokalpolis­område Varberg. ”Min bild av Varberg är att det inte är otryggt!”, säger Richard Hiller.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FLER MISSHANDEL­SFALL. ”Det går lite upp och ner hela tiden”, säger Anneli Svensson, kommunpoli­s i Falkenberg.
Bild: OLA FOLKESSON FLER MISSHANDEL­SFALL. ”Det går lite upp och ner hela tiden”, säger Anneli Svensson, kommunpoli­s i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden