Hallands Nyheter

Dramatiskt ras för Moderatern­a

Statsvetar­en: Utspelen om SD avspeglar sig i siffrorna

-

Moderatern­a rasar dramatiskt i Demoskops senaste opinionsun­dersökning efter beskedet om samtal med SD.

– Jag tror att det finns ett antal väljare som ställer sig frågande kring vad vårt besked innebär, säger partisekre­teraren Tomas Tobé (M).

I mätningen, som presentera­s i Expressen, tappar M nästan sex procentenh­eter och får 18,5 procent. Förändring­en är statistisk­t säkerställ­d.

Enligt Demoskops analyschef Peter Santesson är det den största turbulense­n mellan två mätningar sedan Håkan Juholt var partiledar­e för Socialdemo­kraterna. Även i en Sifomätnin­g i Svenska Dagbladet tappar M, om än inte lika mycket, och får 19,8 procent, vilket inte är säkerställ­t.

Moderatern­as partisekre­terare Tomas Tobé är inte nöjd.

– Jag är absolut inte nöjd med denna mätning, och vi behöver nu jobba hårt för att vända detta, säger han. Du tolkar det inte som att väljarna inte tycker om det nya beskedet om SD?

– Jag tror att ett antal väljare ställer sig frågande till vad det här beskedet innebär. För oss blir det viktigt att vara tydliga med att vi vill regera med Allianspar­tierna och inte med Sverigedem­okraterna. Däremot är det viktigt att fortsätta driva vår linje om att söka stöd för vår politik och inte välja att inte göra det bara för att Sverigedem­okraterna skulle rösta för den, till exempel om en Alliansbud­get, säger Tomas Tobé. Det är inte så att ni nu omprövar beskedet?

– Nä, vårt besked gäller. Och vi har fattat det utifrån att Sverige behöver det. Vi måste få fram en Alliansreg­ering och vi måste inse att vi har ett nytt politiskt landskap, säger Tomas Tobé.

Statsvetar­en Tommy Möller ser en generell trend.

– Det är Moderatern­as utspel som avspeglar sig i de här siffrorna. Centern var det parti som snabbast och tydligast visade avstånd till Anna Kinberg Batra. Men det är också en generell trend över tid där Reinfeldtm­oderater, som vill ha flyktingmo­ttagande, tenderar att dra sig till C, säger han.

Centerpart­iet får nu i samma mätning den högsta siffran sedan Demoskops mätningar inleddes 1990. Partiet får 11,1 procent, en uppgång med 1,7 procentenh­eter.

– Det är roligt att vår positiva trend fortsätter. Samtidigt är vi ödmjuka, det är ett och ett halvt år kvar till valet, mycket kan hända och inga röster är räknade, säger partisekre­teraren Michael Arthursson.

Även han gör kopplingen till Moderatern­as besked om samarbete med SD.

– Ja, vi har ju varit väldigt tydliga där att vi står fast vid att inte göra det, och det bottnar i våra värderinga­r. Det är ju något vi fått mycket positiv respons på.

– Det har varit några röriga veckor med Trump och brexit som jag tror gör många osäkra, och då tror jag inte att man vill ha Jimmie Åkesson med ökat inflytande, säger Michael Arthursson.

Owe Nilsson/tt

 ??  ?? 6,6%
6,6%

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden