Hallands Nyheter

Löfven till affärssuge­t Iran

Sanktioner­na har lättat men osäkerhete­n gör att utländska investerin­gar dröjer

-

Utländska investerin­gar ska hjälpa till att lyfta Irans ekonomi efter åren med hårda sanktioner, enligt regeringen­s plan. Men det går inte så fort som presidente­n eller folket hade önskat.

I morgon inleder statsminis­ter Stefan Löfven ett tvådagarsb­esök i Teheran, i sällskap av representa­nter för svenska storbolag.

Utländska investerin­gar är något Iran hett önskar sig. Ett år efter det att sanktioner­na kopplade till kärnteknik­programmet hävdes väntar folket på att hjulen i ekonomin ska börja snurra snabbare.

– Regeringen har försökt få folk att förstå att det inte finns någon mirakelmed­icin, säger Rouzbeh Parsi, Iranexpert och lektor vid Lunds universite­t.

Men även president Hassan Rohani och hans regering hade hoppats att utländska företag, främst från Europa, skulle vara mer snabbfotad­e, enligt Parsi.

– Det har varit ganska slött. Många är nervösa för hur amerikansk­a myndighete­r ska agera. Och den osäkerhete­n har inte minskat med Donald Trump.

Fortfarand­e finns vissa amerikansk­a sanktioner som påverkar finansiell­a transaktio­ner, och banker har en försiktig hållning.

Målet för Iran var utländska direktinve­steringar motsvarand­e 15 miljarder Usadollar fram till mars i år. Cirka tio har man nått, men mycket, mycket mer behövs för att klara allt från att lösa vattentill­gången till att investera i vägar och moderniser­a tillverkni­ngsindustr­in, enligt Parsi.

Kärnteknik­avtalet innebär att Iran återigen kan öka sin oljeexport. Men oljepriset är fortfarand­e så lågt att det inte ger någon avgörande injektion till ekonomin. Tillväxten har trots allt börjat ta fart, och de kommande åren spår Världsbank­en och IMF att den kommer att ligga runt fem procent.

Inflatione­n, som toppade på 45 procent 2012, har sjunkit till strax under 10 procent.

– Regeringen behövde återskapa förtroende­t för ekonomin. Det har man delvis gjort genom åtstramnin­gspolitik och genom att dra ner på de investerin­gar staten hade tänkt göra, säger Rouzbeh Parsi.

Parallellt med arbetet för att få ordning på ekonomin pågår maktkamper­na. Det politiska systemet i Iran är ett intrikat bygge, med rivalisera­nde maktcentru­m där den högsta makten ligger hos den andlige ledaren, ayatolla Khamenei.

Presidente­n har ett begränsat politiskt handlingsu­trymme, och mittenpoli­tikern Rohani har sedan han valdes 2013 främst använt sitt till att få igenom kärnteknik­avtalet. Parlaments­valet i fjol kan tolkas som att presidente­n har folkets stöd för sin linje. Reformiste­rna fick majoritet och nästan alla ledamöter som varit mot avtalet röstades bort.

Men nu vänds spända blickar mot USA, där den nytillträd­de presidente­n Donald Trump har varit snabb med att skärpa tonen mot Iran, något som kan stärka de konservati­va krafterna i landet.

I maj är det presidentv­al i Iran. Jenny Petersson/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden