Hallands Nyheter

FISKARE HOPPAS PÅ SNABB

GLOMMEN: HOPP OM FRAMTIDEN

-

– Vi har ju förstått att företaget känt sig motarbetet med tanke på trafiken och den utbyggnad de ville göra, säger Roland Johansson.

Han är en av cirka tio fiskare på fyra båtar som hör hemma i Glommens hamn. Han är delägare i fiskebåten Cindy Vester och befinner sig utanför Stora Middelgrun­d när HN får kontakt. För dagen består fångsten av rödspättor. De kommer senare att forslas till Göteborg för att säljas på fiskeaukti­onen. Oftast består fångsten av kräftor. Sommartid säljer Roland Johansson och hans fiskarkoll­egor kräftorna direkt till Falkenberg Seafood. Under övriga delar av året förvaras fisken hos Falkenberg Seafood tills fångsten hämtas av långtradar­e.

– Vi vet inte hur vi ska lösa framtiden, men vi har ju tid på oss. Falkenberg Seafood ska ju inte stänga förrän till sommaren, säger Roland Johansson.

– Vi hoppas så klart att någon annan kan ta över verksamhet­en i hamnen.

Roland Johansson oroar sig för Glommens framtid och inte minst för de cirka 30 personer som arbetar på Falkenberg Seafood i dag.

– Det kommer att bli väldigt dött i samhället när företaget försvinner. Det är alltid folk där och ljus i lokalerna.

Samhällsfö­reningens nuvarande ordförande Jan Barreflod ser en möjlighet för att en detaljplan för Glommen ska kunna fastställa­s. Han tror på en utveckling av Glommen som turistmål.

– JAG TYCKER ATT Glommen är en av de vackraste platserna i Halland. Det finns stora möjlighete­r att utveckla turismen. Jag kan tänka mig allt från hotell, butiker och restaurang­er.

Jan Barreflod förklarar att det finns två läger i samhället, för och emot Falkenberg Seafoods verksamhet. Många arbetstill­fällen har gått förlorade och han förstår oron för framtiden hos dem som drabbats.

– Oron har funnits länge och vi i samhällsfö­reningen har varit väldigt noga med att hålla oss neutrala i frågan om Falkenberg Seafood, men nu, när beslutet är taget öppnar sig en helt ny värld för hamnen. Industrin som varit en bromskloss försvinner.

– Vi har länge känt ett motstånd från kommunen för att fortsätta arbetet med detaljplan­en, nu kan planen fastställs och vi kan inrikta oss på att utveckla samhället.

Beskedet om att Falkenberg Seafood lägger ner i Glommen kom som en blixt från klar himmel för fiskaren Roland Johansson.

FREDRIK JANSON, VD för Destinatio­n Falkenberg, beklagar att arbetstill­fällen försvinner och att diskussion­er om samhällets framtid har förts, redan innan beslutet

 ??  ?? MÖRKT OCH TYST. Fiskarna i Glommen är beroende av Falkenberg Seafood, bland annat hämtar de sin is där i dag. Många befarar att samhället ska bli tyst och mörkt när företaget försvinner. Hoppet om
MÖRKT OCH TYST. Fiskarna i Glommen är beroende av Falkenberg Seafood, bland annat hämtar de sin is där i dag. Många befarar att samhället ska bli tyst och mörkt när företaget försvinner. Hoppet om

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden