Hallands Nyheter

Expert: Så drygar du ut din pension

Många svenskar oroar sig i onödan: Ta reda på fakta

-

Många svenskar oroar sig för att få svårt att klara sig på sin pension, enligt en ny undersökni­ng. Men oron är inte alltid befogad. Ta reda på fakta, råder en pensionsex­pert. Det finns också flera sätt att dryga ut kassan som pensionär.

Mer än var fjärde person tror att de kommer att få svårt att klara sig på sin framtida pension, enligt en undersökni­ng från Swedbank. Bland kvinnor är andelen ännu högre. Många tycker samtidigt att det är både svårt och tråkigt med pensionssp­arande.

– Ju lägre inkomst desto mer av detta ser vi. Det är naturligtv­is en väldigt dålig kombinatio­n. Har man en förväntans­bild på en låg pension så blir ju varenda krona viktig, och då är det desto viktigare att sätta sig in i sin pensionssi­tuation, säger Arturo Arqes, privatekon­om på Swedbank.

De som är unga i dag kan kanske bara räkna med att få 55 procent av slutlönen i pension, säger han.

– Har man då valt ett låglöneyrk­e kan det bli väldigt svårt att klara sig. Vill man undvika det finns det lösningar och en sådan är att sätta igång och börja spara tidigt, säger Arturo Arqes.

Några hundralapp­ar i månaden från det att man är 25 år kan öka inkomsten med flera tusen när man är pensionär, enligt honom.

Men pensionsex­pert Mon ica Zettervall råder den som är orolig att först ta reda på fakta om sin egen pension.

– När folk svarar på sådana här undersökni­ngar tenderar de att göra det utifrån en magkänsla och inte utifrån fakta. Logga in på minpension.se för att få koll, sedan kan du göra en faktisk bedömning av om det är en befogad oro eller inte, säger hon.

Att spara privat kan vara en lösning för den som kan. Samtidigt är det viktigt att minnas att det privata sparandet är en mycket liten del av den totala pensionen.

– För dagens pensionäre­r utgör det privata pensionssp­arandet 5–6 procent av den totala pensionen, säger hon.

Om pensionspr­ognosen ser dålig ut finns flera lösningar. För en del kan det vara värt att ta reda på om man kan ha rätt till bostadstil­lägg. För andra kan det vara en möjlighet att fortsätta jobba efter 65.

I dag finns en rad företag som specialise­rat sig på pensionäre­r som vill jobba extra.

Anja Haglund/tt

 ?? FOTO: IZABELLE NORDFJELL/TT/ARKIV ?? Tre av tio kvinnor oroar sig för att pensionen inte ska räcka.
FOTO: IZABELLE NORDFJELL/TT/ARKIV Tre av tio kvinnor oroar sig för att pensionen inte ska räcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden